Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Voederbieten; 1000 m2


Jorieke123

Recommended Posts

Hier ga ik zo nu en dan een update plaatsen over ons veld met voederbieten. Dit is het 1e jaar dat we zoveel (iets meer dan 1000 m2) telen, vorig jaar hadden we een strookje van 2 bij 10. En door droogte en onkruiddruk is dat niet veel geworden

 

We hebben wat last van 3 stroken met kweekgras die door dit veld lopen, maar verder ligt de boel er (naar mijn idee...) goed bij.

De zaden (klusters, niet gepilleerd dus) hebben we gezaaid met onze zaai 'machine'. Een soort rollator waar zaadjes uitvallen als je hem duwt.

 

We hebben tussen de rijen al een keer geschoffeld met een zelfde soort rollator maar dan met schoffels Oud ding, van hout en metaal.

 

foto02988421338282065.jpg

 

En schuin vanaf de zijkant, waarbij je ook de voedermaïs ziet staan:

 

foto03356301338282079.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dat gaat hard, hoe ben je op de aFstand tussen de plantregels gekomen, mij lijkt het lekker ruim dat je goed ertussen kan, maar mischien denk jij volgende x meer op elkaar ofzo ?

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ja, dat gaat heel mooi. We hebben de houten steel behandeld tegen houtworm, en hier en daar wat gesmeerd, nu kan ie weer even mee. Alles wat in de rijen staat dat schoffelt hij wel weg. Dat wat in de rij staat is wat lastiger natuurlijk. En kweekgras kan je natuurlijk weinig tegen beginnen. Maar dat zit 'maar' in een paar stroken op het veld, dus is niet echt erg vervelend aanwezig.

Link to comment
Share on other sites

Hm, nu met de harde wind waaien er ineens wat plantjes om/weg, en wordt zichtbaar dat die van onderen helemaal zijn afgeknaagd. Hoogstwaarschijnlijk door de larven van de aardvlo. (we zijn nog aan het uitzoeken...)

 

Dat komt dus ook nog voor bij oudere planten, want deze plant was al aardig aan de maat:

 

foto00700249831339262717.jpg

foto01200176301339262738.jpg

 

Wat precies de schade (op veld-niveau) is, moeten we nog bekijken. Er komen hier en daar nog wat nakomertjes op, geen idee of die ook meteen worden aangevallen. Of dat ze net die cyclus van de aardvlo missen?

 

We telen de bieten op scheurgrond, misschien dat de larven niet genoeg natuurlijke vijanden hebben op zulk soort grond? (ik roep ook maar wat hoor )

Link to comment
Share on other sites

Hoi Jorieke, wat erg joh !

Ikzelf ben totaal niet zo thuis in dat ziekte gedoe of plantje kwalen, toch gezien het je voederbieten betrof heb ik het ook even aan de mannen hier laten zien en die riepen zowaar in koor 'ow jee, zo te zien schimmel'.

Ze denken dat je daar inderdaad zelf ook al de oorzaak gevonden hebt

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

De oorzaak is tot daar aan toe, nu nog een oplossing. Vruchtwisseling heb je weinig aan dit jaar en afwatering, tja, hoe kun je dat verbeteren?

Ik hoop dat het in ieder geval stopt (misschien als het droog is gaan de schimmels dood, of is dat te optimistisch?)

 

Overigens kun je kweek bestrijden met aardappels. Ik heb altijd geleerd dat als je ergens kweek hebt zitten, dat je een jaar aardappels moet verbouwen en dat je het dan kwijt bent.

Link to comment
Share on other sites

Het gekke is, dat we hier op gortdroge zandgrond zitten. Het zal te maken hebben met de graszoden die onder zijn geploegd? Maar dat laatste is maar een gok. De planten hebben het dus eerder te droog dan te nat

Hopen dat de schade mee valt (ik ga straks weer even kijken, nu de wind is gaan liggen) en zoeken naar een gewas die hier geen last van heeft, waardoor de schimmels aftaaien? Bieten zijn ook wel zeikerds hoor...

Link to comment
Share on other sites

Laat ik hopen dat het mogelijk toch een andere oorzaak heeft.

Vanmiddag gaan ze de nog wat onderhoud plegen aan de combine (maaidorser) en dan zal ik hier ook eens rondvragen wat ze daar nu tegen ondernemen.

Ik vind dit namelijk zo naar voor je,

zo veel werk en dan een dergelijke tegenslag

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

Hier gaat het gesprek als volgt:

Ze zou toch eens moeten kijken of ze veel langpoot muggen ziet (of had)- want schade van emelten geeft een zelfde beeld.

En nadat ik voorlas dat je gras onder geploegt hebt (scheurgrond), gaan ze hier toch ook nog uit van ongedierte - al vinden ze het meer ogen naar 'wortelvuur' zoals ze dat hier noemen (wortelbrand dus)

Als het ongedierte is zou je landknolletjes of knolraap nog kunnen poten (niet zaaien) op de aangedane stukken

- ongedierte heeft namelijk een hekel aan dat spul. Het advies is plantjes poten. Het zaaien en op laten komen beter op een stukje gezonde grond, daarna verspenen / uitzetten /poten op de aangedane stukken.

Zo heb je toch nog wat voer voor je dieren en leveren de aangedane stukken je toch nog wat op!

 

Als het toch erger is - de schimmel dus 'vuur'- en je toch voederbieten terug wilt zaaien moet volgens de mannen hier het zaad eerst goed ontsmet worden -- toch dat raden ze je niet aan voor nog dit jaar ivm scheurgrond (beter eerst de vorst eroverheen) (zaad ontsmetten; in een ton enkele keren goed heen en weer schudden/mengen voor het zaaien)

 

 

 

Ik weet niet of je er iets mee kunt

 

Ps: leuke danktank discussie gaande tussen die oude rotten hier - kheb wat teweeg gebracht met deze vraag, ook leuk voor mezelf om daar zo al die gedachtengangen en adviezen eens aan te mogen horen. Meestal ben ik lopen als die heren beginnen te bakkeleien

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

Thanks MoesNique! Oude mannetjes, daar hebben we wat aan

Voor wat betreft de muggen: ik heb geen toename gemerkt. Ik zie er sowieso bijna geen.

Maar ik neem aan dat ik die emelten wel moet zien zitten als ik wat graaf? Engerlingen hebben we wel, maar ook niet extreem ofzo. En daar ook niet geloof ik.

Al onze akkergrond was vorig jaar nog grasland, dus we hebben geen schone, goede grond (en sowieso geen ruimte meer ) voor het zaaien van landknolletjes. Die zouden dan gepoot moeten worden op de precieze plek waar de biet uit komt die is 'vermoord'? Gewoon de gaten opvullen dus? Ik zou nog even kunnen kijken om hoeveel plekken dat gaat, en dan wat in de moestuin voorzaaien. Die is op grond die al 3 jaar geleden is gescheurd. En daar gaat eigenlijk alles wel goed.

 

Verder gaan onze andere gewassen wel goed hoor. We zitten de komende winter dus niet totaal zonder voer Maar toch flink balen.

 

Ritnaalden, zou dat ook nog kunnen? Die schijnen ook van scheurgrond te houden. Maar ik kan niet echt foto's vinden van aantasting door die kliertjes. En ik kom de wormen zelf ook niet tegen hoor, maar ik heb ook nog niet goed gezocht.

Link to comment
Share on other sites

Hier noemen ze iets pas zorgelijk als de kale plekken de afmeting dragen ter grootte van een 'ligplek forse koe' Ze vinden je foto's er daar echt nog niet zorgelijk uit zien (zoals de omzet scoorders hier dus spreken)

En ze bedoelen inderdaad landknolletje of knolraap laten kiemen en opkomen op een andere plek en uitzetten/poten op de aangedane (kale) plekken om weer opvulling te krijgen.

Een emelt is ook moeilijk op te snorren hoor, ikzelf mocht het voorjaar ook enkele hebben en na tig keren omwoelen had ik er nog geen opgespoord ondanks de heren in mijn nek bleven hijgen 'dat is wel degelijk veroorzaakt door een emelt', dus ik weer graven (leek zelf bijna een mol) en jawel hoor, toen vond ik er eentje (1 exemplaar dus, welke mijn jonge aanwas tuinbonen en alle jonge andijvie had gevloerd). Door hun kleur en vorm zijn ze ook zo moeilijk te spotten.

 

En zoals dat hier dan zo gaat in antwoord;

Tja dat kan vanalles zijn met jonge scheurgrond - daar kan al mogelijk ongedierte in huizen, dus ook Ritnaald. Maar hoe je het ook keert of draait, voor beiden (emelten of ritnaald) gelden dezelfde mogelijkheden

 

ps: zo oud zijn ze nu ook weer niet hoor hahahhahaha 59 en 65 (wel oud he, vind ik ook - het sputterd hier achter die koffie koppen )

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

ps: zo oud zijn ze nu ook weer niet hoor hahahhahaha 59 en 65

 

Hihi Vergeleken met mijn 26 jaar, zijn dat oude (en blijkbaar ook wijze) mannetjes. Sorry

 

Ok. We hebben even samen gekeken (Joep had het 1e schadegeval geconstateerd, en kan nog wel eens lichtelijk overdrijven als het om dit soort dingen gaat) en ik vond het nog meevallen. Het moet nu natuurlijk niet meer gaan worden, want dan hebben we wel een probleem.

Even 2 plantjes uit de grond ge'plukt' *ze staan gewoon los, als ze nog niet weg zijn gewaaid. Dat zijn plantjes waarvan je aan de plant al ziet dat ze niet goed zijn. Dus niet zomaar elke plant. Ze hangen dan al slapjes.

 

Bietje 1 is onderaan de biet beschadigd. Afgevreten, ingerot, wie zal het zeggen.

 

foto00600429001339319101.jpgfoto01200252021339319108.jpgfoto01300146791339319115.jpg

 

Dat lijkt mij (als leek ) anders dan mijn eerdere foto, waar de hele biet weg is, net onder het blad is ingesnoerd en verdwenen... Zoals bij deze 2e biet, die ik dus ook net uit de grond haalde:

 

foto02153381339319122.jpgfoto02600299251339319129.jpg

 

Daar lijkt nu net onder de bladstelen, een 'ingang' te zitten, waardoor hij straks er net zo uit zou gaan zien als op mijn foto van gisteren. Al is dit 2e bietje dan ook wel helemaal onderaan aangetast. maar niet zo zwart als bietje 1.

Is het nog duidelijk? Haha.

 

Maar goed, er staan bieten die echt al mooi groot en vol zijn qua blad. En dan zijn er ook heel wat die net pas opkomen. Of gewoon een flinke achterstand hebben.

 

Ik heb op de plekken van bietje 1 en 2 de schop in de grond gezet, en bij bietje 2 kwam ik een engerling tegen. Maar goed... of die daar per toeval zat? Verder nog wel een erg klein en druk doend wormpierduizendpootding. Ik kreeg het niet voor elkaar een foto te maken. Het was beige, met zijn kop en kont iets donkerder van kleur. Veel dunner en kleiner dan een ritnaald. Ook veel beweeglijker.

Maar verder helemaal nix komma nul. Geen emelten, geen gewone pieren, verdomd doods zeg maar

 

De grond was lichtvochtig. Zo licht dat je twijfelt of het niet gewoon koud is. Dat het door de kou wat vochtig aan voelt.

Link to comment
Share on other sites

Ik vindt kale plekken opvullen met voorgekiemde landknolletjes wel heel goede tip, stel dat het werkt

en je hebt gelijk wat oogst erbij, en ook zitten we nog zo vroeg in het seizoen dat makkelijk moet kunnen, ik bedoel dat het de moeite waard is van het werk en tijd zat nog.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

De eerste reactie op deze afbeeldingen is hier: Moi, das nie best (voor 85% zeker wortelvuur) en dat is niet 1, 2, 3 weer verdwenen (beter ook voorlopig geen mest of meststoffen op deze grond gebruiken).

 

Het advies:

Bij alles wat je nu poot wordt ontsmetten heel belangrijk.

Daar waar je nog onaangetaste voederbieten hebt staan, zoveel mogelijk stevig en regelmatig gaan schoffelen (de aarde in beweging zien te houden). Je kunt er weinig anders mee op dit moment als dan de lege plekken opvullen met raapknol-plantjes (poten, dus op een andere plek kiemen en laten opkomen).

Zaaien op deze plekken wil voor nu dus 'echt niet meer'.

Het is zelfs aan te raden ook de plantjes voor het poten even te ontsmetten (emmer bij de hand en even de worteltjes dompelen voor je ze plant).

Najaar goed ploegen, vorst eroverheen en zeker geen bieten of dergelijke terug op deze plek, eerst enkele jaren rust en ander gewas zoals mais, tarwe, koolzaad, etc. - wisselschema)

 

Door het open en luchtig houden van de grond verdwijnt dit uiteindelijk vanzelf (toch deze grond heeft tijd nodig en is bewerkelijker - je moet deze grond nu luchtig en in beweging houden tot deze weer gezond is)

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

(had dit al getypt, en zag toen jouw bericht... ik post dit van mij toch even, en lees dan jouw bericht)

 

Zijn landknolletjes of knolrapen hetzelfde als stoppelknollen?

Wij hebben namelijk een veldje met:

 

RAPEN 'De Nancy' / 'Ronde Witte Roodkop'

ook wel genoemd: STOPPELKNOLLEN, STOPPELRAPEN, HERFSTRAPEN, KNOLRAPEN (Eng: Turnip)

(Brassica rapa var rapa)

 

Die ze dus blijkbaar ook wel knolrapen noemen. Die kwamen erg mooi op, kregen wat 'last' van aardvlooien (gaatjes in blad), en nu zien ze er, midden in het vak, slecht uit. Die langs de rand zijn goed.

Is een ander probleem, gaan we hier niet behandelen Maar daar heb ik dus nog wel zaad van. De planten die nu al aardig groot zijn, kan ik denk ik beter niet meer verplanten. Ik zou ze ook voor kunnen zaaien in trays, daar kunnen er 51 in per tray. En ze dan met kluitje en al verpoten.

 

Maar omdat er zoveel namen en streeknamen en daar weer variaties op zijn, wil ik het wel even zeker weten

Link to comment
Share on other sites

Ok, schoffelen moeten we zeker ook ja. Maar het stuk met kweekgras krijgen we niet netjes.

 

Pal er naast staat voedermaïs, dat gaat inderdaad goed. Heeft nergens last van. We hebben niet gemest (het is daarvoor wel altijd bemest met gier van de koeien van de buurman. Die reed dat daar altijd uit)

We hadden op dat stuk varkens willen doen, voor het in beweging houden van de grond. Maar dat is misschien dan ook niet wijs? Is er een groenbemester (in de familie van bijv. de rapen?) die we beter kunnen zaaien van de winter? Het ploegen gaat ons zelf niet goed af met een kleinere trekker. Maar dat kunnen we wel laten doen.

Bieten zouden er sowieso niet komen, dat willen we steeds wisselen. Of helemaal niet meer doen, als de voedermaïs een heel gedeelte van die ruwe vezels op kan vangen voor de varkens. Maar dat hebben we nog niet uitgezocht, en bieten vinden ze wel errug lekker.

 

Ik vind het namelijk een rot gewas. En de opslag lijkt me ook lastig hier. Dat moeten we nog uitvinden, maar er zitten in not-time ratten in.

Link to comment
Share on other sites

Stoppelknollen (dat zijn hele kleine knolletjes) die kun je minder lang bewaren en moeten voor de winter al gevreten worden door je dieren.

Aardknollen/knolraap (die zijn dus heel wat dikker, ter grote kleine voetbal) kun je wel langer bewaren, net zoals voederbieten.

Dus daar zul je zelf even moeten inschatten waar je het voor nodig gaat hebben.

Als je voederbieten toch erger aangetast blijken, zul je mogelijk in gedrang komen met je voer voorraad, dus daar zul je even zelf een inschatting moeten doen wat je het beste nu kunt doen.

(ontsmettingsmiddel is overigens overal wel verkrijgbaar en diverse merken)

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link to comment
Share on other sites

Tja lastig, de aantasting lijkt nu dus nog geen ramp. Er staan al hele mooie bieten bij. Maar als al die kleintjes nu ook nog worden aangetast? Of is wortelbrand minder zodra het weer warmer wordt? We gaan ons er vanavond even over inlezen

 

Over aardknollen kan ik niets vinden via google. Of tenminste, niet iets om te bestellen om te kunnen zaaien. Die stoppelknollen worden ook flink groot als je ze langer laat staat geloof ik. Maar dan moeten we die gewoon eerder opvoeren. Dat is geen probleem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...