Gast Geplaatst: 28 december 2013 Geplaatst: 28 december 2013 Mwha, Is een beetje van mezelf en wat info links en rechts. 500 gr volkoren meel150 gr desem7gr grof zeezouten 300 ml lauw water oven 220graden onder en boven warmte 25-30 minuten Quote
appelvrouw Geplaatst: 28 december 2013 Geplaatst: 28 december 2013 Mooi! Ik bak met spelt en rogge..Ik heb in de koelkast een desem van ongeveer 100-150 gram standaard. Altijd half water half meel. Voor ik ga bakken voeg ik de avond tevoren 120 gram speltbloem of roggemeel en 120 gram water toen.De volgende morgen bak ik met dit desem, en voeg nog een beetje water en meel toe aan het desem dat weer de koelkast ingaat..bijvoorbeeld 50 gr meel en 50 gr water... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Gast Geplaatst: 28 december 2013 Geplaatst: 28 december 2013 Ik heb ook een tijd met spelt gebakken maar we merkten eigenlijk geen verschil met gewoon tarwe volkoren ,ik bak nu weer gewoon met tarwe volkoren en dan sinds eergisteren met desem en we vinden het brood wel lekkerder.Ik ga mijn desem ook maar in de koelkast bewaren en het zo behandelen als jij dat doet.Ik wil het brood alleen nog wat groter hebben (in de hoogte) Ik ga maar eens experimenteren met de hoeveelheden meel en desem. Quote
appelvrouw Geplaatst: 28 december 2013 Geplaatst: 28 december 2013 Mijn brood werd ook hoger toen ik een grotere hoeveelheid ging maken..de hoeveelheid die ik eerst deed was te weinig voor de vorm.Als ik bak dan verwarm ik de oven ruim voor op 250 graden..vlak voor het bakken giet ik 2 dl kokend water in een vuurvaste schaal onder in de oven.Dan nog even door verwarmen. Brood erin en oven meteen dicht. 20 minuten op 250 graden..25 minuten op 200 graden. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Gast Geplaatst: 28 december 2013 Geplaatst: 28 december 2013 Leuk om op deze manier van elkaars kennis gebruik te kunnen maken Quote
appelvrouw Geplaatst: 3 januari 2014 Geplaatst: 3 januari 2014 Mijn speltzuurbrood wordt steeds lekkerder vind ik. Ik bak het nu wat langer op 250 graden ( 30 minuten) en stop het nog warme brood in een plastieke zak zodat de korst niet te hard wordt voor mijn ouwetje Het desem is op zijn aktiefst denk ik, en hoeft niet beter, het brood smaakt heerlijk.Helaas weer een gekantelde foto( broodplank pas op rommelmarkt gekocht..handig ding met die kruimelvanger) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Merel Geplaatst: 4 januari 2014 Geplaatst: 4 januari 2014 Leuk onderwerp! Bij mij staat er ook weer een roggestarter zijn best te doen. Na het weekend is ie klaar voor gebruik denk ik. Ik maak mijn desem volgens het recept van Levine: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/04/hoe-maak-je-zuurdesem.html. Heb ik eerder gedaan en dat werkte prima. En een absolute aanrader is de site van de http://www.weekendbakery.com. Hier kun je veel info vinden over zuurdesem, maar ook geweldige recepten. Quote indefruitboomgaard
RobO Geplaatst: 6 januari 2014 Geplaatst: 6 januari 2014 ja leuk! morgen proberen we weer een zuurdeegbroodjeindepan met noten en gedroogde vijgen, deze keer wat meer volkorenmeel en wat minder biobloem Quote
RobO Geplaatst: 21 januari 2014 Geplaatst: 21 januari 2014 http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1368014boeiend! Quote
greetje Geplaatst: 21 januari 2014 Geplaatst: 21 januari 2014 goeie uitzending! klopt wat dat zuurdesem betreft, want ik weet nog goed de geur en smaak van dat heerlijke duitse oberlander brood wat wij aan boord aten! Quote kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!http://guppedup.blogspot.nl/
Indy Geplaatst: 22 januari 2014 Geplaatst: 22 januari 2014 Ik hou er helemaal niet van,heb zelfs trauma's van dat vreselijke groenige duitse eiffelbrood.Met de vakantie's daar kochten mn ouders t altijd,vre-se-lijk. Maar goed,op de facebookpagina van de waterkefir las ik dat je met de korrels die je teveel hebt ,ook een brood kan bakken,en dat dat dan een zuurdesembrood wordt. Begrijpelijkerwijs heb ik die niet gemaakt,maar voor de liefhebbers,en kefirbezitters wil ik m wel ff kopiëren en plakken????? Quote
greetje11 Geplaatst: 22 januari 2014 Geplaatst: 22 januari 2014 Jet, je brood ziet er erg smakelijk uit.Tijd om dat ook weer op te pakken. Quote
appelvrouw Geplaatst: 22 januari 2014 Geplaatst: 22 januari 2014 Dank je Margreet. Ik ben blij dat ik eindelijk een zuurdesemrecept met 100% spelt heb waarvan het brood hoger is dan 4 centimeter Het is wel met roggedesem.Toevallig staat er Spelt mueslibrood op het programma..even zoeken of ik dan meer desem moet gebruiken... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
deduk Geplaatst: 28 januari 2014 Geplaatst: 28 januari 2014 Ik kreeg na het zien van die lekkere broden zin om het zelf ook eens te proberen! Zaterdag ben ik gestart met een starter volgens het recept dat hierboven genoemd is: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... desem.html. Ik heb er nog wel een vraagje over. Er staat steeds tarwebloem in het recept, kan je dit vervangen door (biologisch) volkoren tarwemeel? En, als ik dan wel tarwebloem gebruik, kan dat dan ''gewone'', niet-biologische, tarwebloem van de supermarkt? Quote
Stan Geplaatst: 28 januari 2014 Geplaatst: 28 januari 2014 Ja, dat kan allemaal. Roggemeel is ook erg goed om een starter van te maken. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
RobO Geplaatst: 29 januari 2014 Geplaatst: 29 januari 2014 nieuw baksperimentje: in plaats van een stoomoven (hebben we niet) of een bak water onderin de oven (gedoe) heb ik nu zó gebakken: twee grote bakblikken gebruikt, de onderste met i kg zuurdesemdeeg (volk. tarwe bio-bloem noten vijgen) de bovenste omgekeerd erop, 30 minuten bakken op 260 graden, bovenste eraf (heul heet!) en dan nog op 230 graden tot het brood goed is (vleesthermometer erin steken en kijken of de binnenkant meer dan 95 graden is) Quote
RobO Geplaatst: 31 januari 2014 Geplaatst: 31 januari 2014 Nou, dat is meer dan goed gelukt: het brood is al op we hadden een prima garing, binnen in het brood meer dan 95 graden en een mooie klassieke korst , leek op zoiets: en we hoefden het ook niet los te hakken uit de vorm dus we houden het er voorlopig zo maar in:1 dag zuurdesem op kamertemp met wat watermeel erbijcomplete deeg roeren en 1 dag op kamertempvulling erbij en weer roeren en dan 1 uur in bakblik op kamertemp of iets warmerin de oven en dan de oventemp instellen op 260, dan warmt ie op en springt het deeg30 min bakken en dan bovenblik eraf, afbakken tot klaaruitdampen en blikken opbergen, die wassen we nooit af Quote
RobO Geplaatst: 1 februari 2014 Geplaatst: 1 februari 2014 nou, het volgende product, alleen gingen de rozijnen drijven... Quote
appelvrouw Geplaatst: 1 februari 2014 Geplaatst: 1 februari 2014 Jeetje..was het deeg zo dun dan? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
RobO Geplaatst: 1 februari 2014 Geplaatst: 1 februari 2014 nee, vlgns mij niet, ik kon een mooie snee maken en de noten bleven ook op hun plek (volgens mijn echtgenote had ik de rozijnen even onder de bovenlaag moeten stoppen, als een kleinkind in haar bedje zeg maar...voorlezen hoefde dan weer niet ) Quote
thea Geplaatst: 1 februari 2014 Geplaatst: 1 februari 2014 Ik week mijn rozijnen en abrikozen de vijgen niet en er komen nog notenmix erin.Met kaneelbestrooid had het vergeten om er in te doen.Heb jouw @Rob O je beslag en bak advies genomen?.Dit is mijn resultaat.mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
RobO Geplaatst: 2 februari 2014 Geplaatst: 2 februari 2014 inderdaad mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm kaneel is een goede tip, gaan we ook doen voor een zoet broodje met honing erinen ik zal de rozijnen eens niet weken, het waren idd net ballonnetjes geworden Quote
RobO Geplaatst: 14 februari 2014 Geplaatst: 14 februari 2014 vergeten wat ik bedacht had...dus het brood was nu met hazelnoot en gedoogde pruim, prima smaakheb trouwens 100 g zuurdesem ingevroren om te kijken hoe het gaat als je dat weer opwarmt en gaat gebruiken, handig voor tijdens de vakantie (ik zie de thuisbuuv nog wel water geven aan de plantjes maar nog niet de desem wakker houden....) ga morgen ook nog 50 g drogen in de droogmasjien om dezelfde reden Quote
appelvrouw Geplaatst: 14 februari 2014 Geplaatst: 14 februari 2014 Grappig Rob..ik log hier net in om aan te gegeven dat ik 100 gram zuurdesem uit de vriezer heb gehaald gisteren. Vannacht laten ontdooien en net 100 gram ( 50 gr roggemeel en 50 gr water) toegevoegd...vanavond hoop ik dat het goed aan t werk is dan maak ik het voordeeg om morgen mee te bakken... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
RobO Geplaatst: 14 februari 2014 Geplaatst: 14 februari 2014 goed om te weten, gewoon laten ontdooien denk ik, of even op de turbo, of maakt niet uit? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.