Agneskitchengarden Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Ik heb net ergens gelezen dat pastinaak erg snel z'n kiemvermogen verliest en dat je het beste verse zaden kunt gebruiken i.p.v. die van vorig jaar. Wie heeft hier ervaring mee? Ik heb een gebruikt zakje van vorig jaar van een buurvrouw gekregen en twijfel nu of ik het zal zaaien. Quote I'm living the good life in my kitchen garden!http://www.kitchengardenshop.nl
Jorg Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Lastig te beantwoorden maar een tip van appelvrouw: een kiemtest doen:Om zeker te weten dat ik oude zaadjes nog kan zaaien strooi ik wat zaad ( in dit geval 20 zaadjes) uit op vochtig keukenpapier of een vochtige lap.[...]Afhankelijk van het kiempercentage (hoeveel zaadjes er gekiemd zijn) kun je bepalen wel of niet te gaan zaaien met dit zaad. Bedenk wel dat buiten, in de volle grond, het kiempercentage mogelijk (nog) lager is omdat de omstandigheden op zijn zachtst gezegd minder ideaal zijn. Quote
appelvrouw Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Kiemtest kan je zeker doen. Ik heb wel ervaring met het zaaien van de andere helft van het zakje van vorig jaar. Niet zo positief..Twee keer gedaan. De eerste keer duurde het enorm lang, en toen kwam er toch nog wat groei, de tweede keer was het zaad gewoon niet goed meer.Nu koop ik altijd nieuw.Fransen zorgen dat ze ieder jaar een doorschietende plant hebben voor het zaad. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Agneskitchengarden Geplaatst: 14 maart 2012 Auteur Geplaatst: 14 maart 2012 Aha, het is dus inderdaad een probleem. Jammer, het leek me leuk en lekker de pastinaken te zaaien (voor mijn steak & Guiness Pie . Ik ga in ieder geval de kiemtest doen om te kijken of er nog leven in deze zaden zit! Quote I'm living the good life in my kitchen garden!http://www.kitchengardenshop.nl
jootje Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Ook ik wil pastinaak zaaien dit seizoen ( moet het nog kopen) maar dat recept van de steak&guiness pie mag je wel vast bij de recepten zetten! Klinkt in ieder geval goed! Quote
jasmin Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Ook ik wil pastinaak zaaien dit seizoen ( moet het nog kopen) maar dat recept van de steak&guiness pie mag je wel vast bij de recepten zetten! Klinkt in ieder geval goed! Wacht nog even met kopen, ik ga hier de kiemtest doen met eigengeteeld zaad van vorig jaar... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jooze Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Goed te lezen, ben gek op pastinaak en heb gewoon dat van vorig jaar/ 2 jaar geleden gezaaid... Als het niet opkomt weet ik genoeg. Wat betreft pastinaak ben ik wel iemand die niet in volle grond zaait dus gewoon alles in potjes zaaien en kijken wat er op komt en die uitzetten?Wat betreft het doorschieten, oke je laat de bloem bloeien is de wortel dan nog te eten, of zeg je laat maar staan/ klaar voor de compost hoop??? Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com
jasmin Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Goed te lezen, ben gek op pastinaak en heb gewoon dat van vorig jaar/ 2 jaar geleden gezaaid... Als het niet opkomt weet ik genoeg. Wat betreft pastinaak ben ik wel iemand die niet in volle grond zaait dus gewoon alles in potjes zaaien en kijken wat er op komt en die uitzetten?Wat betreft het doorschieten, oke je laat de bloem bloeien is de wortel dan nog te eten, of zeg je laat maar staan/ klaar voor de compost hoop??? Ehem... dat was niet zomaar een bloem laten bloeien.... dat werd een struik, die steunstokken van me kreeg om niet kapot te waaien... echt... en uiteindelijk wil je die wortel niet eens meer... na een seizoen groei en bloei lijkt ie me niet meer lekker.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Erny Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Maarr... ook errug mooi zo'n doorgeschoten bloeiend pastinakenveld. En dat was het dan ook want was niet te eten! Zat ook bijna nix meer aan. Quote
bart Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Heb een aantal pastinaken verplant om zaden van op te vangen. Vorig jaar hebben we wel zaad van het seizoen gezaaid en dat ging prima. Hetzelfde zaad hebben we nu nog steeds, dus ik vind de kiemtest wel een goed idee, binnenkort maar eens doen. Quote
Borsalino Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Over 2 jaar eens pastinaak gezaaid, aangekocht vers zaad dacht ik. Kwam zo goed als niks op. Dan een kiemtest gedaan en kiemde bijna 100% Dus wederom gezaaid en weer mislukt. Was toen droog en warm de beide pogingen. Denk dat pastinaak een moeilijke kiemer is in de grond. Ga dit jaar nog eens proberen in worteldoek en afdekken met jutezakken om grond vochtig te houden. Quote
appelvrouw Geplaatst: 14 maart 2012 Geplaatst: 14 maart 2012 Klopt Bors..het kiemt slecht bij droogte. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
jasmin Geplaatst: 15 maart 2012 Geplaatst: 15 maart 2012 Vandaag de kiemtest uitgevoerd... wachten maar dus... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Agneskitchengarden Geplaatst: 16 maart 2012 Auteur Geplaatst: 16 maart 2012 Ik heb de kiemtest ook opgestart, ben benieuwd! Lees ik het nu goed, moet je straks de bloei van de pastinaak eruit halen? Quote I'm living the good life in my kitchen garden!http://www.kitchengardenshop.nl
Agneskitchengarden Geplaatst: 16 maart 2012 Auteur Geplaatst: 16 maart 2012 Oh ja, het recept voor de steak & Guiness pie: voor zo'n 6 personen - fruit 2 uien in de pan- voeg na ongeveer 10 minuten terwijl je het vuur hoog zet 3 tenen knoflook (fijgehakt), 2 aardappelen, 1 pastinaak, 2 wortelen (allemaal in blokjes) toe. - roer het 1 minuutje door elkaar- voeg een eetlepel fijgehakte rozemarijn toe en wat peper en zout.- voeg 1 kilo runderlappen in blokjes gesneden toe, ongeveer 3 minuten bakken- giet er 1 blik Guiness bij (4,5 dl) en 2 eetlepels bloem- Laat het ongeveer 2 uren sudderen op het vuur tot het vlees lekker mals is-Vet een pasteivorm in met boter, leg op de bodem een stuk bladerdeeg dat over de rand valt. - Strijk over deze rand wat losgeklopte ei. Schep de vulling (van hierboven) in de pasteivorm en leg daaroverheen een ander stuk bladerdeeg als deksel. - Vouw nu de randen van de bladerdeeg over de deksel heen. Maak in de deksel een aantal inkepingen. Strijk nu ook over de deksel losgeklopte ei.- Doe het geheel in de over op 190 graden, 45 minuten lang En smullen maar! Quote I'm living the good life in my kitchen garden!http://www.kitchengardenshop.nl
nick86 Geplaatst: 16 maart 2012 Geplaatst: 16 maart 2012 even en kort vraagje kun je pastinaak beter eerst laten kiemen en dan planten of gewoon het zaadje in de grond planten? Quote
Jorg Geplaatst: 16 maart 2012 Geplaatst: 16 maart 2012 Direct in de grond zaaien Nick (net als wortels, radijs, veldsla). Quote
Borsalino Geplaatst: 29 april 2012 Geplaatst: 29 april 2012 Heb voor een medetuinder pastinaak gezaaid 3 weken geleden op worteldoek.Per gat 3 zaadjes en de boel afgedekt met dubbele vliesdoek.Daarna goed nat gegoten. Vandaag effe gaan kijken en ze staan alledrie mooi boven.Dus er gaan er 2 naar de Eeuwige Jachtvelden Andere medetuinders die op zelfde tijd en vroeger gezaaid hebbe in rijtjes staat nog niks boven. Quote
Gemma Geplaatst: 30 april 2012 Geplaatst: 30 april 2012 Ik heb pastinaakzaad van dit jaar ( white gem van Van der Wal ) gezaaid zo`n 2 weken geleden.Staan nu ca. 40 boven de grond!Vorige keer helemaal niks. Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.