Jump to content

Prei met teveel groen, nog te bleken?


rommert

Recommended Posts

hallo

 

ik heb net een prei geoogst. maar die is heel slecht het is wel een grote mooie plant geworden met een dikke stengel maar die is bijna helemaal groen alleen het stukje net boven de wortel is wit zon 3 cm. kan ik die andere preien dan nu nog goed afdekken zodat ze van de winter nog wit worden of is dat niet meer mogelijk?

Link to comment
Share on other sites

Ik ben bang dat het deel dat nu al groen is, zich niet meer wil laten bleken door het met een vrachtje aarde op te hogen. Maar een groene prei is toch ook niet verkeerd? Er wordt van een prei meestal veel donkergroene bladeren weggegooid. Zolang ze mals zijn, kunnen ze gewoon gegeten worden.

Link to comment
Share on other sites

Zou het kunnen dat je ze niet diep genoeg heb geplant? Ik plant de prei altijd in flink diepe geulen, minstens 10 à 15 centimeter.., die gaat dan langzamerhand vanzelf dicht met het wieden, en dan heb je het stuk wat onder de grond zit in ieder geval wit. Ik heb geen idee of nu nog aanaarden iets zou doen.. je zou het met enkele preien kunnen proberen.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Klopt. Alleen het gedeelte van de prei dat onder de grond staat wordt mooi wit . Doe het volgend jaar eens zoals Jet zei Rommert . Prei diep planten in sleuven en naarmate hij groeit aanaarden. Dat aanaarden gebeurt vanzelf tijdens schoffelen (of wieden) van de zijkanten van de sleuven . Na een aantal keren schoffelen is de prei mooi vlak aangeaard en staat hij extra diep onder de grond.

 

Even een fotootje opgedoken na het planten van prei in 2010 .

 

p1010076yr.jpg

 

Een tip . Kort de preiplanten voor je ze plant wat in door het bovenste deel van de bladeren af te snijden. Dat gedeelte is tijdens het aanslaan alleen maar ballast voor de plant en heeft voor de verdere ontwikkeling toch geen zin. Erg lange wortels mag je ook gerust inkorten , d.m.v. een schaar bijvoorbeeld. Beter wat kortere wortels die keurig naar beneden in de grond gezet kunnen worden dan wortels die door hun lengte 'dubbel' komen te zitten.

 

Nog een tip. Bladeren van preiplanten groeien zijdelings. Let even op bij het in de grond zetten van je preiplanten dat je ze zodanig in de grond zet dat de groeirichting van de bladeren haaks op de lengterichting van de plantsleuf staat. Zoiets staat niet alleen mooier, de planten groeien dan ook nog eens mooi uit zonder elkaar in de weg te zitten .

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat Jet gelijk heeft te ondiep geplant, aanaarde zou ik enkel proberen als het winterprei is.

Precies zolang er nog groei in zit, kan je nog aanaarden.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...