Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

De frisdrank, niet de likeur.

 

* Goed recept? Heb het hele internet afgespeurd maar krijg het niet gevonden.

* Welk R. nigrum ras geeft de 'beste' smaak/opbrengst?

* Op een etiket lees ik wortelsap en hibiscusconcentraat. Is dit Hibiscus Subdarifa? Waarvan de gedroogde bloemen ook wel in thee worden verwerkt?

 

Link: http://www.baldur-nederland.nl/produkt/Kraeuter_und_mehr/4596/Fruit+und+groente/Kruiden+und+meer/Thee-Hibiscus+Rosemallow/detail.html

Geplaatst:

"Zwarte bes en cassis

 

Het is vrij eenvoudig om van zwarte bessen

limonade te maken, en dat smaakt naar cassis.

Maar Cassislimonade wordt vooral van cassis

smaakstoffen en kleurstoffen gemaakt en

natuurlijk zoetstof en conserveermiddelen.

Er wordt een klein gedeelte zwartebessensap toegevoegd,

omdat dat wettelijk verplicht is."

 

Aldus http://www.waterwereld.nu/zwartebes.php

 

 

Als ik u was, dan zou ik gewoon zwartebessensap maken en proeven of de smaak in de buurt komt.

Eventueel aanzoeten en met bronwater aanlengen.

 

Vaak komen smaken pas vrij wanneer iets met water word aangelengd.

Soms is zelfs een vruchtensap zonder water niet te genieten.

Zo drink ik graag sauerkirsch saft.

Toen ik las hoeveel water erbij word gevoegd was ik geiriteerd.

Tot ik puur sauerkirsch saft dronk ....getver.....bah.

 

 

Ik denk: gewoon uitproberen, ik vind ook geen recept op het internet.

Het lijkt echt iets Nederlands te zijn.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

De sap maken van zwartebessen en misschiem eerst thee zetten van de hibiscus bloemen (deze koop ik van een mevrouw wonend in Groningen,en zij doet zaken met plattelands vrouwen in Afrika zie sis-line thee site)

En deze thee gebruiken voor de bessensap/siroop.

Als je in het glas heb en water bij heb gedaan dan met een slagroom spuit koolzuur toevoegen,dan heb je echte cassis.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:
  • Auteur

Met een slagroomspruit? Hoe gaat dat precies in z'n werk? (Ziet nu een cassis sorbet voor zich. )

Geplaatst:

In de slagroomspuit moet je patronen stoppen voor volumme.

Slagroompatroon voor de slagroom,maar voor koolzuurdrankjes heb je koolzuur patronen en dan gebruik je deze en dan heb je echte cassis.

Mocht je de koolzuur patroon op de slagroom doen dan is het ZUUR.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

nooit van gehoord....interessant! Ik had vroeger zo'n soda club apparaat...voor bubbels toe te voegen.....

Geplaatst:
  • Auteur

Op die manier! Bedankt voor de handige tip Thea!

 

Vroeger als in; 'het ging stuk' Geedee?

Geplaatst:

Nee dat staat nog ergens op zolder...maar de drinkers van zelfgemaakte-gezonde-puur-natuur-met-bubbels-frisdrank zijn het huis uit....ik = cola light fan

 

Ik vond m wel handig....spa rood maken van kraanwater

Geplaatst:

Verkopen aan Menph

 

Dan hoeft hij geen slagroomspuit.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:
  • Auteur

Nee joh, die dingen zijn zo loch.

 

Zo'n koolzuurpatroon lijkt me praktischer.

Geplaatst:

@Jorieke,

Ja je koopt een vol patroon bij de slijter. Er zit wel statiegeld op. Ik ruil hem dus elke keer in en betaal bij voor een gevulde. Ben erg blij met dat soda club ding. Ik drink er echter alleen spa rood uit. En eventueel gewoon limonade. Misschien ga ik dit jaar ook zelf limo maken.

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Geplaatst:

Wat als je nu natriumbicarbonaat (dubbelkoolzure soda) in de cassis/zwartebessensap doet?

Natriumbicarbonaat in verbinding met een zuur geeft koolzuur.

En volgens mij zit er in zwartebessensap "zuur".

Zit er te weinig "zuur" in, voeg er dan Bakpoeder aan toe.

Dit bakpoeder bestaat normaal gesproken uit gelijke hoeveelheden dubbelkoolzure soda (natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)) en citroen- ofwijnsteenzuur.

Natriumwaterstofcarbonaat wordt verkregen uit steenzout.

In de angelsaksche landen in kilo's te koop, in Nederland vaak enkel in "homeopatische dosis" te koop.

De grootste kans heb je nog bij de drogist als zuiveringszout of als maagtabletten.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:
Nee dat staat nog ergens op zolder...maar de drinkers van zelfgemaakte-gezonde-puur-natuur-met-bubbels-frisdrank zijn het huis uit....ik = cola light fan Ik vond m wel handig....spa rood maken van kraanwater

Handy Geedee, ik wil er wel een...ruilen?

Sorry Menno, ik wil je topic niet vervuilen.

Ik maak gewoon zwarte bessen limonde en leng dat aan met koolzuur-bron-water..misschien wel binnenkort met water uit eigen bron

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Volgens mij, Appelvrouw is dat inderdaad de simpelste manier.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

Ik zie het al - ik ben te laat. Wou hem ook graag hebben...

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:
  • Auteur

Nou, die tip van natriumbicarbonaat/bakpoeder spreekt me anders ook wel aan!

 

Rest echter de vraag; welke hibiscus wordt er voor Cassis gebruikt?

Geplaatst:
Ik zie het al - ik ben te laat. Wou hem ook graag hebben...

 

Weet je in ieder geval weer iets voor je verjaardag te vragen

laat je familie deze link maar zien : http://www.sodastream.nl/nlretail/category.asp?catalog_name=Sodastream&category_name=Apparaten&Page=1

 

Ik heb m een keer aangeschaft tijdens de lentebeurs....jaren geleden...geen idee of ze daar nog staan....maar zijn wel altijd goedkoper dan of je krijgt extra dingen erbij.

 

@ menph ik denk gewoon de zwarte bes Ribes nigrum ; er zijn verschillende rassen die in Nederland voor de cassis gekweekt worden...misschien moet je eens speuren naar "zwarte bessen kweek in NL"....Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_bes

Geplaatst:

Wonjo is gemaakt van de gedroogde bloemblaadjes van de Roselle plant (Hibiscus).

[email protected] of zie sislinethee.nl

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

@ Gedee,kijk ff op marktplaats,daar staan er zat,ook met flessen en cilinder.Wij hebben er al jaren 2 ,één in de camper,en één thuis.Voor cassis gebruik ik de limonadesiroop van de lidl,erg lekker.

Geplaatst:
  • Auteur

Dank jullie!

  • 4 maanden later ...
Geplaatst:

Onze Johannisbeeren (Ribes) kunnen bijna het gewicht van de zwarte bessen niet meer dragen.

Tja wat doe je er dan mee?

Jam maken, compote maken, invriezen..... allemaal gedaan.

Toen dacht ik aan dit draadje.

Cassis!

 

Ik naam een hoeveelheid zwarte bessen, deed er koolzuurhoudend water bij en wat vloeibare zoetstof.

De eerste keer deed ik de bessen gewoon in mijn glas en kneusde deze dan (de bessen dus )

Dit gaf veel rommel, later perste ik vooraf ik flinke hoeveelheid, en deed dit in een flesje.

Vanuit het flesje schenk ik het in een glas, bronwater er bij, en vloeibare zoetstof horen daarbij.

De zwarte bessen, zijn wegens gebrek aan zon deze zomer, vreselijk zuur.

 

U zult zich afvragen, waarom de Cassis niet direct aanmaken in een fles.

De gazeuse gaat een reactie aan met het zwarte bessen sap, waardoor de bubbeltjes vrij snel doodslaat.

Hoe ze dat in de fabriek doen weet ik niet.

 

En smaakte het?

In het begin niet, maar ik wist steeds vaker de Cassis smaak te benaderen.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

Gewoon van de zwarte bes siroop maken en beetje in het glas en dan water met koolzuur erop :cassis.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:
Nee dat staat nog ergens op zolder...maar de drinkers van zelfgemaakte-gezonde-puur-natuur-met-bubbels-frisdrank zijn het huis uit....ik = cola light fan Ik vond m wel handig....spa rood maken van kraanwater

Handy Geedee, ik wil er wel een...ruilen?

Sorry Menno, ik wil je topic niet vervuilen.

Ik maak gewoon zwarte bessen limonde en leng dat aan met koolzuur-bron-water..misschien wel binnenkort met water uit eigen bron

 

 

Ik heb m eindelijk gevonden lag bij de kampeerspullen....had ik m niet verwacht

 

....wil je m nog?

 

Er zit nog n patroon in....heb geen fles meer erbij maar die moet je sowieso elke 2 jaar vernieuwen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.