Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Ook preimineervlieg vroeg dit jaar


Frans

Recommended Posts

Normaal kom ik hem pas in mei tegen maar door de warme maand april is hij dit jaar een stuk vroeger. Prei, sjalotten en uien moet ik onder gaas telen omdat in mijn omgeving de druk van de preimineervlieg al jaren erg hoog is. Om te kunnen zien of het beestje weer aanwezig is zet ik ieder jaar als signaalgevers enkele uien onbeschermd in de grond. Het eerste bewijs van zijn aanwezigheid was er 3 dagen geleden al. De puntjes op de bladeren zijn een reactie van het blad op het aanprikken door de vlieg.

 

IMG_6858.thumb.JPG.2b2ce47c3b6e7d97959cfff083f13f31.JPG

 

 

IMG_6844.thumb.JPG.ee49486661bf6763c5a71f9b6501d4dd.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Quote

Ik zie dat ze ook op de stengelui zitten. Hoe schadelijk is dit? Is je oogst mislukt en moet je herplanten?

Bij mij zie ik de aantasting helaas ook op de knoflook, uien en sjalotten. Ik ben benieuwd of ik nu nog iets kan doen om de schade te beperken, of dat het eigenlijk al gedoemd is?

Link to comment
Share on other sites

Bij mij zitten ze ook in de stengelui. Heb er nog geen nadeel van ondervonden, behalve dat het lelijk uitziet. Ik oogst de bollen in het vroege najaar om ze dan te drogen (en eten)

De knoflook zitten ze ook in, die laat ik nog even zitten en dan zie  ik bij de oogst wel wat de schade is. Vorig seizoen viel dat gelukkig goed mee. In mijn olifantenknoflook zit het niet! Die komt volgend jaar weer in de tuin.

Bij mij begon het met de bieslook. Die heb ik verplant en ja, het zit er nog steeds. Maar de bieslook overleeft het wel en ik kan er nog genoeg van oogsten.

 

Prei zaai ik niet meer, dat wordt snot, net zoals gewone ui, dat wordt ook niks met die vlieg. Ik overweeg ook om de stengelui eruit te halen vanwege die vlieg.

 

Het enige dat je kunt doen om de schade te beperken is oogsten en alles wegdoen. Het wordt alleen maar erger. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Weet iemand wanneer je moet beginnen met gieten tegen de primineervlieglarven in het hart van de prei? Mijn preitjes zitten nu een week of twee in de grond, zijn nog kleien, je kunt het hart vd plant amper bereiken met een gieter water. Ik doe dat gieten wel sinds enkele dagen, maar als het niet nodig is liever niet. Er schijnen v lieg bewegingen bij gehouden te worden? Maar waar en hoe heb ik niet begrepen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Water gieten tegen de preimineervlieg  helpt niet Jet . De larfjes vreten (mineren) zich via de bladeren naar beneden om zich daar te verpoppen. Ze leven niet los in het hart van de plant dus wegspoelen of verdrinken doe je ze niet. 

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

O, @Frans dan heb ik me daarin vergist, ik dacht dat toch gelezen te hebben tegen de prei Mineervlieg. Enfin, de preitjes hebben dan wel lekker water gehad de laatste dagen🤓. Enig idee tegen welk beestje dan wel? Ik had vorig jaar de prei onder insectengaas maar dat trok hier veel woelmuis die hele preien naar beneden trokken. Mijn buurvrouw 500 meter verderop heeft haar tuin aan t weiland en dus in de wind en zij heeft er nooit last van, van die mineer🤔 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...