Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hoe bereid ik een artisjok


LeMer

Recommended Posts

De klassieke manier om artisjokken te bereiden is in een blanc. Breng water met citroensap en een snufje zout aan de kook. Roer bloem aan met witte wijn. Voeg het papje toe aan het kokende water en kook even door. Pers een citroen uit in een kom koud water. Verwijder de buitenste harde blaadjes van de artisjok. Snijd met een scherp mesje het hooi eruit en breek de steel af. Leg de artisjokbodems in het citroenwater, dit voorkomt verkleuren. Verwijder eventuele harde stukjes die zijn blijven zitten aan de artisjokbodem. Doe de artisjokbodems in de kokende blanc en breng aan de kook. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat de artisjokken in het vocht afkoelen.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Ik snijd de buitenste bladeren ervan af. Doe ze in de snelkookpan met plakken citroen en wat blaadjes laurier. Laten koken tot je pan fluit op hoof vuur en dan nog een minuutje of 4/5 op laag vuur.

Afgieten, even laten afkoelen en ondertussen je vinaigrette maken. Het is qua consistentie een beetje dikkige dressing met azijn, mosterd, citroensap en verse peterselie. Dressing kan ook verwarmd worden. Echt heel erg lekker erbij!

Link to comment
Share on other sites

Een artisjok eet ik graag zoals Mellie het hierboven omschrijft. Iets anders ermee doen vind ik bijna zonde.

 

Maar als het dan echt moet... Een koude artisjoksoep is ook heel erg lekker. De (gekookte) artisjokbodems, met wat yoghurt, citroensap, komijnpoeder en lente-uitjes lekker door elkaar husselen, pureren, kruiden met peper en zout en dan in de koelkast zetten tot het op de gewenste temperatuur is. Serveren met andere kruiden er bovenop als je wilt.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mijn artisjokken beginnen (nu de luis weg is) eindelijk aan hun groeispurt. Dus laat die recepten maar komen, ik heb binnenkort meer dan vaak artisjok op het menu.

 

IMG983341361500211569.JPG

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Die zien er goed uit!

 

Ik kook ook de hele bloem. Zonde om de blaadjes niet te gebruiken.

 

Die pel je een voor een af, doopt de onderkant in de vinaigrette en trekt met je tanden het onderste zachte stukje eraf.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...