Geplaatst: 15 augustus15 Aug 3 uren geleden, appelvrouw zei:Voor controle vd vertaling hier de foto’s die me toegestuurd zijnBij het aardappel-recept moet het een eetlepel gedroogde oregano zijn i.p.v. theelepel 😊. Volgens de foto van het boek dan.
Geplaatst: 16 augustus16 Aug Auteur Een cuillère à soupe staat er inderdaad dat is een eetlepel. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 17 augustus17 Aug Auteur Ik kreeg het volgende bericht van mijn Belgische vriendin dat ik hopelijk met de Chef Bot goed vertaald heb.Het is dus een zoet recept maar ik wilde het jullie niet onthouden en vind het ook heel aardig van mijn vriendin dat ze de moeite heeft genomen ons dit te sturen.Ik heb ook een Ardense familierecept van mijn grootmoeder dat ik vaak maak.Dit deeg gebruik ik ook om cramique (met parelsuiker) of craquelin (met rozijnen) te maken. Naturel heet het “rouyot”, een soort traditioneel (familie) gebak die vroeger aan buren werd gegeven bij grote gelegenheden zoals communies en huwelijken:Gaufres Bonne-MamanIngrediënten (op kamertemperatuur brengen de avond tevoren):500 g zelfrijzende bloem500 g gewone bloem10 eieren80 g gist250 g boter250 g fijne suiker10 zakjes vanillesuiker500 g parelsuiker2 theelepels zoutBereidingVoorferment (levain):Meng 250 g zelfrijzende bloem4 eetlepels lauw water met een beetje suiker (van de 250 g)26 eetlepels lauwwarme melk (ca. 2,5 dl)80 g gist (verse gist neem ik aan)Laat dit 45 minuten rijzen.Eiermengsel:Klop intussen 10 minuten lang 5 hele eieren met 250 g fijne suiker en de vanillesuiker.Deeg maken:Voeg al kloppend 125 g boter + 1 theelepel zout toe.Meng afwisselend wat van het eimengsel en wat gezeefde bloem door het deeg.Wanneer de eieren op zijn, werk er de levain en de rest van de bloem door.Klop goed tot het deeg niet meer plakkerig is.Laat 2 uur rijzen.Vulling toevoegen:Voeg de resterende 125 g boter en 250 g parelsuiker toe.Kneed goed en maak ongeveer 30 kleine deegbolletjes.Tweede rijs:Laat rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.Bakken:Bak op stand 1 van het wafelijzer (deze gaat tot 4). Zo verbrandt de parelsuiker niet.Druk het ijzer niet dicht, het deeg moet kunnen rijzen.👉 Na al dat werk: genieten maar!Bon appétit! 😋Extra opmerkingen van Marthe:Ik gebruik geen zelfrijzende bloem, maar gewone bloem met 1 theelepel bicarbonaat + 1 theelepel wijnsteenzuur. Heb ik geen wijnsteenzuur, dan gebruik ik 1 eetlepel bicarbonaat.Het deeg kan je de avond tevoren maken (tot stap 4, zonder de parelsuiker). Laat een nacht in de koelkast rusten: het resultaat is nog beter.Bereiding volgens deze methodeMaak het deeg de avond tevoren en zet in de koelkast.Laat het ’s ochtends even rijzen, kneed het, laat het volume verdubbelen, verdeel in stukken en laat opnieuw rijzen.Bak op gematigde temperatuur.Het voordeel: door een nacht in de koelkast is het deeg lichter en beter verteerbaar.Dit deeg is ook heel geschikt voor cramique (met rozijnen) of craquelin (met parelsuiker).Ze schreef me ook het volgende:Wafels met kastanjemeel vallen erg in de smaak. (Moet ik nog vertalen, plaats ik binnenkort)Binnenkort ga ik wafels proberen met wortel in plaats van zoete aardappel.👉 Na al dat werk smaakt het dubbel zo lekker! 😋Extra bak tips voor wafels met suiker:Bak op gemiddelde temperatuur in plaats van te heet.De suiker moet binnenin de wafel smelten en karameliseren, niet erbuiten.Wafelijzer schoonmaken: meng bloem met water tot een glad papje, verdeel dat in het wafelijzer en bak kort. Het papje neemt het gekarameliseerde suiker op en reinigt zo de platen.Nooit de platen in de vaatwasser doen – dan worden ze plakkerig. 17 augustus17 Aug aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 17 augustus17 Aug 1 uur geleden, appelvrouw zei:Wafelijzer schoonmaken: meng bloem met water tot een glad papje, verdeel dat in het wafelijzer en bak kort. Het papje neemt het gekarameliseerde suiker op en reinigt zo de platen.Heel erg aardig van jouw vriendin Appelvrouw! Apart recept ook, lijkt me erg lekker. En wat een gouden schoonmaaktip!!
Geplaatst: 21 augustus21 Aug Auteur Wafels met kastanjemeel (vertaling)Voor 4 personenBereiding: 15 min – Kooktijd: 20 min – Wafelen: 3 min2 eieren160 g kastanjemeel50 g rijst- of havermeel1 zakje glutenvrije instant gist30 tot 40 g bruine suiker (type muscovado of vergeoise)1 tl vloeibaar vanille-extract200 ml haverdrink3 el water1 snufje zoutVoor de degustatieSlagroomKastanjeroomAhornsiroop, kokos- of dadelsiroopIn een kom 3 el water doen en 20 seconden opwarmen in de magnetron. Gist toevoegen en 1 tl suiker. Mengen en 5 tot 10 minuten laten schuimen.Eieren splitsen. Eiwitten met snufje zout stijf kloppen. In een andere kom kastanjemeel, rijstmeel en suiker mengen. Een kuiltje maken en daarin de eidooiers, vanille-extract, gistmengsel en haverdrink toevoegen. Met de mixer glad kloppen.Stijfgeslagen eiwitten voorzichtig met een spatel onder de massa spatelen. 20 minuten laten rusten.Wafelijzer voorverwarmen. Wanneer het heet is, een lepel beslag in elk wafelvak doen en 3 minuten laten bakken.Serveren met slagroom, kastanjeroom en siroop naar keuze.Toevoeging ( chatgpt) voor vervanging van de vergeoise suiker: Muscovado of vergeoise kun je vervangen door donkere basterdsuiker, die iets milder smaakt. Rietsuiker kan ook, maar is droger en minder vol van smaak. Kokosbloesemsuiker geeft een subtiele karamelsmaak en is iets minder zoet. Vloeibare alternatieven zoals ahornsiroop of dadelsiroop kunnen ook, maar maken het beslag wat dunner.Origineel recept (Frans)2 œufs160 g de farine de châtaigne50 g de farine de riz ou d’avoine1 sachet de levure de boulanger déshydratée sans gluten30 à 40 g de sucre brun, type vergeoise ou muscovado1 c. à c. d’extrait de vanille liquide200 ml de boisson d’avoine3 c. à s. d’eau1 pincée de selPour la dégustationDe la chantilly maisonDe la crème de marronsDu sirop d’érable, de coco ou de dattesDans un bol, verser les 3 cuillères à soupe d’eau et les faire tiédir 20 secondes au micro-ondes. Ajouter la levure déshydratée et 1 cuillère à café de sucre. Mélanger et laisser mousser la levure 5 à 10 minutes.Casser les œufs en séparant les blancs des jaunes. Monter les blancs en neige avec la pincée de sel. Dans un saladier, verser la farine de châtaigne et la farine de riz, le sucre en poudre. Mélanger, puis verser dans un puits au centre de la farine les jaunes d’œufs, l’extrait de vanille, la levure mousseuse et la boisson d’avoine. Fouetter au fouet électrique.Lorsque la pâte est onctueuse, ajouter les blancs d’œufs montés en neige délicatement à la spatule. Laisser la pâte reposer 20 minutes.Faire chauffer le gaufrier. Lorsqu’il a atteint sa température, verser une louche de pâte sur chaque empreinte et refermer le gaufrier. Laisser cuire 3 minutes chaque gaufre.Déguster avec une chantilly maison, mélangée avec 2 à 3 cuillères à soupe de crème de marrons. Placer la chantilly aux marrons dans une poche à douille et servir sur les gaufres tièdes. Verser du sirop d’érable ou de dattes par-dessus. 21 augustus21 Aug aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 21 augustus21 Aug Auteur Courgettes, bacon en emmental (vertaling)Voor 4 personenBereiding: 10 min – Geen rijzen – Wafelen: 4 min130 g geraspte courgette100 g spekreepjes70 g geraspte emmental2 eieren90 g tarwebloem (T55)2 el bieslook, vers of gedroogd130 ml melk50 g gesmolten boter1 el olijfolie1 tl baking sodaZout en peperVoor de degustatieGeroosterde groentenMesclunsaladeVerse roomkaasGebakken of roereierenIn een kom bloem, zout, peper en baking soda mengen. Eieren splitsen. Dooiers in een kuiltje in de bloem doen. Eiwitten met snufje zout stijf kloppen.Gesmolten boter en olijfolie door het bloemmengsel kloppen. Melk beetje bij beetje toevoegen.Courgette, spekreepjes, emmental en bieslook toevoegen. Goed mengen. Daarna de stijfgeslagen eiwitten voorzichtig door het beslag spatelen.Wafelijzer verhitten. Een schep beslag in elk vak gieten en 4 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.Serveren met salade, groenten of eieren.Origineel recept (Frans)130 g de courgettes râpées100 g d’allumettes de bacon70 g d’emmental râpé2 œufs90 g de farine T552 c. à s. de ciboulette ciselée ou séchée130 ml de lait entier50 g de beurre demi-sel fondu1 c. à s. d’huile d’olive1 c. à c. de bicarbonate de soudeSel et poivre du moulinPour la dégustationDes légumes rôtisDe la salade mesclunDu fromage fraisDes œufs frits ou brouillésDans un saladier, verser la farine, le sel, le poivre et le bicarbonate. Casser les œufs en séparant les blancs des jaunes. Déposer les jaunes dans un puits au centre de la farine et monter les blancs en neige dans un autre bol avec une pincée de sel.Ajouter le beurre fondu et l’huile d’olive dans le mélange farine-jaunes d’œufs. Fouetter au fouet électrique, puis incorporer petit à petit le lait. Ajouter les courgettes râpées, les allumettes de bacon et l’emmental râpé ainsi que la ciboulette ciselée. Mélanger à la spatule. Ajouter les blancs en neige, mélanger en soulevant la pâte avec la spatule.Allumer et faire chauffer le gaufrier. Lorsqu’il est à température, verser une bonne louche de pâte sur chaque empreinte et refermer le gaufrier. Laisser cuire 4 minutes environ. Les gaufres doivent être bien dorées.Servir les gaufres chaudes immédiatement. Les accompagner de fromage frais, d’œufs frits ou brouillés, de légumes rôtis ou d’une petite salade de mesclun.✨ Vermelding: Deze recepten zijn verkregen via Marthe Rode en afkomstig uit het boek Le bon plan gaufrier van Sandra Mahut. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 21 augustus21 Aug Ok, mooi, maar welke ga jij nou als eerste bakken dan? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 21 augustus21 Aug Auteur 1 uur geleden, Jorieke123 zei:nou als eerste bakken danIk denk die met aardappel en schapenkaas. Maar het hele apparaat zit nog in de doos, En dan moet ik eerst nog alles afwassen en zo. Er heerst een beetje opstartluiigheid hier op Knarrestein. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 22 augustus22 Aug @appelvrouw Wat een geweldige recepten! Kastanjemeel wafels 😍. We verzamelen elk jaar tamme kastanjes want we vinden ze heerlijk en ik heb altijd een massa plannen, maar er komt vaak niks van.Ga vooral zo door met de wafelrecepten 😋🧇 Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 23 augustus23 Aug Ik heb het apparaat ook 3 dagen geleden binnen gekregen, maar ik moest eerst wat anders opmaken. Maar ik ga hem vandaag proberen. Eerst de tostis en van de week groentewafels.
Geplaatst: 23 augustus23 Aug Auteur Op 15-8-2025 om 21:58, appelvrouw zei:Aardappel en EtorkiDaar is ie dan de eerste! En hij valt niet tegen, de volgende keer maak ik twee x zoveel ( nu 4 wafels). Wel wat minder nootmuskaat gedaan en ook 12 minuten gebakken i.p.v. 4🤷🏼♀️dat is veel te weinig natuurlijk vanwege de rauwe aardappel. Dat was precies mooi! 23 augustus23 Aug aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 23 augustus23 Aug Mijn eerste tosti in het nieuwe apparaat. Met Gruyere kaas en ham en peper. Heerlijk hoor!Het recept staat in het boekje van Tefal wat erbij zat. 23 augustus23 Aug aangepast door Petrasmoestuin
Geplaatst: 24 augustus24 Aug Zojuist TexMex wafels gegeten. Heerlijk! En wat verslavend die wafels. Leuk om later van alles te proberen.Ik had nog een beetje mais en zwarte bonen over, dus ik zocht wat ik ermee kon doen.
Geplaatst: 25 augustus25 Aug TexMex wafels voor 2 personenNodig voor 2 wafels.Voor de wafels:🌱60 gram bloem🌱60 ml (haver) melk🌱½ ei🌱3 gram bakpoeder🌱½ tl chiliflakes🌱20 gram grana padano geraspt🌱2 ml zonnebloemolie of olijfolieVoor de vulling, 1e mogelijkheid:🌱4 el mais, uitgelekt🌱4 el zwarte bonen, uitgelekt🌱4 cherrytomaatjes in helften🌱1 teen knoflook🌱¼ tl gemalen komijn🌱¼ tl chilipoeder🌱¼ tl gerookte paprikapoeder🌱Zout, zwarte peper naar smaak🌱barbecuesaus🌱evt extra grana padanoVoor de vulling, 2e mogelijkheid:🌱1 avocado fijngeprakt🌱1 teen knoflook geperst🌱wat citroensap🌱wat cayennepeper en zout🌱el mais, uitgelekt 🌱4 cherrytomaatjes in partjes🌱barbecuesaus🌱evt extra grana padanoWerkwijze:🍜 Meng bloem, bakpoeder, melk, zonnebloemolie en ei met een garde of mixer tot een stevig en elastisch beslag. Voeg een snuf zout, peper en chiliflakes toe. Als laatste roer je de kaas erdoor. 🍜 Warm in de tussentijd het wafelijzer op. Vet het ijzer dan met een beetje olie in.🍜 Vul het mengsel in het midden van de wafelvormpjes en spreid dit uit met een kwastje, zodat de wafelvormen goed gevuld zijn en druk het ijzer dan dicht. 🍜 Laat de wafels voor 5 tot 7 minuten goudbruin bakken. 🍜 Ondertussen roer je de ingrediënten voor vulling 1 door elkaar, behalve de barbecuesaus,of vulling 2 waarbij je wat citroensap door de avocado roert en de knoflook, zout en cayennepeper toevoegt. 🍜 Haal de wafels uit het ijzer, doe de vulling erop en doe de barbecuesaus als laatste erop en eventueel nog wat kaas.
Geplaatst: 6 oktober6 Okt Ik heb gister wafels voor onze kleinkinderen gebakken.Wafelijzer heb ik al jaren maar ik bakte alleen altijd zoete wafels.Dankzij al jullie variaties hier nu eens hartige gedaan; met kaas en gerookte paprikapoeder om te beginnen… goed gekeurd door de kids👍😊Dus dank voor het delen hier allemaal🙏🏻😊🌱👩🍳🌱🐓🌱🎃🌱
Geplaatst: 7 oktober7 Okt Auteur Dat ziet er lekker uit! Welk recept heb je uitgeprobeerd? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 7 oktober7 Okt Ik heb voor de wafels het recept wat hierboven staat van de Tex Mex wafels van Petra gebruikt @appelvrouw imdat dat met bakpoeder gelijk gebakken kon worden.Met aardappelpuree lijkt me ook heel lekker …die wil ik ook nog uitproberen…🌱👩🍳🌱🐓🌱🎃🌱
Geplaatst: 2 november2 Nov Hier mijn volgende.Ik had deze link gevolgd van de https://youtu.be/dR9ZnGFc7SsMaar pas op! Ik dacht dat ik de gewone had en niet de XXL, maar schijnbaar had ik die wel en heb ik dus de XXXL gemaakt.😂Het gevaar is dat ik teveel deeg had, te dik en langer moest bakken, maar ik wou het niet te zwart bakken. Ik had het 4 minuten gebakken, maar het had ook 5 of 6 kunnen zijn.Ik had er dus een stuk aan vast geplakt (zie dus de video) maar had niet gehoeven.Leuke variatie met deze is: doe er wat kaas (evt geraspt) en/of ham erop. Het andere plakje erop, snijd door midden en bak ze af in het ijzer.Voor deze had ik wat salade gemaakt van zure room, een heel klein beetje mayonaise, knoflook, cayenneper en zout. Hierdoor gesneden spinazieblaadjes en veldsla. Dit op de gebakken croiffles gedaan, een gekookt eitje en wat zoet-zuur van komkommer en tomaatjes erbij.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.