Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Lavendel rondom vijg, kan dat?


Lsjr33

Recommended Posts

De titel spreekt eigenlijk voor zich! Ik heb in een vierkant vak een vijg staan op een wat hogere stam en elke keer neemt het onkruid (vooral kweekgras, ellende) het vak over. Nu wil ik er graag iets bij planten, iets dat de bijen en hommels aantrekt en verder helpt. Ik heb gezocht maar Google kan me niet vertellen of het een goed idee is. Dus: kan lavendel onder/langs een vijg, zo niet is er een betere optie? Of moet ik ivm concurrentie toch maar de strijd aangaan tegen het onkruid eens in de zoveel tijd? 

Link to comment
Share on other sites

Ik zou er niets bijplanten, de vijg wortelt ook oppervlakkig (het is een dieptewortelaar, maar oppervlakkig breidt het wortelstelsel zich ook best uit in de loop van de jaren).

 

Zelf zou ikhet kweekgras eens goed uitgraven. Doe ik zelf ook eens in de zoveel tijd op een stuk tuin. Je pakt de spitvork of gewoon de spade, beetje de aarde loskloppen en elke keer trek je die lange witte wortels er zo uit. Daarna, als je dit goed hebt gedaan, zou je ook wat mulchmateriaal rond de vijg kunnen doen, zodat onkruid minder snel teruggroeit. Hoor daar wel wisselende verhalen over of dat wel zo goed is bij fruitbomen. Proberen kan altijd.

Link to comment
Share on other sites

Zoveel werk is het toch niet, het uitgraven van kweekgras? Een paar vierkante meter en je vijg is tevreden. De vijg uitgraven en elders opnieuw planten is omslachtiger (hangt ervanaf hoe land die daar al staat). En dan mulchen, alleen niet teveel met mulch van naaldbomen, dan wordt de grond te zuur en daar houden vijgen niet van.

Link to comment
Share on other sites

Hoe doet je vijg het? Mijn vijg heeft ook allerlei beplanting rond de stam, zoals aardbeien, wat andere bloemgevende plantjes, en staat in een verhoogde bak van 1x1 meter. Ding groeit ieder jaar als een gek. Dus als je vijg het nu goed doet, dan kan er ook wel lavendel staan. Lavendel kan superschraal staan, net als vijg. Dus iedere vorm van voeding die je er bij doet, is al voldoende denk ik. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...