Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Afrijpen marmande tomaat


Merel

Recommended Posts

Dit is mijn eerste tomatenjaar en ik zie alles voor het eerst. Mijn eerste marmande tomaten beginnen te verkleuren, maar ik vraag me af of het goed gaat. Het lijkt wel of ze bruinig worden ipv rood. Is dit normaal of het begin van een enge ziekte? Of ben ik kleurenblind?

 

foto-2969411371816658.JPG

 

Mijn andere tomaatjes zien er nog goed uit:

 

foto-3087971371816888.JPG

foto-3176441371816903.JPG

foto-3288311371816981.JPG

foto-3346901371817004.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ze zien er prima uit... Ik heb -geloof ik- nooit marmandes gehad, maar wel allerlei kleuren tomaten, en je kunt verschillende kleuren verwachten bij het afrijpen. Ik zou rustig afwachten wat er gaat gebeuren..laat je later nog eens een foto zien?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

En hoe sta je tegenover vruchtdunning Henk ? Ik vond de opmerking van Itoero wel hout snijden. Zo'n dikke tros nu al ? ik zou wat weghalen geloof ik ?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk ook niet aan een ziekte maar houdt ons op de hoogte. Zorg er wel voor dat er altijd voldoende blad boven de trossen zit zodat de tomaten beschermt worden tegen de felle zon. Ik doe het zelf zo: na zetten eerste trossen het blad onder die eerste trossen weghalen, zoals jij ook hebt gedaan zo te zien. Vervolgens het blad wat daarboven groeit inkorten tot de helft (halveren) – (de takken, niet het blad zelf), gewoon geleidelijk tijdens de groei, en nooit te veel tegelijk.

 

Andere tip die niks met je vraag te maken heeft maar op basis van de foto's tijdens het seizoen wat problemen kan geven: Je hebt nu het blad verwijderd en een stompje laten staan. Zeker in de kas is er dan een grote kans op Botrytis. Dat houdt in dat het stompje gaat schimmelen. Die schimmel groeit vervolgens door naar de stam. Zie ook: https://www.moestuinforum.nl/stengelrot-bij-tomaat-t6497.html Voorkomen door met een scherp mesje het blad tot aan de stam af te snijden, zodat een gladde wond ontstaat die goed kan drogen.

Link to comment
Share on other sites

Dank jullie wel voor jullie antwoorden! Nou, ik ga maar afwachten hoe ze zich verder ontwikkelen qua kleur. En voor wat betreft die vruchtdunning: is eigenlijk wel de bedoeling. Had er al eerder over nagedacht, maar dat was thuis en ik heb altijd zo'n lijst met actiepunten als ik naar de tuin ga dat ik blij ben als de belangrijkste dingen gedaan zijn . Vruchtdunning komt schijnbaar nooit hoog genoeg op mijn lijstje. Maar ja, kleine moeite als ik toch aan het dieven ben en blad weghaal. Dus volgende keer neem ik het mee.

 

Ik haal vrij veel blad weg omdat ik de planten (achteraf gezien) een beetje te dicht op elkaar heb gezet en ik schimmelvorming probeer te voorkomen. Ik zorg er iig voor dat de tomaatjes vrij hangen en dat er genoeg blad overblijft (althans dat is de bedoeling).

 

Jorg, dank je wel voor je tip. Ik ga snel mijn oude botte schaar vervangen door een scherp mesje.

 

Misschien was een kas vol tomatenplanten een beetje ambitieus voor zo'n moestuinbeginneling als ik, maar zolang ik tomaatjes zie verschijnen hou ik hoop . Ik zal binnenkort nog wat foto's posten.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 years later...
  • 2 weeks later...
Inderdaad. Overal staat het anders. Misschien moet ik hem toch in het rijtje met stamtomaten zetten en hopen dat er toch te oogsten valt.
Waar heb je de zaadjes gekocht? Staat er een merk op de verpakking?

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...