Jump to content

Recommended Posts

Posted

Vandaag de eerste komkommer van een plant afkomstig van Lidl zaden geoost, maar hij was bitter dus direct weggegooid.

 

Ik weet echter niet of nu de rest van die plant ook bitter zal zijn of normaal kan zijn. Moet ik uit voorzorg de plant ruimen? 

Posted

Stond er op de verpakking dat je niet de uitlopers moet kneuzen of erop gaan staan? Dat schijnt bij sommige soorten zo te zijn. Ik heb in het verleden zoiets gehad en ze waren niet bitter als er op lette.

Posted

Nee, er staat enkel informatie over hoe de zaden te planten en wanneer je de vruchten kunt verwachten e.d.

 

Zover ik weet is er niets gekneusd. Ik zal nog 1 vrucht afwachten, is deze ook bitter dan doe ik m weg.

Posted

2 soorten komkommers en 2 soorten augurken gezet en deze zijn dit jaar zo goed als oneetbaar bitter. Ik heb het ondertussen opgegeven.

Zelfde zaad als vorig jaar en toen ging het wel goed maar toen was het natuurlijk veel natter en behoorlijk koeler.

  • 10 months later...
Posted (edited)

Ik heb dezelde ervaring met een komkommerplant gekweekt uit lidl zaad: zo bitter als gal! Niet te eten. Plant er meteen uit gegooid, hoewel er veel bloemen en komkommertjes aan zaten..

Edited by JohannaSteen
Posted

@JohannaSteen  Heb je kunnen zien of er vrouwenlijke en mannelijke bloemen inzitten? Volgens mij wil je de komkommer onbevruht houden zodat er geen zaden aangemaakt worden en bitter wordt. 

 

Quote

Je wilt soms zelfs geen bevruchting. Bij augurken is bevruchting bij sommige (oudere) rassen nog wel nodig. Maar als een komkommerbloem door insecten wordt bestoven krijg je komkommers die dus ook echte zaden bevatten: deze komkommers worden heel groot, dik en zwaar, vaak lichter groen en gevuld met dikke volle zaden. Het maakt de komkommer oneetbaar (nou ja, dat nou weer niet maar wel droog en bitter van smaak). Het is niet erg als insecten de bloemen bevruchten, want je plukt de komkommer dan vanzelf in een vroeg stadium (ze wordt al snel anders van kleur en dikker van vorm) en zijn dan nog prima te eten. Maar oogst ze dan dus op tijd.

De nieuwere F1-hybride komkommerrassen maken vaak alleen nog maar vrouwelijke bloemen met vruchtbeginsel. Maar oudere, heirloom en bijzondere zaadvaste rassen maken vaak ook nog mannelijke bloemen, en dat levert dan altijd wel een aantal bevruchte komkommers per plant op. Zoals gezegd, vroeg oogsten en even proeven voor je haar in een gerecht gebruikt want als je iets te laat bent kunnen deze komkommers dus nog wel eens minder sappig en wat bitter van smaak zijn.

In de tijd dat wij alleen maar geënte komkommers en F1 hybride-komkommers teelden proefde ik niet eens maar gingen de komkommers zo het gerecht in, maar sinds we wat vaker oude heirlooms en zaadvaste rassen telen snijd ik altijd even een plakje van een komkommer af om even te proeven voor ik de rest van de komkommer gebruik.

bron: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/komkommer/ 

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...