Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:
Vanaf 12 november...

Ruikt een beetje als een volle baby luier..Lijkt mij niet goed.

 

nee, als je in de pot kijkt (neus dicht natuurlijk ) zie je dan zuurkool of kaam (wit snotje, kun je er gewoon afscheppen) of iets anders (bruinig, groenig snotje = helaas pindakaas)?

als het er goed uitziet zou ik m nog een week of 4 laten gaan, bij zeg 10 graden

 

(wij zetten de potten een week op 20 graden in de kamer, daarna een week of 3 in de keuken bij 16 graden en dan een week of 4 bij zeg 10 graden; daarna ruikt ie pas lekker vol naar zuurkool;

als je hem te warm houdt gaat het proces te snel en wordt de zuurkool te zuur en heeft ie een minder volle smaak)

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb deze week een zuurkool starters pakket van de Brouwmarkt voor mijn verjaardag gekregen. Het valt me op dat er sulfiet en citroenzuur bij zit om mee schoon te maken. Dat lijkt me zo aggressief....Ik lees er op dit topic ook niets over. Ook zit er een zakje bij om het fermentatieproces op gang te brengen. Heb ik het goed begrepen dat je de pot alleen met soda en heet water schoon hoeft te maken, en dat je in principe ook geen starthulp nodig hebt? Het lijkt me dat als het langzamer gaat de smaak beter wordt. En hoeveel wijn voegen jullie toe, en moet dat een speciale soort zijn? En maakt het nog uit wat voor een zout gebrukt wordt, zeezout, himalayazout, keukenzout, grof, fijn???

En tot slot, kan ik half januari nog gewoon beginnen of ben ik dan te laat?

 

Alvast bedankt voor de tips! Groeten, Mieke

Geplaatst:

klopt! dat goed schoonmaken met hete soda genoeg is, en opstarten hoeft ook niet (gebruik liefst bio-kool)

citroenzuur kan geen kwaad, sulfiet zou ik niet gebruiken, starthulp (wat zit er in?) mag ook

we gebruiken hier gewoon goedkoop fijn zout zonder toevoegingen 1 % dus 10 g per kg kool

de wijn (0,5 l per 4 kg kool) moet wel lekker zijn vinden wij, niet te zoet, een goede droge Riesling bijvoorbeeld (als je het niet goed genoeg vindt om te drinken is het ook niet goed genoeg om mee te koken)

het is prima er nu mee te beginnen, sterker nog: je hebt wat meer controle over de temperatuur dan in augustus/september (weekje op 20 graden tot de gisting goed op gang is, dan een paar weken op 15-16 graden om te fermenteren, dan koeler om niet door te zuren)

Geplaatst:

Bedankt voor de tips, al vraag ik mij af of een goede droge riesling bij mij de tijd krijgt in het zuurkoolvat te belanden

Ik ga over 2 weken beginnen, heb helaas niet eerder tijd.

Geplaatst:

gewoon 3 flessen nemen...

 

tijd? valt mee als je in de keukenmachine snijdt met het fijne mes; ik schat 5 minuten alles wassen in hete soda en naspoelen, 10 min kool wassen en snijden (moestuinkool kost wat meer tijd ivm zand & inwoning), 10 minuten kneuzen en roeren, 5 minuten goed in de pot stoppen en 8 weken wachten tottie goed is

  • 5 weeks later...
Geplaatst:

dat ziet er heel goed uit , ik zou pas na een week of 4 gaan kijken en het waterslot goed gevuld houden om besmetting te voorkomen

je hoort/ruikt al aan de blupjes of het goed gaat (zou ik wel doen als er niemand kijkt.... )

 

wij zetten de stenen wel onder water met 1% zout als er niet genoeg sap uit de kool gekomen is

 

vraagje: waarom heb je de appel in een laagje gedaan en niet doorgehusseld?

vraagje 2: had je de kool gezouten voordat ze in de pot ging? (zag geen zoutpot bij de ingrediënten)

vraagje 3: je houdt de stamper nogal dreigend boven de emmer heb je gestampt of gekneusd ?

Geplaatst:
wij zetten de stenen wel onder water met 1% zout als er niet genoeg sap uit de kool gekomen is

De stenen staan half onder het vocht, moeten ze echt helemaal onder staan?

 

vraagje: waarom heb je de appel in een laagje gedaan en niet doorgehusseld?

Geen flauw idee, maar het staat wel leuk

 

vraagje 2: had je de kool gezouten voordat ze in de pot ging? (zag geen zoutpot bij de ingrediënten)

Ja, zit er in, ik was de wijn ook vergeten bij de ingrediënten te zetten, maar die zit er ook in, daarentegen had ik wel een uitje er bij staan, en die ben ik vergeten er in te doen

 

vraagje 3: je houdt de stamper nogal dreigend boven de emmer heb je gestampt of gekneusd ?

 

Gekneusd, hield hem hoog voor de foto....

 

dat ziet er heel goed uit , ik zou pas na een week of 4 gaan kijken en het waterslot goed gevuld houden om besmetting te voorkomen

 

Ik hoop dat dat goed gaat, de katten vinden het water uit het waterslot een stuk lekkerder als uit hun bakje

 

Nu aan het genieten van de rest van de fles wijn

Geplaatst:

@wijn:

maar ik zou de katten niet aan het water laten komen...en dat water halverwege de stenen is prima

 

het appellaagje staat leuk ; ik doe de appel in snippers en hussel met kruiden en lauriersnippers om de smaken overal te laten intrekken en de mix makkelijker uit de pot te kunnen scheppen (per keer 200 g pp)

 

en proost hè

Geplaatst:
ik doe de appel in snippers en hussel met kruiden en lauriersnippers om de smaken overal te laten intrekken en de mix makkelijker uit de pot te kunnen scheppen (per keer 200 g

Dat klinkt een stuk handiger....volgend jaar beter

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Wat raaden jullie aan om de zuurkool in te maken. Een echte zuurkoolpot of zoon water dichte vat die je bij welkoop koopt? Ik wil het zelf ook eens probeeren. Maar vind zoon pot best wel pitig van prijs.

Geplaatst:
Wat raaden jullie aan om de zuurkool in te maken. Een echte zuurkoolpot of zoon water dichte vat die je bij welkoop koopt? Ik wil het zelf ook eens probeeren. Maar vind zoon pot best wel pitig van prijs.

 

het gaat ook heel prima in een emmer met deksel dat je af&toe optilt; als je maar heul schoon werkt

  • 5 maanden later ...
Geplaatst:

Hoera....heb een zuurkool vak gekregen en wil het nu gaan proberen. Verbeter mij maar als ik het fout heb. Kool, jeneverbessen/zwarte peper/ lepeltje yoghurt/water of witte wijn/ dun raspen en de zooi moet onder staan t/m de steen? En wat is de reden dat men er appel bij doet?

groet.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Geplaatst:

En zout???? Geen water nodig hoor, mogelijks een scheutje witte wijn, yoghurt is ook niet echt nodig, de kool gist wel van zichzelf.

Wel goed kneuzen zodat het sap er gemakkelijk uitkomt, is bij ons al elke keer gelukt.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:
Hoera....heb een zuurkool vak gekregen en wil het nu gaan proberen. Verbeter mij maar als ik het fout heb. Kool, jeneverbessen/zwarte peper/ lepeltje yoghurt/water of witte wijn/ dun raspen en de zooi moet onder staan t/m de steen? En wat is de reden dat men er appel bij doet?

groet.

 

kool en zout is genoeg, de rest is luxe

de kool met dekblad moeten idd onder het sap staan

appel is voor de smaak, wij bakken wat appelblokjes als we het gaan eten

 

je vat de eerste weken niet openen, ruikt niet fijn

later af en toe kijken en evt witte schimmel wegscheppen

Geplaatst:

Liggen er stenen op om de kool onder haar sap te houden?

Het is wel beter om er een paar buitenbladeren op te leggen, is enkel om alles van de stenen gescheiden te houden en goed onder te krijgen.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...