Jump to content

Pikante pepers bewaren/inmaken


Hilde

Recommended Posts

Ik krijg straks pikante pepertjes vanuit de tuin van mijn dochter.

Enig idee hoe ik deze zo lang mogelijk kan bewaren want ik ben nog maar juist een potje begonnen (niet zelf opgelegd: fabrieksmateriaal ) en dat gaat wel een tijdje mee want ik gebruik daar alleszins geen hopen per keer van.

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Link to comment
Share on other sites

Ik laat ze helemaal drogen en in dan keukenmachine stuk hakken..(van te voren de zaadlijsten verwijderen...anders wordt het heeeeeeeeeel erg heet)..dan gaan ze in pepermolen en in voorraadpotje.

 

Bij alles handschoenen en kapje voor neus en mond...klinkt overdreven...dacht ik ook....lesgeld betaald dus toch maar doen!

 

 

Inmaken heb ik nog niet gedaan.

Link to comment
Share on other sites

Hoe laat je ze drogen?

Kan dat bv in een rieten mandje met keukenrol in? Of buiten, maar hoe dan? Geen idee, ik heb ze buiten in klaargemaakt eten, waarvan een portie in de vriezer ging, nooit bewaard.

Diegene die ik in de winkel kocht, zitten in water/azijn/zout ... bewaarmiddel... We hebben die in Frankrijk gekocht trouwens: piments rouges, is dat eigenlijk hetzelfde?

Handschoenen inderdaad geen luxe. Heb ooit één pepertje gebruikt, handjes achteraf gewassen en even later in mijn ogen gewreven... lange tijd kloddernat washandje nodig gehad om te blussen en dan nog lange tijd met ogen bedekt met fris, uitgewrongen washandje op mijn ogen gezeten. DAT voorval vergeet ik (hopelijk) nooit meer.

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Link to comment
Share on other sites

Dat ga ik eens proberen.

Met eentje zal ik wel dadelijk peper/lookolie kunnen maken zeker of zou ik dat ook pas doen als ze droog zijn want zijn ze dan nog juist wat straffer? ... voor de rest ga ik eens kijken waar ik ze kan ophangen. Moet dat in 't licht of in 't donker? Of zou ik ze ineens durven op de verwarming zetten en moeten ze daar voor licht beschermd worden?

Wat een vragen allemaal. Gelukkig dat jullie zo lief zijn om alle geheimpjes te delen.

Ik wacht op de dag dat ik geheimpjes mag rondstrooien...

Heb jij ook op het einde van je loon nog een stukje maand over?

Link to comment
Share on other sites

mijn pepers droog ik op keukenpapier in een lage doos. het geheel staat op de vriezer in mn voorraadkast. het is er droog en warm.

de dunwandige pepers zijn in ongeveer twee weken kurkdroog, de dikwandige pepers duren langer om te drogen en er is een grotere kans dat ze toch rotten. die vries ik zonder blancheren gewoon in.

Link to comment
Share on other sites

je kunt het met een simpele strip testen tot zo gek als je het maken wil , brouwmarkt verkoopt ook van die strips, die verkleuren en aan de kleur kun je aflezen wat de ph is, is vast minder nauwkeurig dan een digitale meter , maar een digitale meter heeft ook een hele andere prijs .

en op den duur heb je een aantal beproefde recepten waarvan je weet dat ze werken

 

op het chillipeperforum staan ook veel recepten met pepers waar er rekening mee word gehouden dat de ph laag moet zijn voor het bewaren

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik heb een deel van de cayenne pepers gedroogd en gemalen. Vervolgens in een flesje (olijf)olie een eetlepel van die peperschilfertjes gedaan en 3 weken later, kleurt de olie mooi rood. Vanavond er de kip in gebakken...wel zuinig besprenkeld want moet ook niet te heet worden.

 

Ook sambal gemaakt....zout, azijn en pepers.

Wie van jullie maakt sambal en welke verhoudingen ( en ingrediënten) gebruiken jullie dan?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...