ACT Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Hoi allemaal. ik ben vrij kort pas bezig met een moestuin. Nu had ik een vraag: Kan je nu al sla buiten zaaien of gaat dat niet lukken? en m'n tweede vraag is wat jullie favoriete slarassen zijn? Ard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeanne-heijmans Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Ja ik heb ze al buiten staan en ook in de koude kas, en ze doen het allebei even goed. mijn favoriete sla is eva,en omdat wij een 2 persoons huishoudentje hebben klein duimpje,die groeit ook zo mooi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 'Mijn favoriet is het ras Matilda. Het gaat niet zo snel tot zaadvorming over (doorschieten) maar ook vindt de kropvorming al in een vroeg stadium plaats zodat je al kunt gaan oogsten terwijl de rest van de planten nog door groeit tot verdere kropvorming. Dit ras is geschikt voor zowel voorjaars- als zomerteelt en is ook nog eens resistent tegen bladluis en wortelluis. Het blad is stevig en doet daardoor een beetje denken aan ijsbergsla. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
eva1986 Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Ik hou van alle sla! Maar heb pluksla mixen gezaaid, omdat wij met tweeën altijd overhouden van een krop! Heb ze overigens ook buiten staan! Quote Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Nu had ik een vraag: Kan je nu al sla buiten zaaien of gaat dat niet lukken? In tegenstelling met wat je zou verwachten , sla is nogal een 'waterige' groente , kan ze prima tegen wat nachtvorst. Buiten sla zaaien terwijl er nog kans op nachtvorst bestaat is geen enkel probleem. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Sla staat hier al een tijdje (week of 3) in de vollegrond. Een aantal heb ik zeer koel voorgezaaid in trays, de andere plantjes zijn ter plaatse gezaaid. Ze kunnen heel wat hebben! En groeien dan ook stukken mooier. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Rode Eikenblad sla.Deze kan je afsnijden,dan groeit hij weer aan. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenepeen Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Ik koop van alles en vind ze ook bijna allemaal lekker... Haha, daar heb je veel aan, hè. Ik vind vooral de Italiaanse mix lekker. Koop ik gewoon bij Groenrijk. Quote Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubo Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Verleden jaar een erg goede ervaring gehad met snijsla. Dit zaai je op de regel zoals spinazie. Je oogst naar behoefte en het groei weer aan. Quote met vriendelijke groet, Rubo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Menph Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Doe mij maar asperge sla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Mijn favoriet is een groene eikenbladsla van Vilmorin (Querido). Bleek behoorlijk koudebestendig (dus vroeg te zaaien), schoot van alle soorten die ik vorig jaar heb gezet, het minst rap door en is volgens het pakje ook bladluisresistent. Maar op het einde van de zomer zaten er toch wat beestjes in .Ik heb momenteel een paar plantjes (eikenbladsla Querido, kropsla wonder der vier jaargetijden, kropsla meikoningin en vroege andijvie) en een tiental potjes snijsla (mengeling van Aveve) in de koude bak staan die groot genoeg zijn om buiten uit te planten onder een kleine tunnel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Ik heb veel teveel verschillende rassen, zaai alles door elkaar. Heerlijk, zo'n bord vol met verschillende kleuren, vormen en textuur. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenepeen Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Ik ben dit jaar voor het eerst Hertshoornweegbree aan het kweken. Ben benieuwd. Zou een lekkere aanvulling moeten zijn op een salade. Quote Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Ik ben dit jaar voor het eerst Hertshoornweegbree aan het kweken. Ben benieuwd. Zou een lekkere aanvulling moeten zijn op een salade. IK OOK!!! Is nog niet opgekomen, maar ik ben erg nieuwsgierig. Ik verbouw ook alle soorten sla tegelijkertijd. Variatie in kleur, smaak en oogsttijd... Dit jaar voor het eerst grote bindsla (de mini-variant had ik vorig jaar met groot succes in de vensterbank), en voor het eerst ijsbergsla. O ja... ook voor het eerst pluksla. Mijn favoriete sla is de Meikoningin. Niet vanwege smaak (niks mis mee) maar vanwege nostalgie... dat was de sla die ik op mijn balkonnetje groot kreeg voordat ik een moestuin had: apetrots was ik op mijn eerste kropjes... (in zo'n bruine bloempot, lekker ouderwets) Al mijn sla staat trouwens buiten... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Mijn (volwassen)hertshoornweegbree bleek niet echt winterhard in deze rare winter Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenepeen Posted April 5, 2012 Share Posted April 5, 2012 Ik heb het half maart in een leuke bak in de tuin gezaaid, samen met een roodbladige plukslasoort. Wel onder een vliesdoekje, want het was nog best fris. Kwam binnen een week op en het staat nu 2 cm hoog. Ziet er heel grappig uit. Kan niet wachten tot m'n eerste oogst. Quote Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Menph Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Om hertshoornweegbree nou uitgesproken lekker te noemen? Neen. Wel een perfect oogsttijdstip (nu!) Op zand willen ze meerdere jaren staan. Op klei rot de winterrozet (hibernacula) door het vocht snel weg. Ze kan zich flink uitzaaien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Ik vind het leuk om van verschillende soorten sla door elkaar salade te maken. Een favoriet heb ik niet, maar ik plant veel soorten, of koop op de markt van alle plantjes die de handelaar heeft twee..staat ook erg leuk in de tuin..rood(radicchio of eikenblad), spikkels( freggel of Russische sla), groen(Batavia,eikenblad sla enz.) andijvie` s en natuurlijk ook rucola!ook zaai ik vaak mesclun, dat is een mix met meerdere slasoorten die je af kan snijden naar behoefte. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Margareth Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 pluksla, ideaal spul!!! en rode eikenblad sla, die echte donkerrode...en gewone groene kropsla... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Ik vind het leuk om van verschillende soorten sla door elkaar salade te maken. Een favoriet heb ik niet, maar ik plant veel soorten. Rood(radicchio of eikenblad), spikkels( freggel of Russische sla), groen(Batavia,eikenblad sla enz.) andijvie` s en natuurlijk ook rucola! ook zaai ik vaak mesclun, dat is een mix met meerdere slasoorten die je af kan snijden naar behoefte. Idem, verschillende soorten en ook een aantal pittige sla/bladkool voor te mengen. Het kan wat betreft kleur en smaak best wel wat spannender dan alleen de bekende groene kropsla, ook al blijft die natuurlijk heerlijk zo vers van het land Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenepeen Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Om hertshoornweegbree nou uitgesproken lekker te noemen? Neen. Wel een perfect oogsttijdstip (nu!). Nee, niet lekker? Het is ook als aanvulling bedoeld hè. Zo vind ik alleen maar rucola in een salade ook niet lekker, maar wel als spicy aanvulling. (en nee, het is geen sla.... ik weet het) Quote Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Menph Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Ik lees op wikipedia een onderscheid tussen mesclun (pittig, door amsoi, kruiden, chichorei) en babyleaf. De laatste zou niet pittig zijn. Wintercombo amsoi, veldsla, rode veldsla, witte dunsel, rucola, kervel Zomercombo witte dunsel, australische gele, roodrand, galactic, (bietenrood) moskrul andijvie M´n gangbare wintercombo is dus eigenlijk ´n mesclun, en geen babyleaf? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Menph Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Nee, niet lekker? Het is ook als aanvulling bedoeld hè. Zo vind ik alleen maar rucola in een salade ook niet lekker, maar wel als spicy aanvulling. (en nee, het is geen sla.... ik weet het) De smaak is erg,.. groen. Weining uitgesproken. Misschien juist daarom dat de plant wel bij de Italiaanse keuken past. Bij zo´n romige pastasaus hoort een tegenstrijdige salade. Voor de balans. Een zoetige ijsberg/kropsla contrasteerd te weinig. Maar smaak is ook persoonlijk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenepeen Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Érg... groen..... Nou, dan kan ik helemáál niet meer wachten. Quote Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eva Posted April 9, 2012 Share Posted April 9, 2012 oppassen dat ie niet bitter wordt...gátver!bij mij zijn de volwassen exemplaren ook doodgevroren, de jonkies staat vrolijk te groeien. mijn favo sla is de rode eikenblad. prachtig om te zien op het veld en op je bord, lekker om te eten.kan perfect aangevuld worden met van alles en nog wat, alles combineert uitstekend. een gemakkelijke dus.op dit moment zo'n 15 soorten slazaden in huis, elke twee weken zaai ik weer een stel andere soorten.op dit moment staan de eikenblad, red triangle, belgische pluksla, yellow australian, en de ijsbergsla in de tuin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.