Heylane Posted August 28, 2012 Share Posted August 28, 2012 Ik zette net mijn weckpotten in de ketel en uit eentje ontsnapte een lange rij bubbels (ik ben bang dat die vol water liep ) Vervelend natuurlijk, vooral omdat ik m er niet uit kon vissen (ik heb nog geen wecktang) Maar ja, wat heb ik nou fout gedaan?Ik heb bij de andere potten niets anders gedaan volgens mij. Ik heb de randen goed schoongemaakt, nieuwe elastieken gebruikt, klemmetjes erop gedaan. Moet het elastiek nat zijn als je het op de pot doet? Maar ja anders wordt het toch snel genoeg nat van het 'binnenstromende' water lijkt me.Als ik er drie klemmen op doe is dat toch wel genoeg? Ik gebruik tulpmodel-potten met van die kleine klemmetjes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 28, 2012 Share Posted August 28, 2012 Heylane sorry dat ik reageer, want ik kan je niet helpen. maar ik dacht dat er altijd wel wat lucht uit weckpotten ontsnapte..of was het echt teveel lucht? Ik heb ouderwetse beugelpotten, of worden die ook tulp genoemd? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astrid Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 Een beetje lucht ontsnappen is geen probleem, als je maar zeker weet dat de pot sealed en er dus geen lucht inkan later tijdens het afkoelen.Zelf gebruik ik glazen potten met die losse platte deksels, die "poppen" tijdens het afkolen, zodat ik zeker weet dat de boel gesealed is.poppen ze nl niet...moet het of over of gelijk gebruiken want dan is de seal niet goed. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eelzuhtjuh Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 Waren het geen bubbels die onder je rooster vandaan kwamen? Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heylane Posted August 29, 2012 Author Share Posted August 29, 2012 Ik heb ze intussen uit het water gevist en ze zijn niet vol water gelopen, dus blijkbaar is het inderdaad 'gewoon' dat er lucht ontsnapte. De deksels zitten wel goed vast volgens mij (durfde niet te veel te proberen want ze zijn nog lauw. Ik heb de klemmen er dus weer opgedaan).Waarschijnlijk doe ik alles wat niet mag bij het wecken, maar goed, we leren zullen we maar zeggen.Dank voor jullie reacties. Ik denk dat ik inderdaad gewoon te snel de conclusie trok dat ze 'te veel' bubbelden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 De potten zijn er op gemaakt dat er wel wat UIT kan, maar niet IN. Dus als er wat teveel lucht in zit, en je ze dan in water zet, dan komt dat er door de druk uit zetten. Geeft niets. Als je na het afkoelen de klemmen los maakt, en de deksels netjes blijven zitten, dan weet je dat het goed zit. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heylane Posted August 29, 2012 Author Share Posted August 29, 2012 en zo leer ik iedere dag weer wat bij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Wat Jorieke schreef klopt,maar een kleine aanvulling .de potten echt langzaam laten afkoelen.Ik doe het 's avond wekken en 's morgens is alles afgekoeld. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Thea, waarom zouden ze 's nachts langzamer afkoelen dan overdag? 's nachts is het kouder, dus koelen ze toch sneller af? Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Overdag ben je aanwezig en nieuwschierig en dan wil je alles weer aan de kant maken.Als je s ávonds doe dan laat je de boel de boel en de volgende morgen alles aan de kant maken en echt koud/lauw water Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Jullie bedoelen dat je de potten in de ketel, in het weckwater laten afkoelen? Dan heb ook ik weer iets geleerd . Ik haalde ze na de wecktijd gelijk eruit om elders af te laten koelen. Zoals je voedsel snel afkoelt wanneer je het wil bewaren. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 Nee ik laat ze nooit in de weckketel afkoelen. Ik haal ze er ook uit. Maar ze mogen dan niet bij een open raam staan bijv. Of op de toch doordat er 2 deuren tegen elkaar open staan. Dan koelen ze te snel af. Je kunt er ook een theedoek overheen doen en ze dus een beetje inpakken. Dan gaat het afkoelen ook langzamer. Maar ook dat doe ik nooit... Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heylane Posted August 30, 2012 Author Share Posted August 30, 2012 Je moet ze eigenlijk niet in de weckketel af laten koelen (omdat ze dan te lang in het hete water staan) maar ik had van de soep bedacht dat het toch al snot was (excusez-le-mot) dus die heb ik er wel in laten staan (omdat ik nog geen wecktang heb is het een heel avontuur om de potten eruit te vissen als het water loeiheet is en ik wilde echt slapen, dus heeft mijn huisgenootje de ketel uitgezet en heb ik smorgens de potten eruit gevist.Na de vakantie maar eens op een wecktang uit gaan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marleen 63 Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 Ik heb prinsessenbonen geweckt, na een paar dagen komen er kleine luchtbelletjes naar boven. De potten zijn goed gesloten. zijn ze nog bruikbaar? Het is de eerste keer dat ik weck. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 @Marleen Misschien kun je ook even je werkwijze vermelden? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marleen 63 Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 Boontjes gewassen en volgens recept van Piet Huysentruyt gebruikt. 1 liter koud water, 2 soeplepels azijn. Zout en beetje bicarbonaat. Boontjes in de pot , het water erover. De rekkers gewassen en goed gedroogd. potten gevuld tot 2 cm van de bovenkant. in de oven geplaatst op 150 graden. Tot er fijne luchtbelletjes naar boven kwamen, dan 1 uur op 100 graden. in de oven Laten afkoelen . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 (edited) wecken in de oven staat een beetje ter discussie, je vulling zou niet overal de vereiste temp halen wij koken zoiets op, kokend heet in de pot en daarna 1 uur op 100 graden Edited August 21, 2020 by RobO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marleen 63 Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 Dus de boontjes blancheren en onmiddellijk in de weckpot. 1 uur op 100 graden. De volgende keer volg ik deze raad. dank u wel! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.