Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Potjespers tips?


Jurgen

Recommended Posts

Ik heb al een tijdje een potjespers die ik eigenlijk nooit gebruik omdat de blokjes altijd uiteen vallen.

 

Nu zie ik hier mensen die daar best wel tevreden van zijn van dergelijke persen.

Nu is mijn vraag: Zijn er speciale dingen waar je rekening moet mee houden?

Moet het een bepaalde potgrond zijn of met een bepaalde vochtigheid?

Voeg je daar bepaalde zaken aan toe om die blokjes stevig te houden? Zo zie ik dat die blokjes van bij kwekerijen veel steviger zijn. Voegen die daar iets aan toe?

 

Betreffende pers:

Potjes-pers.jpg

 

Groeten.

Mijn andere groene hobby

http://www.aquapraat.nl/index.php?topic=4564

het gezelligste aquariumforum van Nederland en België

Link to comment
Share on other sites

Ik was altijd gewend om met een pottenpers voor meerdere potjes tegelijk te werken, die van plastic heb ik nu ook. Ik vind die van plastic iets onhandiger maar mijn blokjes zijn nog wel steeds heel. Ik maak de potgrond echt flink nat, zodat het bijna modder is en dan druk ik het flink aan in het pottenpersje zodat het water door die gaatjes bovenin komt en dan komen ze er heel uit (na enige oefening). Als ze te nat zijn zakken ze weer in en te droog komen ze niet heel uit het persje. Ze staan nu al meer als twee weken, ik geef water door ze vanonder water op te laten zuigen. Mijn ervaring is dat als je ze uit laat drogen dat ze dan knetterhard worden. Ik moet er niet te hard in knijpen met verplaatsen of verplanten want dan gaan ze wel kapot.

Link to comment
Share on other sites

De mijne heb ik al 30 jaar of meer. Ooit een paar keer geprobeerd, zonder succes. Maar sinds enkele weken ben ik er blij mee! Ik dacht: Als anderen het kunnen, moet ik het ook kunnen leren. Een avondje proberen en oefenen met potgrond van diverse nattigheid en nu heb ik het onder de knie De blokjes die ik toen maakte, zijn nog steeds prima. Intussen weer tientalle blokjes gemaakt en de uitvinder van het persje als "groot licht" een standbeeld in gedachten gegeven.

 

Zo lukt het goed:

Inderdaad moet de grond flink nat. De potgrond moet bijna verzadigd zijn van water, maar het mag er niet met een straaltje uitlopen of zo dat er water blijft staan in de bak met grond. De potgrond niet mengen met zand en erg grove stukken er uit halen voordat je gaat persen. Het persje helemaal vol doen met grond, maar niet aanduwen. Dan op een stevige vlakke bodem flink persen en het blokje er langzaam uitduwen.

Als je het eenmaal onder de knie hebt is het echt niet moeilijk!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

ik heb hem ook en vind het ideaal !! Ik maak de grond zo nat met warm water dat het echt zo dik is als vanillevla, dan komen de bakjes heel mooi uit de pers. Ik druk de grond goed aan in de pers, het water loopt er dan via de gaatjes uit en over het randje. Dan zet ik hem rechtop in een bak en druk het zwarte drukding in terwijl ik meteen het gele omhulsel omhoog haal. Perfect ding

Link to comment
Share on other sites

Ben blij met dit topic ,op marktplaats zag ik er 1 staan en vroeg me af of dat zo'n ding handig zou zijn.

Nu ik jullie zo hoor is dat dus niks voor mij,geen geduld voor .

En houd het dus bij mijn wc rolletjes

De herinneringen die je later wil hebben,

moet je nu maken

Link to comment
Share on other sites

omdat we maximaal maar een stuk of 6 plantjes per soort nodig hebben gebruiken we de persblokjes; we doen een klein beetje scherp zand in de potgrond, maken alles flink nat, persen de grond samen op de bodem van de emmer tot er water uit de gaatjes aan de bovenkant komt , draaien het persje dan om en duwen het gele bakje omlaag en pakken het blokje voorzichtig met de vingers vast, Dan omdraaien en in een plastic kweekbakje zetten. Later kun je ze nog verplaatsen met de keukentang van moeder de vrouw:

vb210239758741361356000.jpg

 

makkelijk verplanten zonder groeistop, makkelijk plantfoutjes herstellen want je kunt ze na een weekje ook nog verplaatsen, per plantje een goede start zonder concurrentie, zuinig met zaden, geen eindeloze hoeveelheid potjes nodig tenzij je de blokjes in een groter potje nog verder wilt laten groeien

 

wij gebruiken twee soorten persen, die kleine gele voor peper, sla, andijvie, knolselder etc, dus alles wat klein de tuin of kas in gaat en een grote die 4 blokken maakt voor tomaat, kool, pompoen, courgette en andere harde groeiers; soms zaaien we in een zaaibakje voor en verspenen in die grotere blokkken

 

persg90681361355605.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ik doe een schep Bentoniet bij de potgrond.

Ze vallen nooit uit elkaar en je kan ze makkelijke vastnemen en verplaatsen zonder dat er stukken af vallen. Zelfs dat ze bijna droog staan een blok graniet!

 

Je zou er zelfs naar iemands hoofd mee kunnen smijten, geheid dat die koppijn gaat hebben

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...