Riverdale27 Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Ik heb altijd gedacht dat ik gewone courgettes had gekocht op de markt, dat had ik toch gevraagd in ieder geval. Maar nu begin ik te vermoeden dat ik gele courgettes heb gekocht. Zie de foto's hieronder. Kan iemand uitsluitsel geven? Eerst dacht ik dat die bloemen gewoon niet bevrucht waren, maar nu begin ik toch te twijfelen. Verder zien de planten er mss niet zo goed meer uit. Iemand die meer weet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sovreze Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Ziet er PRIMA uit, ik zie niet wat jij ziet. Ja, een gele courgette plant ipv een groene... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riverdale27 Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 Smaken die anders, gele courgettes? Want ik las dat je er wel 40 per plant kunt krijgen op een seizoen, dus dat zijn er ongeveer 160. Heb geen zin om 160 slecht smakende courgettes te eten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Smaken prima hoor, lekker jong oogsten en bv gebruiken als komkommer.Als ze plotseling te groot worden dan blijven ze ook nog eens langer goed als de groene omdat de schil wat harder wordt (bij mij tenminste).Oftewel... begin maar met oogsten en proef zelf! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Niks mis mee met jouw courgette....smaak verschil?....hmmm ongeveer het verschil tussen een geel of een oranje snacktomaatje uit de super....vrij weinig naar mijn mening Ik maak veel soep ervan...vind t lekker....bouillon, courgette in stukjes gaar bakkenen een bende knoflook erbij ook gaarbakken en dan alles pureren in de bouillon. Je kunt ze best lang bewaren...Ik heb de hele winter nog roerbak met courgette gegeten en een aantal soep van--->>>ingevroren. Mijn plant ziet er nu zo uit : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dieuwertje Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Ik heb dit jaar ook een paar plantjes gele courgette in de tuin staan. Nu vraag ik mij alleen af hoe groot ze gemiddeld moeten zijn voor dat je ze plukt?Ik heb namelijk het idee dat als je ze in de winkel ziet ze kleiner geplukt worden dan de groene Bij de groene courgettes die ik het afgelopen jaar had waren ze soms zo groot als mijn onderarm Quote Makkelijke moestuintjes en kippen verzorgerster.Courgette, broccoli, rodekool, rodeui, bieten, radijs, peulen, snijbiet, andijvie, bonen, tomaat, peper, paprika, kruiden, aardbeien, aalbessen, rabarber http://www.kippenhuis.blogspot.de Link to comment Share on other sites More sharing options...
katrien888 Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Inderdaad, de gele Hoe ze smaakt weet ik ook niet, 't is ook het eerste jaar dat we er staan hebben, groene (van deze heb ik vandaag voor de eerste keer geoogst), gele en gevlekte groene, ze groeien in ieder geval bij jou héél goed Grtjs, Katrien Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilmer Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Gele heeft bij mij een veel hardere schil, dat is het enige verschil, misschien moet je ze daarom kleiner oogsten?Wat me ook opvalt is dat de gele veel meer tegelijk lijkt te maken dan de groene. Ik heb ook nog ronde, witte, peervormige en nog wat andere soorten dus het is grote pret bij mij nu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dieuwertje Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Hoe smaken de ander vormen die je nu noemt? Ben hier wel benieuwd naar.En euh koop je ieder jaar zaad of haal je het uit de geoogste courgettes? Quote Makkelijke moestuintjes en kippen verzorgerster.Courgette, broccoli, rodekool, rodeui, bieten, radijs, peulen, snijbiet, andijvie, bonen, tomaat, peper, paprika, kruiden, aardbeien, aalbessen, rabarber http://www.kippenhuis.blogspot.de Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilmer Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Ik koop altijd zaad. Ik had vorig jaar alleen geel en groen dus de andere zijn allemaal voor het eerst. De ronde van nice heb ik al een hele grote en kleine van geoogst, valt me op dat die heel snel en hele grote zaden maakt, dus die moet je denk ik ook klein oogsten. van de rest heb ik nog niet gegeten, maar ik doe het vooral voor de leuk en denk dat ze allemaal ongeveer hetzelfde zullen smaken.Pas een ovenschotel gemaakt met gele en groene courgetteplakjes en dan ziet het er veel leuker uit vind ik met die gele erbij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snekermoestuin Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 wie kan me helpen te ontdekken of dit wel allemaal courgette is? Vanmiddag de dikkere blanke en groene in de keuken in stukken gesneden, maar sjee, wat heeft deze een harde schil. De binnenkant laat ook een hele rij zaden zien, alsof het een meloensoort of zoiets is???Wie heeft enig idee. ps. de gele en beide dondkergroene rechtsboven op de foto zijn in ieder geval wel courgettes Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Kan t ook pompoen zijn? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilmer Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Ik heb een witte ronde, die ziet er van binnen hetzelfde uit, maar die is dan wel rond. Mijn spagettipompoen ziet er trouwens van buiten zo uit, maar die heb ik nog niet geoogst uiteraard dus ik weet niet hoe die van binnen zijn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snekermoestuin Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 bedankt voor jullie reactie Gedee en Wilmerik had al even gekeken bij vd Wal zaadhandel en verder op google, maar kon nog niks vinden dat erop leek nu met je antwoord Wilmer, klopt het inderdaad dat de buitenkant en ook de binnenkant gelijk is aan de spaghetti pompoen.Als ik de zaden eruit haal en daarna wat vruchtvlees, zijn het allemaal draden, heel gekmaar eens kijken wat ik hier mee kan Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
snekermoestuin Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Weet je misschien ook Wilmer wanneer je ze kunt oogsten? Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilmer Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Nee ik doe dit jaar voor het eerst pompoenen dus ik heb geen ervaring. Ik heb gelezen dat je ze moet oogsten als het steeltje verhout en hard wordt. Maar ik dacht dat dat pas ergens september / oktober is, zeker weet ik het alleen helaas niet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snekermoestuin Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 september/oktober zou wel mooi zijn, nu zit ik ook nog volop in de courgette Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
svdr Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Pompoenen en courgettes kun je oogsten wanner je het wilt. Jonge vruchten zijn erg lekker om direct te gebruiken in allerlei schotels. Courgettes laat men meestal niet helemaal afrijpen (het worden erg grote en taaie monsters). Pompoenen kun je laten afrijpen tot net voor de eerste vorst, zeg eind oktober. Tegen dan hebben ze een harde schil en kun je de geoogste vruchten op een koele vorstvrije plaats dikwijls maanden bewaren zonder kwaliteitsverlies. Ook 'oude' pompoenen blijven lekker vruchtvlees houden, je kunt het in blokjes snijden en stoven met kruiden, er soep van maken of ze met een dunschiller in lange repen snijden om te frituren. Dit laatste gaat best met pompoenen die al een tijdje bewaring erop zitten hebben. Het vruchtvlees heeft dan al wat minder sap, en is steviger, zodat de slierten tijdens het frituren lekker knapperig worden. Heerlijk met een snuifje peper & zout! Courgettes vinden wij lekkerst als ze zo'n 20cm lang zijn. Iets grotere exemplaren zijn prima om op te vullen met gehakt. Nog grotere dien je de verharde schil en zaden te verwijderen, maar het vruchtvlees blijft een prima basis voor allerlei soepen. Quote Stefan Van de Rostijne Link to comment Share on other sites More sharing options...
svdr Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 De binnenkant laat ook een hele rij zaden zien, alsof het een meloensoort of zoiets is???Wie heeft enig idee. Waarschijnlijk een 'wilde' kruising tussen pompoen en een courgettesoort. Heb ik ook al gehad. Ze komen soms in de raarste vormen en kleuren. In 't algemeen zijn ze even lekker en smaken ze zo'n beetje tussen de twee in. Quote Stefan Van de Rostijne Link to comment Share on other sites More sharing options...
snekermoestuin Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 bedankt voor je uitgebreide antwoord StefanHier kan ik wel wat mee. Ik ben blij te horen dat pompoenen gewoon aan de plant kunnen blijven tot een eerste vorstperiode en ook dat ze nog lang te bewaren zijn. Dit voorkomt dat ik nu al een overschot heb, waarvan ik nog niet goed weet wat ik er mee ga doen. Courgettes laat ik net als jij aangeeft niet groot worden, dan zijn ze het lekkerst. Ook bevorderd dit de groei van de nieuwe courgette.Meestal maken wij hier soep van, ook voor in de vrieskist in lege bakjes van de chinees. Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lia56 Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 (edited) @appelvrouw misschien weet jij dit. Ook dit jaar heb ik van courgettezaden ( van vorig jaar van de Franse buren) enorme courgettes ca 1,5 a 2 kg. Van dit soort schijnt t een normaal gewicht te zijn.. Zijn niet droog, heerlijk sappig maar kan hier geen naam vinden. Enig idee? Wil de zaden voor t MTFD aanbieden maar heb ik denk een naam nodig. Edited September 22, 2023 by Lia56 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 Wat dat een courgette met enkele ribbels over de lengte? Waar dan kan het een Costata romanescu zijn. Ook voor courgettes geldt: de zaden die je eruit haalt geven niet speciaal dezelfde soort terug..dat kan een grote teleurstelling worden. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lia56 Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 (edited) Dit is van zaden van vorig jaar uit die courgette gehaald en zien er hetzelfde uit.. Edited September 22, 2023 by Lia56 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lia56 Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 Zo ziet de schil eruit... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 Dit is geen costata romanescu. Die heeft veel dikkere ribbels en groeit 10 cm als je even omkijkt. Wel eenhele lekkere goede courgette. Maar eigenlijk zou ik persoonlijk geen courgettes van eigen zaad willen. Tenzij ik de enige in de wijde buurt ben en maar één soort op de tuin heb. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.