Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Idd iets nootachtigs, ik dacht richting walnoot, hoewel die doorgaans ronder zijn. 

 

Edit: nog even in mijn bomenboek gebladerd, en het enige plausibele is inderdaad een walnotensoort. 

Edited by Arja
Posted (edited)

Fijnbladige walnoot? De vrucht, de manier van plaatsing met drie vruchten samen en de citroengeur en het bruin worden doet zeker aan walnoot denken.

Edited by appelvrouw
  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Posted

Ja walnoot. Maar dan de zwarte:  Juglans nigra.

 

  • Like 1

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Posted

Ik dacht dat de vruchten van Juglans nigra wat meer ronder van vorm waren? Of zijn er ook varianten met wat spitsere vorm?

 

Alhoewel weinig aangeplant: Juglans ailantifolia / Japanse walnoot sluit ik niet uit. De noten zijn keihard en als je ze 'opent' met een hamer verbrijzelen ze. Meer iets voor de eekhoorn!

N.B. Niet verwarren met de hartnoot want dat is Juglans ailantifolia var. cordiformis.

 

  • Like 1
Posted

Ik gok ook op Juglans nigra. Heel erg bruikbaar als verfstof. De japanse walnoot heeft toch wel een redelijk definiëerbare hartvormige noot. 

Juglans regia,onze gewone walnoot, heeft echt ander blad en is op dit moment makkelijk te scheiden van de schil (vanmorgen nog gezien 😀). De zwarte walnoot komt veel moeilijker los van de schil. Alle walnoten zijn geweldig als verfstof, warm bruin, grijsbruin of zwart. 

 

Ik heb vanmorgen nog geprobeerd om een aantal walnoten in de schil los te peuteren van iemand om walnotenlikeur van te maken. Helaas niet gelukt 🤷

Posted
Quote

Ik gok ook op Juglans nigra.

Afgaande op het blad kun je zomaar gelijk hebben.

 

Quote

Ik heb vanmorgen nog geprobeerd om een aantal walnoten in de schil los te peuteren van iemand om walnotenlikeur van te maken.

In het verleden met succes Nocino gemaakt. De walnoten (juglans regia) moet je dan zo rond de langste dag (St. Jan, oftewel San Giovanni volgens de Italianen) plukken. Nu zijn ze al veel te hard.

  • Like 1
Posted
Quote

De japanse walnoot heeft toch wel een redelijk definiëerbare hartvormige noot

 

Is onjuist. 

 

De Japanse walnoot / Juglans ailantifolia heeft langwerpige geribbelde noten die keihard zijn.

 

De hartnoot / Juglans ailantifolia var. cordiformis heeft hartvormige noten.

 

Waarmee maar weer 'ns het belang van het gebruik van Latijnse namen is aangetoond. Nederlandse namen leiden maar al te vaak tot verwarring.

 

 

  • Like 3
Posted

@Inloggevens kwijt Je hebt helemaal gelijk, ik kreeg bij het zoeken op afbeelding vooral foto's van de hartvormige noot te zien.

 

@marcelru Dat ze nu te hard zijn om door te snijden weet ik. Maar ik was vorige week pas in de buurt van die boom en was van plan de schil met een stopnaald in te prikken en ze vervolgens heel in de pot te doen. Kan best zijn dat ik dan met alleen donkergekleurde wodka geeindigd zou zijn, maar niet proberen is niet weten.

 

Toen ik ergens anders werkte kwam ik altijd langs een hele grote boom, daar raapte ik na een zomerstorm de noten om mee te verven. Je kunt leuke afdrukken maken op textiel of papier.

IMG_20220910_124619_010.jpg

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...