Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:
Is er iets tegen mulchen ( van de aardbeien) met fijn zaagsel?

 

Houtsnippers onder aardbeien als mulch voldoen prima. Zaagsel van onbehandeld hout zou dus ook moeten kunnen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

zaagsel van hardhout werkt als gif op de tuin is mij altijd geleerd. Zaagsel sowieso moet je niet gelijk vergelijken met houtsnippers. De stoffen in het hout komen erg versneld in de bodem terecht en geven een soort van overdosis. Niet van weten maar van horen vroeger. fijn zaagsel niet op de tuin gebruiken in grote hoeveelheden.

 

Misschien kan iemand daar met kennis op reageren ?

Geplaatst:

zaagsel en houtsnippers onttrekken veel stikstof aan de bovenlaag. komt door de koolstof in het hout. pas als de snippers of zaagsel is verteerd komt het weer vrij. is dan de allerbeste compost. ik gebruik veel verteerde houtsnippers, maar dan als bemesting. en verteerd is echt verteerd! duurt 5 a 7 jaar. hangt af van de dikte en soort hout. ik zou nooit mulchen met zaagsel of houtsnippers, of je moet weer een overdaad aan stikstof erop gooien. hardhout kan inderdaad evt gifstoffen bevatten, hoeverre dat schadelijk is voor de bodem? in de gouden eeuw kon je veroordeelt worden tot het rasphuis, hier werden tropische houtsoorten verwerkt. de gevangenen kregen op den duur allerlei ontstekingen door het giftige houtstof. voor de dames was de veroordeling evt het spinhuis.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Geplaatst:

Allemaal niet zo gunstig dus. Ik heb het zaagsel wel al op een bed gebruikt..tussen de aardbeitjes..misschien hooguit een halve centimeter dik maar toch. Zaagsel van eiken, beuk en linde. Zou ik het er het beste weer af kunnen schrapen?

 

Zaagsel gaat ook in het kippenhok, en dan met de kippenpoep op de compost. Dat gaat na plusminus een half jaar op de tuin. Wat vind jij daarvan windindewilgen?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

hout en kippepoep is prima, ideale combinatie. kippepoep bevat zeer veel stikstof en die wordt dan gelijk opgenomen door het hout. door de stikstof gaan ook de bacteriën keigaaf aan het werk en gaat het komposteren razend snel ]hangt natuurlijk af van de verhouding]. houtsnippers/grof zaagsel geven de composthoop ook nog stevigheid zodat er lang veel lucht in de hoop blijft zitten.

over het zaagsel: linde verteerd heel snel, eik verzuurd en verteerd langzamer. op kalkrijke grond verloopt het proces een stuk sneller door de kalk. afschrapen? pfff, veel werk? doe evt de helft en kijk hoe het gaat. de andere helft doe je niet, is ook een leuk experiment?

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Geplaatst:

Ieder zijn methode. Persoonlijk mulch ik liever niet met iets anders dan rijpe en stabiele compost tussen groentegewassen.

 

Voor vaste planten, (fruit)bomen en struiken is bruin materiaal en hout echter prima om te mulchen als ik nieuwere inzichten hierover lees. In de bodem verbruikt dat hout veel stikstof bij vertering, maar juist dat heeft fruit niet overmatig nodig. Bovendien is de stikstof nodig voor vertering dan, maar is het niet verloren en wordt het gebonden...komt zeer geleidelijk vrij als voedsel voor de planten in een vorm die - via vooral schimmels - goed door die groep planten kan worden opgenomen. Bij mulchen echter blijft het vooral op de bodem en is het (zeer tijdelijke) stikstof-onttrekkende effect veel minder....niet zo ter zake. Vertering duurt dan ook veel langer. Kwaad kan het dus niet, want uiteindelijk heeft het dezelfde werking.

 

Is het zinvol? Waarschijnlijk wel: bescherming van bodem, laagje om aardbeien schoon te houden van vocht en op den duur, bij vertering geleidelijk, een lichte verzurende werking op de bodem (goed voor aardbeien) en een bijdrage aan een bosachtige bodemleven waarop vaste planten (zoals aardbeien) goed gedijen en waardoor ze prima gevoed worden.

 

Dat zaagsel totaal anders zou werken dan snippers......nooit van gehoord...lijkt me niet zo relevant hier eerlijk gezegd.

Het bovenstaande verhaal zou ook de verklaring kunnen zijn van de uitleg van Bit. In groententeelt werkt hout op bodem ongunstig...techniek van mulchen werd daar niet zo toegepast indertijd, wel bodem bewerking en daar onttrok houtspul stikstof = verstoorde teelt, ongunstig voor meeste groentegewassen die sneller werkende stikstofvormen vragen. Dat het vaak giftig is....lijkt me sterk...enkele houtsoorten misschien in verse toestand....maar zeker geen regel.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Houtsnippers of houtzaagsel. Ik vind zelf het verschil best relevant eigenlijk. Ik denk zo : Iemand wil eierschalen ook op de composthoop doen, gewoon vanwege het recyclen van de kalk en de toevoeging daarvan op de hoop. Je kan er halve eierschalen op gooien. Je kan ze iets verkruimelen. Je kan ze eerst in een vijzel tot kalkstof malen en dán toevoegen. Welke van de 3 manieren heeft het meest effect denk je ? Welke stof je ook toevoegt, de maat maakt toch juist heel veel uit en is dus wel degelijk relevant ?

 

Als ik zaagsel zou willen gebruiken zou ik a. alleen de europese houtsoorten nemen, ook europees 'hardhout' dus, maar geen tropische soorten. b, zou ik dat in kleine hoeveelheden verspreid in de composthoop brengen.

Geplaatst:

Toen de cavia nog leefde, deed ik het zaagsel (met drolletjes en pies natuurlijk) door de bodem bij bv. tomaten: knallende oogsten. Niks te klagen. Waarschijnlijk zijn er geen standaard antwoorden voor zaagsel en houtsnippers, omdat het een interactie aangaat met je bodem, en elke bodem is weer anders. Gewoon verschillende manieren proberen op je grond. Kijken wat werkt en wat niet.

Ik heb niet de luxe van veel rijpe compost (altijd te weinig), en gebruik daardoor afwisselend halfrijpe compost, of gewoon vers materiaal op de bodem (en dan nog heb ik niet genoeg). Voor mij is het ook belangrijk dat de bodem niet zo snel uitdroogt (zand). Direct zaaien is soms een probleem, maar voorzaaien en uitplanten met wortels eraan gaat dan weer wel probleemloos. Dat zou je dus ook kunnen doen als je mulcht met houtsnippers: niet direct zaaien, maar voorzaaien.

Geplaatst:

Nog even aansluitend op de vorige berichtjes, even de invalshoek op wat kwekers van eetbare paddenstoelen doen.

 

Zaagsel wordt door hen gebruikt als een groeimedium. Meestal is zaagsel van naaldhout en fruithout dan ongeschikt (tenzij voor specifieke soorten).

Er wordt gekozen voor "Europees" (streek-eigen) hout (ook van vlier of populier...hoeft dus niet hardhout te zijn) omdat we weten hoe/dat die samengaan met de ook streekeigen eetbare schimmels. Inderdaad kun je dan vermoeden dat zaagsel daarvan ook als mulch goed verteerbaar is en nuttig op bijvoorbeeld een aarbeienbed. Welke schimmels er kunnen leven op bijvoorbeeld tropisch hout en welk effect ze hebben op de biologie van een tuin, dat is wat minder voorspelbaar.

 

Tuurlijk maakt het uit voor de snelheid waarmee iets verteert, hoe kleingemaakt het is. Zaagsel zal sneller verteren dan snippers. Maar dat verandert weinig aan het principe.

(Eierschalen is hier een slechte vergelijking, het is maar de vraag of de kalk hieruit in compost verteert...duurt minstens vele jaren, zelfs als je het fijnstampt). (Gebruik ervan in compost is wat omstreden....er zijn hierover ook topics op dit forum)

 

Het probleem van zaagsel dat als bodembedekking voor dieren wordt gebruikt is, dat het naaldhout dat hiervoor gebruikt wordt giftige gassen kan afgeven (met andere woorden: wat zit er precies in zo een pak?) Vaak wordt het niet aanbevolen en gezegd dat je daarom beter stro, hennep, vlas o.i.d. gebruikt daarvoor.

 

Voor vergiftiging van je bodem door hout(zaagsel) zou ik niet bang zijn, tenzij je massa's eenzijdig van bepaalde soorten zou gebruiken misschien. Al dat houtachtige materiaal wordt sneller of langzaam omgezet, vooral door allerlei schimmels die de specialisten zijn van dit soort moeilijker te verteren verbindingen, naar gewone natuurlijke elementen en vinden wel hun weg zo in het bodemvoedselweb.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Dank jullie allen. Het zaagsel ligt zoals gezegd dus op het aardbeienbed en de laag is zeker niet dik. Alleen zaagsel van bomen uit een NOFrans bos. Jullie horen het wel hoe het verder gaat met de aardbeitjes..het bed zou nog minstens een jaar hierna blijven. De ton met zeer fijn zaagsel die ik ook klaar had staan laat ik toch nog even staan...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb hier ook nog een zak met zaagsel staan, ergens,,,, en ik ga dat bij de kuikens gooien, kunnen ze goed scharrelen en alles volkakken, word ineens goede mest dan.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

het lijkt simpel maar al lezend kom je erachter dat er heel veel factoren bij komen kijken, plus dan nog je eigen gedachten. er zijn vele wegen naar rome. ook zijn er vele wegen om te mulchen en het is belangrijk dat je zelf onderzoekt wat bij jouw en jouw grond past. ik ben heel benieuwd of appelvrouw verschil merkt tussen zaagsel en geen zaagsel. appelvrouw: ik kijk uit naar het resultaat.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Geplaatst:

Ik heb afgelopen jaar gemulcht met 75% hennep 15% houtkorrels en 10% houtvezel tussen de boerenkoolplanten (restant uit het konijnenhok). Mijn bevindingen? Het werd vrij snel een dichte, compacte laag. Werkte dus niet zo heel lekker. De kool deed het trouwens een stuk beter als (dezelfde lichting) planten van de buurvrouw. Mogelijk door de mest die door de bodembedekking zit?

 

Echter... nu ben ik super blij met de bodem! Afgelopen winter hebben we alles verspreid over een stuk grond van laat zeggen 2.5 bij 5mtr. Daarna bladeren er over en lekker laten liggen in de winter. De grond is nu heel luchtig en los. Het is nu zou maar zeggen zwarte grond met hennep er doorheen. Ik vergelijk het een beetje met zo goed als rijpe compost. Het houd super veel vocht vast en werkt makkelijk. Onkruid haal je er makkelijk uit. Dit seizoen zal ik zien wat de groeiresultaten zijn. Als die goed zijn, dan ga ik het meer gebruiken.

 

Dus: Direct resultaat: mwah... indirect resultaat: positief!

  • 6 maanden later ...
Geplaatst:
ik ben heel benieuwd of appelvrouw verschil merkt tussen zaagsel en geen zaagsel. appelvrouw: ik kijk uit naar het resultaat.

 

Nog even terugkomend op het mulchen met zaagsel van eiken, beuken en linde tussen de aardbeien: ik had een geweldige aardbeienoogst! Het zaagsel hield de bodem mooi vochtig tijdens de droge hete zomer.

De bodem is nog mooi en rul, ik heb er nu net compost over gedaan..dit aardbeienbed blijft nog een jaar.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

proef geslaagd zou ik zeggen. heb je nog iets gemerkt van stikstof gebrek, of was de laag zo dun dat het niet optrad?

 

dat is het leuke van de tuin, mij daagd hij altijd uit om te onderzoeken en proefjes te doen. want geen een tuin is hetzelfde en wat bij de een goed werkt hoeft dat niet bij de ander ook zo te zijn.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Geplaatst:

Niets gemerkt van stikstofgebrek inderdaad. De aardbeien waren het jaar ervoor al 2x keer gemulched met eigen kippencompost dat zal geholpen hebben.

 

In een nieuw themanummer over permacultuur van het Franse blad 4 saisons staat een mooi artikel over verschillende mulchmogelijkheiden en zijn voors en tegens.

 

Veel stikstof:

Bv gras: geschikt voor alle planten/gedroogd gebruiken/ levensduur; 2 tot meer dan 6 maanden afhankelijk van de dikte/staat stikstof af tijdens composteren/tegen: kan giftige en zure stoffen afgeven als het te vochtig is.

Zacht dood blad(linde, hazelaar, prunus, berk, walnoot, gelderse roos): geschikt voor meerjarige bloemen klein fruit in het najaar, bomen, rozen, hagen en bollen ( als het blad fijngemaakt is)/levensduur 4 tot 8 mnd./dikte minimaal 3 cm./beste met de grasmaaier of bladblazer klein maken/vergaat snel en levert een uitstekende compost met voedende(stikstof) en structurele eigenschappen.

Houtsnippers (van takken met blaadjes) fijngemaakt in de lente: hagen, oudere ( niet hele jonge) bomen, groente met een langere levensduur zoals tomaat, prei, kool/levensduur 4 tot 8 maanden/ dikte: 3 cm en meer/ vermijd het mulchen met dezelfde soort, vermijd ziek of dood hout/zeer rijk aan mineralen, voedt het bodemleven en de planten./tegen: kan te warm worden als de groene laag te dik of te fijn is.

 

weinig stikstof:

Dik dood blad(plataan, acer, eik, beuk, kastanje, magnolia, laurierhaag) Gebruik bij bomen, struiken, doorlevende planten en bollen( als het blad fijngemaakt is)/levensduur 8 tot 12 maanden/minimaal 3 centimeter/fijnmaken en niet op kleine planten gebruiken/ vergaat langzaam, dit is duurzame mulch, geeft plek in de winter aan lieveheersbeestjes, zweefvliegen, kevers/ amfibieën/ spitsmuizen/ tegen: kan woelmuizen aantrekken.

Jonge takken in de winter gesnipperd ( zonder blad): alle planten en in het bijzonder vaste bloemenplanten, hagen, frambozen,aardbeien/ levensduur 1 jaar/dikte 5 cm./vermijd het mulchen met dezelfde soort, vermijd ziek of dood hout/vermijd stukken die te groot zijn (meer dan 5 cm) of te droog/er kan te kort aan stikstof ontstaan, leg eerst een laagje compost/ composteert langzaam, brengt humus en voedt de bodemschimmels/omdat het zeer langzaam vercomposteert is het niet geschikt voor snelle en veeleisende groeiers.

 

Het zou fijn zijn als iemand dit in een mooi schema zou kunnen zetten...ik heb het even gehad na het vertaalwerk...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Nu heb ik wat, niet helemaal goeie, compost liggen welke ik in de serres ga verwerken, lichtjes infrezen. En daarnaast al een volle bak vers materiaal om te composteren.

Nu ben ik een aanhanger stalmest gaan halen en die heb ik opgeslagen op een stukje waar overjaarse coniferen stonden, wat de grond in sijpelt is altijd goed en tegen volgend jaar heb ik dan zeker oude stalmest om te mulchen, zal eens een foto maken.

[img-rotate=90]2016012611190580481453808911.jpg[/img-rotate]

 

Nieuwe composthoop

 

[img-rotate=90]2016012611190984991453808948.jpg[/img-rotate]

 

Verwerkte compost

 

[img-rotate=90]2016012611191994511453809028.jpg[/img-rotate]

 

Verse stalmest

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

Ik heb duidelijk iets verkeerd gedaan om de foto's te draaien, op mijn laptop staan ze recht, dus 90° gedraaid tegenover hier.

Kon in de FAQ geen antwoord vinden voor dit probleem.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Vorig jaar heeft er een paard in onze wei gelopen en de drollen zijn steeds op een hoop gegooid. De paardenmest is nu tussen de driekwart en anderhalf jaar oud en bevat verder alleen wat verteerde bladeren. In de stapel van rulle mest zitten nu ontzettend veel regenwormen en andere beestjes.

 

Zou ik dit als mulch bij de fruitbomen kunnen leggen? De fruitbomen gaan nu het derde groeiseizoen in.

Geplaatst:

Die paardenmest is nog niet helemaal verteerd tot compost als ik het zo lees, Fruithapje....tenminste als die wormen van die rode compostwormen zijn. Dus nog behoorlijk direct-voeding(stikstof) rijk.

Fruitbomen die te veel bemest worden, worden er niet sterker en gezonder op en het fruit wordt ook niet lekkerder. Je kunt het gebruiken, maar MET MATE. Dan denk ik aan iets veiligs in de orde van 1/2 cm op de boomspiegel per 2 a 3 jaar. (De stam vrijhouden).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Ik was aan het zoeken naar 'onrijpe compost' en toen kwam ik bij dit topic uit, dus ik stel mijn vraag hier maar even.

 

Ik heb wat bijna-rijpe compost, voor het mooie zou het nog wel een paar maanden door mogen gaan, nog veel stukjes hout en stukjes en plukjes onherkenbaar iets, maar ik wil het eigenlijk uit mijn in 2-en gedeelde bak hebben omdat de nog-lang-niet-rijpe compost aan de andere kant van de bak inmiddels bijna tot de rand zit, dus ik heb even wat ruimte nodig in die compostbak.

 

In elk geval, ik heb een paar plekjes in mijn tuin waar tot voor kort tuintegels lagen en tzt planten moeten komen, zoals bijvoorbeeld een stukje dat gereserveerd is voor komkommers. Nu ligt daar alleen nog maar zand , dat schep ik er sowieso een spade diep ofzo uit en gooi er een zooi fatsoenlijke grond in. Zou ik op dat soort plaatsen, waar voorlopig dus nog geen planten staan, die onrijpe compost (bommievol met wormen trouwens en ik vond ook twee joekels van poppen van het een of ander die ik een veilig plekje heb gegeven onder de rand van de bak, ben benieuwd wat daar uit gaat komen ) kunnen gooien en dan een laag stro eroverheen? Zou het dan over een maand of anderhalf, twee, al goeie grond zijn om dingen in uit te planten?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...