Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Sla rassen


ACT

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal.

 

ik ben vrij kort pas bezig met een moestuin. Nu had ik een vraag: Kan je nu al sla buiten zaaien of gaat dat niet lukken? en m'n tweede vraag is wat jullie favoriete slarassen zijn?

 

Ard

Link naar reactie
Delen op andere sites

'Mijn favoriet is het ras Matilda. Het gaat niet zo snel tot zaadvorming over (doorschieten) maar ook vindt de kropvorming al in een vroeg stadium plaats zodat je al kunt gaan oogsten terwijl de rest van de planten nog door groeit tot verdere kropvorming. Dit ras is geschikt voor zowel voorjaars- als zomerteelt en is ook nog eens resistent tegen bladluis en wortelluis. Het blad is stevig en doet daardoor een beetje denken aan ijsbergsla.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu had ik een vraag: Kan je nu al sla buiten zaaien of gaat dat niet lukken?

In tegenstelling met wat je zou verwachten , sla is nogal een 'waterige' groente , kan ze prima tegen wat nachtvorst. Buiten sla zaaien terwijl er nog kans op nachtvorst bestaat is geen enkel probleem.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn favoriet is een groene eikenbladsla van Vilmorin (Querido). Bleek behoorlijk koudebestendig (dus vroeg te zaaien), schoot van alle soorten die ik vorig jaar heb gezet, het minst rap door en is volgens het pakje ook bladluisresistent. Maar op het einde van de zomer zaten er toch wat beestjes in .

Ik heb momenteel een paar plantjes (eikenbladsla Querido, kropsla wonder der vier jaargetijden, kropsla meikoningin en vroege andijvie) en een tiental potjes snijsla (mengeling van Aveve) in de koude bak staan die groot genoeg zijn om buiten uit te planten onder een kleine tunnel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben dit jaar voor het eerst Hertshoornweegbree aan het kweken. Ben benieuwd. Zou een lekkere aanvulling moeten zijn op een salade.

 

IK OOK!!! Is nog niet opgekomen, maar ik ben erg nieuwsgierig.

 

Ik verbouw ook alle soorten sla tegelijkertijd. Variatie in kleur, smaak en oogsttijd...

 

Dit jaar voor het eerst grote bindsla (de mini-variant had ik vorig jaar met groot succes in de vensterbank), en voor het eerst ijsbergsla. O ja... ook voor het eerst pluksla.

 

Mijn favoriete sla is de Meikoningin. Niet vanwege smaak (niks mis mee) maar vanwege nostalgie... dat was de sla die ik op mijn balkonnetje groot kreeg voordat ik een moestuin had: apetrots was ik op mijn eerste kropjes... (in zo'n bruine bloempot, lekker ouderwets)

 

Al mijn sla staat trouwens buiten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het half maart in een leuke bak in de tuin gezaaid, samen met een roodbladige plukslasoort. Wel onder een vliesdoekje, want het was nog best fris. Kwam binnen een week op en het staat nu 2 cm hoog. Ziet er heel grappig uit. Kan niet wachten tot m'n eerste oogst.

Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om hertshoornweegbree nou uitgesproken lekker te noemen? Neen. Wel een perfect oogsttijdstip (nu!)

 

Op zand willen ze meerdere jaren staan. Op klei rot de winterrozet (hibernacula) door het vocht snel weg. Ze kan zich flink uitzaaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het leuk om van verschillende soorten sla door elkaar salade te maken. Een favoriet heb ik niet, maar ik plant veel soorten, of koop op de markt van alle plantjes die de handelaar heeft twee..staat ook erg leuk in de tuin..rood(radicchio of eikenblad), spikkels( freggel of Russische sla), groen(Batavia,eikenblad sla enz.) andijvie` s en natuurlijk ook rucola!

ook zaai ik vaak mesclun, dat is een mix met meerdere slasoorten die je af kan snijden naar behoefte.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het leuk om van verschillende soorten sla door elkaar salade te maken. Een favoriet heb ik niet, maar ik plant veel soorten. Rood(radicchio of eikenblad), spikkels( freggel of Russische sla), groen(Batavia,eikenblad sla enz.) andijvie` s en natuurlijk ook rucola! ook zaai ik vaak mesclun, dat is een mix met meerdere slasoorten die je af kan snijden naar behoefte.
Idem, verschillende soorten en ook een aantal pittige sla/bladkool voor te mengen. Het kan wat betreft kleur en smaak best wel wat spannender dan alleen de bekende groene kropsla, ook al blijft die natuurlijk heerlijk zo vers van het land
Link naar reactie
Delen op andere sites

Om hertshoornweegbree nou uitgesproken lekker te noemen? Neen. Wel een perfect oogsttijdstip (nu!)

.

Nee, niet lekker? Het is ook als aanvulling bedoeld hè. Zo vind ik alleen maar rucola in een salade ook niet lekker, maar wel als spicy aanvulling. (en nee, het is geen sla.... ik weet het)

Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees op wikipedia een onderscheid tussen mesclun (pittig, door amsoi, kruiden, chichorei) en babyleaf. De laatste zou niet pittig zijn.

 

Wintercombo

 

amsoi, veldsla, rode veldsla, witte dunsel, rucola, kervel

 

Zomercombo

 

witte dunsel, australische gele, roodrand, galactic, (bietenrood) moskrul andijvie

 

M´n gangbare wintercombo is dus eigenlijk ´n mesclun, en geen babyleaf?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, niet lekker? Het is ook als aanvulling bedoeld hè. Zo vind ik alleen maar rucola in een salade ook niet lekker, maar wel als spicy aanvulling. (en nee, het is geen sla.... ik weet het)

 

De smaak is erg,.. groen. Weining uitgesproken. Misschien juist daarom dat de plant wel bij de Italiaanse keuken past. Bij zo´n romige pastasaus hoort een tegenstrijdige salade. Voor de balans. Een zoetige ijsberg/kropsla contrasteerd te weinig. Maar smaak is ook persoonlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

oppassen dat ie niet bitter wordt...gátver!

bij mij zijn de volwassen exemplaren ook doodgevroren, de jonkies staat vrolijk te groeien.

 

mijn favo sla is de rode eikenblad. prachtig om te zien op het veld en op je bord, lekker om te eten.

kan perfect aangevuld worden met van alles en nog wat, alles combineert uitstekend. een gemakkelijke dus.

op dit moment zo'n 15 soorten slazaden in huis, elke twee weken zaai ik weer een stel andere soorten.

op dit moment staan de eikenblad, red triangle, belgische pluksla, yellow australian, en de ijsbergsla in de tuin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...