Jump to content

Wanneer zijn wortels oogstklaar?


jeanne-heijmans

Recommended Posts

je kunt de bovenkant van de wortel een beetje vrij maken en als dat zo rond is als een 2 eurostuk, dat zijn het al redelijke worteltjes. je moet voor jezelf uitmaken hoe dik je ze wil laten worden....zo doe ik dat altijd; het ene soort gaat sneller dan het andere, dus dan kijk ik gewoon even en haal er aan de kant eentje eruit om te zien hoe hij eruit ziet.

 

Wat bedoel je met "ivm wortelvlieg"?

Link to comment
Share on other sites

je kunt de bovenkant van de wortel een beetje vrij maken en als dat zo rond is als een 2 eurostuk,

 

Dan heb je het wel over winterpenen neem ik aan , mijn dikste 'zomer'worteltjes haalden net de dikte van een 50 cent stuk. Maar goed die stonden dan ook wel erg dicht op elkaar gepakt in die emmer.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Als mijn zomerwortels de grootte van een 2euro stuk bereiken dan barstten ze. Ik oogst ze vanaf ze even dik zijn als jonge worteltjes uit de winkel. Momenteel zijn het er wat teveel in één keer die klaar zijn, dus worden ze wat dikker gegeten omdat ik het niet kan bijhouden met eten. Dunne worteltjes zijn lekkerder dan dikkere exemplaren.

Link to comment
Share on other sites

Betreft wortelvlieg: 's morgens vroeg en 's avonds laat oogsten geeft de minste kans op wortelvlieg, dit is wel de periode van de 3e generatie wortelvlieg dus enige voorzichtigheid is gepast. Ook met winderig en regenachtig weer oogsten is verstandig daar houden ze niet van. En natuurlijk altijd alles weer goed afdekken, dus nooit blote wortelhalsen laten staan! Als je gaat oogsten dan ook het liefst een heel rijtje en niet de dikste er overal tussen uittrekken.

Betreft het oogsten: je moet na 3 maanden toch wel even een wortel bekijken, als ze straks zoals bart al aangeeft barsten heb je er ook niks aan!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Wel raar wortelen die barsten, mijn zomerwortelen die net 2 weken op zijn waren dik als armen gelijk Popeye en geen 1 gebarsten, en allemaal even lekker als een jonge wortel.

Verbaasde me wel dat ze nog zo lekker waren, er zat zelfs geen hard hart in.

Was Fly-Away van ras.

 

De winterwortelen zijn nu al een 1 euro stuk dik.

Link to comment
Share on other sites

Ik had dit jaar kastagnewortel(die zwarte), witte en gele wortel gezaaid en heb ze midden augustus geoogst. geen idee of dat zomer of winterwortelen zijn ...ik vond ze dik genoeg.

dat van die wortelvlieg wist ik niet, ik heb inderdaad eerst de dikkere wortels ertussenuit gehaald, en 2 weken later de anderen. Ze zijn inmiddels op en waren lekker

Link to comment
Share on other sites

Bij mij worden de wortels niet zo dik (en ook niet zo lang). Weet niet waarom. We hebben er onlangs van 1 cm dik en 5 cm lang geoogst (gezaaid in april - wel halfschaduw - misschien is het dat...). Ze waren wel lekker.

 

Wist ik niet dat het groene gedeelte van wortels ongezond is. 't smaakt gewoon vies. Dat wel.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Ik zit ook op maas/klei en maak dan voor wortelen e.d., na het goed losmaken van de grond, altijd ruggen(heuveltjes) om daarop te zaaien, anders blijft de groei van de wortels meestal op de kleilaag hangen.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Meestal begin ik met het oogsten als ze dik genoeg zijn (zomer wortels rond als 50 ct stuk) of als het loof wat begint dood te gaan.

Deze week de eerste flessen wortels geweckt. Groene wortels zou ik niet eten! Soms zit er ook een witte wortel tussen, deze zijn ook niet lekker.

Scheuren in wortels ontstaan door veel regen, ze barsten door het vocht, ze zijn wel lekker alleen ziet het er wat minder mooi uit.

Link to comment
Share on other sites

Nee het zijn echt zomer worteltjes, die je ook nog later kon zaaien, Maar zoals ik al eerder zei, ben ik ten eerste een juffrouwtje ongeduld, en ten tweede ben ik niet zo tevreden over mijn grond. Ik had zaai en oogst grond van welkoop. Maar is op lange termijn, niet zo een goede oogstgrond meer heb ik begrepen. Heb er daarna nog koemest korrels [niet bij de wortels] gedaan, en compost. Dus ik hoop volgend seizoen wel een goede compositie te hebben. groetjes Jeanne

Link to comment
Share on other sites

Ja dat is een goeie Helena, ja denk begin juli, of iets eerder, eind juni, ik schreef het nooit op, tot ik iemand op het forum las, die alles gedateerd had, nu doe ik dat ook. wel zo makkelijk, en wanneer je iets kan verwachten. spinazie heb ik opgeschreven nu en ook de aardappels voor de kerst. spinazie groeit goed valt niets over te zeggen. ga nog even een schriftje kopen want nu maar op een blok en wordt straks weer weggegooid, wil nu echt alles bijhouden beginneling hé Jeanne

Link to comment
Share on other sites

oh ik ook hoor; beginneling. De vroeg gezaaide wortelen hebben we al lang op, konden niet wachten tot ze groot genoeg waren, haha. Begin aug. heb ik er nog gezaaid, dacht kunnen ze nog een maand of 3 groeien. Ook die zijn nu ieniemienie, maar ach als beginner ben ik al gauw tevreden met alles wat maar wil groeien hé.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...