Jump to content

Zonnepanelen - zonne energie


geedee

Recommended Posts

In de tuin heb ik al enkele lampjes staan die op een zonnecel werken. Er dit een batterijtje in dat zich overdag oplaadt en in de schemer gezellig begint te branden.

 

Zonne panelen zijn een stuk groter en ik ben de mogelijkheid aan het overwegen om op het dak van de stal zo'n paneel te installeren zodat verlichting van stal, tuin en moestuin(die ligt naast de stal) op dat paneel gaan draaien. Het liefst in combinatie met bewegingsmelder.

 

Ik kan in NL BE of DU terecht voor aanschaf.

 

Hebben jullie ervaring en/of tips voor mij?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb 13 zonnepanelen op het dak om onze gewone elektriciteit voor een deel zelf op te wekken. Deze zijn aangeschaft met de SDE subsidie. Of eigenlijk krijg je subsidie op de hoeveelheid kWh die je produceert, niet op de aanschaf.

Meer informatie hierover kun je vinden bij Agentschapnl.

Maar het was wel een ongelooflijk gedoe om alles goed te regelen. Extra groep, productiemeter, subsidieaanvraag, inschrijven als duurzaam energieproducent bij CertiQ, etc, etc. Ik had er een dagtaak aan.

Maar nu alles werkt ben ik er wel erg blij mee.

Het is al wel een paar jaar geleden, dus hopelijk is er sindsdien wat ten goede veranderd.

Link to comment
Share on other sites

Zo maar een gedachtesprongetje: in de jachthaven zie ik regelmatig bootjes met een zonnepaneeltje. Is dat misschien een zoekrichting.

Oh en ook op campers / grote caravans en soms in een weiland bij een drinkbak.

 

Zo maar nieuwsgierig: wat is precies de bedoeling? Alleen elektriek voor stal en tuin, omdat je geen netspanning hebt, of wil je ook terugleveren?

Link to comment
Share on other sites

@ hansm

 

copy gemeentesite:

Subsidie zonnepanelen voor eigen woningbezitters

Limburgse eigen woningbezitters kunnen tot en met 31 december 2011 subsidie ontvangen op zonnepanelen voor hun huis. De subsidie bedraagt 30% van de aankoop- en installatiekosten van zonnepanelen met een minimum van € 500,-- en een maximum van € 1.000,--. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier naar de website van de provincie, www.limburg.nl

 

is de moeite waard om verder uit te pluizen.....

 

@pet Agentschapnl site bekeken...moet ik nog even de tijd voor nemen om goed uit te zoeken; staat heel veel info op

 

@ RvO Zoiets is inderdaad ook een optie; ik neem aan dat wanneer een caravan of boot ermee voorzien kan worden van electra, dit voor stal en tuin ook genoeg moet kunnen zijn. Vond een site die wel een optie is: http://www.heerlijkduurzaam.nl

 

In eerste instantie is het idee geboren uit milieubewust omgaan met electriciteit.

 

Ik heb wel netspanning liggen bij de stal (ivm schrikdraad) . het is nog niet direct in me opgekomen om ook terug te leveren en ik weet helemaal niet of dit hier al mogelijk is. Moet ik me nog in verdiepen. Volgens mij moet ik dan van allerlei zaken laten veranderen in de meterkast (3e meter erbij enz) en dat is mij op dit moment nog even te ingrijpend...maar niet uitgesloten voor de toekomst.

 

Heb ook al overwogen of windenergie iets zou kunnen zijn. ff gegoogled en eentje gevonden voor 1400 euro...toch wel ff schrikken....kun je zoiets niet zelf kunnen bouwen?...knutsel wel graag, maar ben niet echt een "uitvinder"...meer een na aper

 

Dank allen voor meedenken

 

en ga gerust door!

Link to comment
Share on other sites

... en ga gerust door!
OK
... @ RvO Zoiets is inderdaad ook een optie; ik neem aan dat wanneer een caravan of boot ermee voorzien kan worden van electra, dit voor stal en tuin ook genoeg moet kunnen zijn. ...
Aanvullingen:

  • De zon schijnt overdag, lampjes branden 's nachts. Als je niet aan het electriciteitsnet kunt/gaat hangen, dan moet je iets met accu's bedenken. Wat handiger / goedkoper is? Geen idee.
  • Volgens mij werken de lampjes in een bootje etc. op 12 of 24 Volt gelijkspanning. Dat kun je dus niet zomaar 1-op-1 combineren met 230 V wisselspanning. Vraag een echte technieker voor de rest.
  • Suggestie: http://www.olino.org

 

Succes

 

 

Edits

  • Leuke site gaf je, ga ik binnenkort eens goed bekijken.
  • Over windmolens zou ik goed nadenken. Limburg is sowieso een provincie met weinig wind. Verder blijken kleine windmolentjes relatief duur en inefficiënt. [bron: http://www.olino.org/articles/2008/10/22/test-resultaten-kleine-windturbines.] Dat is niet alleen een technisch probleem, maar ook een principieel probleem. [bron met de relevante natuurkunde: http://www.olino.org/articles/2009/05/28/hoeveel-energie-levert-een-windmolen].
  • Als je bij wind wil blijven is het financieel efficiënter om lid te worden van een windmolencoöperatie denk ik. Voorbeeld: http://www.windvogel.nl/ , maar er zijn er veel meer.

Link to comment
Share on other sites

Als je groene hart het je ingeeft moet je het zeker doen, maar je portemonnee moet het wel kunnen trekken. 'Voor niets gaat de zon op' maar daar ben je er nog niet mee. Als je huis (dak) niet in de goede richting is gebouwd, of er zijn te weinig zonuren (vanwege je lokatie of lokale schaduwgever), of de hellingsgraad van je dak is niet optimaal dan kun je misschien in een mooie zomer nog je stal van elektriciteit voorzien maar in het voor en najaar brandt misschien net je stallamp erop. En de opbrengst van het terugleveren kan ook best tegenvallen. En de installateur moet weten waar ie mee bezig is, en de welstands commissie, enz, enz. Ik heb bergen informatie voor je maar die zijn allemaal in het Frans, daar heb jij dus niets aan. Maar meneer MergenMetz heeft een vrij helder en oprecht verhaal geschreven over zijn panelen, ik zou dat eerst even lezen http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?3542

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...