Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Pas geleerd dat mijn hard plastieke snijplank die wij gebruiken om vlees op te snijden eigenlijk niet te best is voor de gezondheid.. je snijdt er fliebertjes plastic mee die krijgt je in je hachee. 
Verdorie. En die houten zijn fijn voor groente maar ook daar krijg je wel eens wat van binnen. Dat is het ergste niet je kunt ze niet met gloeiend sop afwassen dus voor vlees/vis geen optie. Want dan trekken de vlees sappen vol micro beestjes je plank binnen. 
ik heb ook een bamboe plank van iemand gehad maar die is eigenlijk veel te groot en te log voor in mijn keukentje. Ik weet ook niet hoe hard die blijft. 
Glas en zo is weer slecht voor je messen. 
Ik ben benieuwd wat jullie doen en vooral wat jullie ervaringen zijn met de verschillende planken

(foto gepikt van het web)

 

IMG_3859.thumb.jpeg.52450cbd9a383c6254cc3d98bf7ca75f.jpeg

  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb zo’n setje dunne plastic snijplankjes……werkt prima voor mij. 
ook een stel houten planken, die ik eigenlijk alleen voor ( stok) brood gebruik! 

Geplaatst:

Hout voor groenten en brood. Dat werkt prima.

 

Voor vlees gebruik ik plastic. Dat is niet ideaal, er komen alweer flinke krassen in, en ik hoef ook geen plastic fliebertjes in mijn eten. Maar ik vind hout niet hygiënisch genoeg voor vleessappen. Ik heb er ook nog geen goede oplossing voor. 

 

Van een collega hoorde ik positieve geluiden over Epicurean. Zelf nog geen ervaring mee, jullie? Het is papier geperst met hars. Maar in de productbeschrijving spreken ze ook weer van houtcomposiet. Ze zijn vaatwasserbestendig. Ik ga er misschien binnenkort een kopen om uit te proberen. 

  • Like 1
Geplaatst: (aangepast)

Hout en voor de pepers heb ik een apart plastic plankje, maar tegenwoordig snipper ik die vaak met een schaartje. 

(Pepertje bij het steeltje vast en dan vanaf de punt snip snip snip)

Ik gebruik voor de houten plankjes gewoon heet sop, trouwens. Het is meestal gestoomd beukenhout; dat kan wel wat hebben.

En verder misschien zorgen dat je scherpe messen hebt en misschien op je snijtechniek letten (hahaha, ik klink als een totale foodie🤣) Je wilt het produkt snijden, niet het plankje.

aangepast door woldistel
Geplaatst:

Tja @Arja ik keek even bij Oldenhof en zag dat ze in de aanbieding waren..alles van Epicurean trouwens. Dat maakt me achterdochtig maar ik kon er verder niets negatiefs over vinden. Enne @woldistel hoe goed je snijtechniek ook is en hoe scherp je messen (juist) je snijdt die kunststof plank bovenlaag echt wel open. Fijn te horen dat jouw planken niet uit elkaar donderen door het hete sop. 

  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Neenee WD absoluut niet ik ben blij met je bijdrage en bedoelde niks sarcastisch met mijn opmerking over jouw planken..integendeel, ik ben juist blij te horen, mijn laatste plank viel namelijk wel uit elkaar door meerdere sopbeurten ( zo leek het in ieder geval) 
Ik zat me trouwens af te vragen dat dat uit elkaar vallen veel met de soort verlijming te maken heeft? Veel planken zijn toch juist van meerdere planken gemaakt/ aan elkaar geplakt om ze recht te houden. Hoe zit dat dan met bamboe planken. En zijn die echt veel harder bv dan hardhouten planken?

Ok Arja ik zal dan minder achterdochtig zijn op die epicurean.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Je mag best achterdochtig zijn hoor :) Er wordt zat dure shit verkocht, ook bij Oldenhof, die niet per definitie van goede kwaliteit is.

 

Ik ga er binnenkort daar eens even vragen naar hun ervaringen met het merk, en als ie volgens hun ook echt in de vaatwasser kan, koop ik er een. Mocht ie dan toch kromtrekken, dan kan ik gemakkelijk terug naar de winkel. 

  • Like 1
Geplaatst:

Misschien wat dom maar wij hebben een kleine langwerpige vloertegel op een plank gelijmd en daar kun je echt niks van kapot snijden..wel lekker schoonmaken

  • Like 1
Geplaatst:

Vlees kan prima op een houten plank.

als je een beukenhouten plank hebt of een andere harde houtsoort trekt daar niet veel in. Het beste is een plank met kops hout.

Gewoon kort afspoelen kan altijd met een plank.

wil je hem goed schoon hebben dan kun je hem goed schrobben met zout.

Deden we in de slagerij waar ik ooit werkte ook met het hakblok, wat overigens ook vaak beukenhout is volgens mij.

Glas is inderdaad heel slecht voor de messen. Bamboe overigens ook, schijnt.

ik heb hier één plank van acaciahout voor vlees(als ik dat al heb), ui en knoflook, groenten.

En één bamboe plank voor brood, fruit etc. Wat je vaak met een gekarteld mes snijdt, minder last van bot worden.
 

  • Like 2
Geplaatst:

Oh jee, @Mevrouw Groen was me net iets te snel af met een reactie, maar ik ga met haar mee.

 

Nee, geen plastic snijplanken hier @appelvrouw, juist vanwege die fliebertjes. En ook geen glas omdat de messen er bot van worden.

Ik gebruik meerdere houten planken - en al zo lang dat ik de houtsoort niet eens meer weet. Eentje voor alle dag die permanent op het aanrecht staat. Eentje voor groenten die zorgvuldig moeten worden behandeld, bijvoorbeeld omdat ze worden ingemaakt. En eentje voor vlees.

Om de planken schoon te houden wrijf ik ze een paar keer per jaar in met zout en wat water - een soort zoutpapje. Dat laat ik een uurtje intrekken. Daarna schuur ik de planken af met een schuursponsje. Afspoelen, drogen. Klaar.

  • Like 2
  • Thanks 1
Geplaatst: (aangepast)
2 uren geleden, Lia56 zei:

Misschien wat dom maar wij hebben een kleine langwerpige vloertegel op een plank gelijmd en daar kun je echt niks van kapot snijden..wel lekker schoonmaken


Daar zou ik toch mee uitkijken als ik jou was.

Ik neem aan dat het een geglazuurde tegel is en niet elk glazuur is voedselveilig.

Zeker niet als het eigenlijk niet voor voedsel bedoeld is.

is het gewoon hoogglans wit dan zal het wel meevallen, bij mattere glazuren of andere kleuren zeker oppassen.

Of bij matter worden van een glanzend glazuur.

 

aangepast door Mevrouw Groen
  • Like 1
Geplaatst:

In mijn moeders keuken waren niets dan houten planken. Wel verschillende voor verschillende doelen: met jusrand voor vlees, één voor brood, kleintje voor kleine groenten en kruiden, voor kaas, als onderzetters en we hebben er een tijdje zelfs als bord gebruikt.

Mijn moeder was kooklerares en ze werd 100 jaar. Ze vertelde hoe ze op de opleiding leerde hoe je de planken spik en span schoon moest maken, maar ze was vergeten hoe dat ook alweer was. Misschien wel met kalk?

Zelf doe ik het met zout en citroen en af en toe smeer ik ze in met lijnolie, want dat schijnt antimicrobieel te zijn.

Dat is misschien wat overdreven, alleen zout zal best voldoende zijn.

  • Like 5
Geplaatst:

Dank CJ. Jammer dat je moeder vergeten was hoe de planken te behandelen! Lijnolie? 
Daar heb je verschillende soorten van bedoel je die gekookte? Of die je aan paarden geeft voor hun spijsvertering?

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik gebruik plastic planken die ik af en toe met een schuurmiddel schoonmaak en houten die ik eens in de zo veel tijd met zout en citroensap schuur. Bijna hetzelfde als @cjdokus
Ik heb ook bamboeplanken.
Die houden niet van de vaatwasser.

Na het schuren een olie erover. Ik heb denk ik wel 10 jaar geleden een fles bij de IKEA gekocht voor houten snijplanken en dat gebruik ik nog steeds. Als ik hem weer eens niet kan vinden, dan wat olijfolie of zonnebloemolie erover. Uitsmeren en laten intrekken.

Glas gebruik ik niet. Heel slecht voor je messen, maar dat is ook al gezegd zag ik.

  • Like 4
Geplaatst:

@appelvrouw ik gebruik de lijnolie uit de keuken. Deze site legt het allemaal heel goed uit. Hij gebruikt andere olie, misschien is dat beter, want lijnolie is ook vrij dik, nog dikker dan de olijfolie die hij afraadt. https://schoolofsushi.com/nl/houten-snijplank-schoonmaken-en-onderhouden-hoe-doe-je-dat-het-beste/

En maakte jij nou Bokashi? Als je ook EM in huis gebruikt dan kan je de azijn vervangen door vloeibare EM (EM 1, EMA, microferm of Wipe and Clean).

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Geplaatst:
Op 22-9-2024 om 16:09, appelvrouw zei:

dat was dus een broodje aap

Dat microplastic is echt een heel groot probleem. Zit overal in, ook in granen, in je bio honing, de bijen nemen het mee.  Dus ook in je gezonde havermoutpap (die ik elke dag neem), alles wat je eet, daar zit plastic in. De vis en andere dieren eten het en wij eten het ook.

Geplaatst:
Op 28-9-2024 om 08:38, CJodokus zei:

alleen zout zal best voldoende zijn.

Baking soda kun je nemen. Ik week daar elke ochtend ook mijn fruit in, ik koop niet altijd biologisch fruit, veel te duur en ook dat wordt vaak (soms stiekem) behandeld met sprays. Ik koop .b.v. wel ongezwavelde abrikozen.
I

  • Like 1
Geplaatst:
Op 22-9-2024 om 21:50, Vinky zei:

Eentje voor groenten die zorgvuldig moeten worden behandeld

Vroeger gebruikte ik ook houten planken voor groente,maar de smaak van de groente gaat in de plank zitten. Als ik b.v. ananas er later op snijd, dan smaakt het naar bleekselderij. Dan houdt het in dat ik elke keer als ik wat gesneden heb na een maaltijd ik het goed moet schoonmaken. Ik heb een hele sterke smaak, en knoflook en uien vind ik niet erg als ik met soep of een groentemaaltijd bezig ben, dat gaat er toch altijd in, maar als je later tomaat op je brood wilt hebben, dan wil je niet altijd dat het naar uien of knoflook smaakt.

  • Like 2
Geplaatst: (aangepast)
4 uren geleden, CJodokus zei:

Hij gebruikt andere olie

Mooie link met een duidelijke uitleg. Het heeft me geïnspireerd mijn planken aan te pakken en beter te onderhouden.
Druivenpit olie kocht ik wel gemakkelijk in Frankrijk, hier is het wat exclusiever. 

aangepast door appelvrouw
  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
Quote

Het heeft me geïnspireerd mijn planken aan te pakken en beter te onderhouden.


Mij ook, @appelvrouw 😁

Tien minuten laten trekken….. ….. ….. ….. ….. ….. 

 

@Petrasmoestuin daar is dus die verdunde azijn en de citroen 🍋 voor, om de geur en smaak te neutraliseren.

En die mooie kleine plankjes voor uien, knoflook, kazen en zo.

 

En als ik eerlijk ben, er zijn hier twee koks in huis en dus ook twee systemen. En als ik lui ben dan pak ik een plastic snijplank. Maar daar ga ik nu wel meer mee uitkijken. Liever niet.

 

 

IMG_2471.jpeg

  • Like 2
Geplaatst:

Handig zo'n moestuinforum! Ik heb al wat plastic planken weggedaan, vanwege de plasaticsnippers die erafkomen bij het snijden. Maar heb deze planken dan weer vervangen voor andere plastic planken. Dat gaat vanaf nu dus veranderen. Nooit gedacht dat vlees ook op houten planken gesneden kon worden. Heb liever houtvezel in mijn lijf, dan microplastic. 

Dank allen voor de tips. 

  • Like 6

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...