Jump to content

wintersla


muntdropje

Recommended Posts

hoi, ik heb een paar maand geleden (augustus) wintersla (Winter Butterkopf) gezaaid. Nu heb ik dat voor het eerst gedaan, gewoon in mn achtertuintje om te proberen. Vlgs het zakje kan ik deze in het voorjaar oogsten. Ze zien er nu al erg mooi uit, maar mijn vraag is: moet ik ze nog beschermen tegen het vriezen van de winter, of kunnen ze daar ook tegen. Ze staan niet in een kas of serre, maar gewoon in de grond, achter mn huis.

Link to comment
Share on other sites

Ik weet dat forumlid Frans vorig jaar het sla ras Artic King had staan zonder bedekking (Het dikke pak sneeuw overleeft). Zelf heb ik in de winter alleen nog maar sla in de kas staan maar als ze buiten in de volle grond zouden staan zou ik ze zelf beschermen met vliesdoek (op koude dagen). Is verder natuurlijk geheel afhankelijk van hoe streng het vriest en voor hoe lang, laten we hopen dat het meevalt dit jaar.

 

Winter Butterkopf heb ik zelf in ieder geval nog nooit gezaaid.

Link to comment
Share on other sites

Heb even gegoogeld op Winter Butterkopf en op een duitse site staat dat bij strenge vorst de sla wel even afgedekt moet worden....hoeveel graden minus dat dan is , staat er niet bij

 

Wel staat er ook bij vermeld dat het "in de wind staan"van de kroppen resulteert in minder goede kropvorming en dat een zonnig plekje een aanrader is.

 

Ik zou als het minder dan minus 5 graden wordt, het zaakje gewoon even afdekken snachts.....loop je gewoon geen risico dat ze doodvriezen.

Link to comment
Share on other sites

Ze kunnen er misschien wel tegen, maar wat houdt je tegen van niet af te dekken, een veld vol en geen doek genoeg of teveel werk?

 

Dus voor enkele kropjes zou ik zeker en vast afdekken, dat kan nooit kwaad als het vriest.

Als ze buiten staan zou ik ze constant onder vliesdoek of cropnet laten staan.

De mijne staan voorlopig in de tunnelserre in bakken, gaan naar de nog te plaatsen glazen serre als die er is, en dek die meteen af.

 

In het voorjaar worden groenten wel onder doek geteeld voor oogstvervroeging, waarom dan net niet in de winter met veel koudere temperaturen dan in het voorjaar.

Link to comment
Share on other sites

Op mijn verpakking Arctic King zaden staat aangegeven dat deze sla 5 tot 7 graden vorst kan verdragen. Ik weet niet hoe het met de vorstbestendigheid van het ras Winter Butterkopf zit maar ook ik zou deze sla in de vollegrond toch maar beschermen met wat vliesdoek als het meer dan een paar graden vriest . Mijn Arctic King kwam de afgelopen winter goed door zonder dat ik hem beschermd had maar dat heeft hij denk ik vooral te danken aan de flinke laag sneeuw die er over heen lag toen het zo hard vroor. Een pak sneeuw beschermt goed bij strenge vorst.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

bedankt voor jullie antwoorden.

Ik heb maar een klein strookje tuin, waar ik wat kan planten (2 x 13 meter) Dus er staan zo'n 9 slaplantjes.

Wel de hele dag in de zon, zelfs nu de zon al erg laag staat, staat dat strookje in de zon. Maar ook wel in de wind, dus ik zal ze proberen af te dekken. Nu heb ik geen vliesdoek, maar vast wel een ander iets wat er over heen past..

Ik denk dat ik dan wel moet zorgen dat het niet los over de sla heen valt, mocht het dan gaan sneeuwen, dan drukt het de sla helemaal plat.

Ik zal er iets van houten schotten omheen zetten, als het zal gaan vriezen, dan dient dat gelijk als steun voor het afdekken.

Hier nog even een foto'tje van mn sla, je ziet wel, die voorste is al flink groot..

100_0298.jpg

Link to comment
Share on other sites

ik zal wel es kijken wat zo'n doek kost, en waar ik dat kan kopen.

Op dit moment heb ik de sla lekker ingestopt met droge bladeren die ik altijd erg veel heb uit de bomen.

Niet overdekt, maar er omheen gedrapeerd. Doe ik meestal met al mn bladeren, maar dit is de eerste keer bij sla..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...