Gemma Posted August 4, 2013 Posted August 4, 2013 Ik heb een paar mooie witte kolen en zou daar graag zuurkool van maken.Maar kan dat ook zonder zo'n echte zuurkoolpot?Zoja, hoe? Groetjes Gemma Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
RobO Posted August 5, 2013 Posted August 5, 2013 ja, appeltje eitje heel erg schone emmer met deksel (bijvoorbeld mayo-emmer van de frietboer), stenen soepbord met schone kei erop kool fijn snijden met keukenmasjien en stampen met 10 g zout per kg kool in emmer , water erbij tot onder, bord erop met kei erop deksel af en toe openen om gas te laten ontsnappen 1 weekje op 20 graden, 5 weekjes op liefst wat koeler keigaaf! Quote
Gemma Posted August 5, 2013 Author Posted August 5, 2013 Top!Zal gelijk een emmer regelen! Groetjes Gemma Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
jootje Posted August 5, 2013 Posted August 5, 2013 Twee jaar terug in emmertjes gedaan....geweldig gelukt.Vorig jaar in mijn nieuwe zuurkool pot....mislukt! Dit jaar zet ik in op twee paarden....dus ga beide doen! Quote
Danuta Posted August 5, 2013 Posted August 5, 2013 Een paar grote potten of kleiner voldoen ook hoor....je kunt zuurkool op vele manieren maken en in veel verschillende 'containers' grin....hier en paar ideeen, doe gewoon een search bij Google op Sauerkraut home made... geweldig gewoon... )http://www.greenbasket.me/2013/01/11/homemade-sauerkraut/http://stalkerville.net/recipe/naturally-fermented-and-probiotic-sauerkraut/ MVG Danuta Quote MVG Danuta
AntoineFrance Posted September 1, 2022 Posted September 1, 2022 Al enkele jaren gebruik ik grote wek potten. Ik kneed de (zuur)kool licht met het zout en de kruiden, doe er een scheutje wijn bij en pers het stevig in de potten. Iedere dag een beetje gas laten ontsnappen et voila. Na een maand à vijf weken, heerlijke zuurkool. Het kan na twee weken gas laten ontsnappen ook verder rijpen in een koeling. Quote
speets Posted November 3, 2023 Posted November 3, 2023 (edited) Maar kun je niet gewoon de weckpotten (met ring) dichtklemmen? Als je ze in de ketel zet, ontsnapt de lucht ook gewoon onder het deksel door. Heeft iemand dat al geprobeerd? O ja, ik heb intussen een filmpje gezien: het kan 😄 Edited November 3, 2023 by speets aanvulling 1 Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
speets Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 (edited) Tip: ik gebruik glazen onderzetters om de inhoud naar beneden te drukken. Slecht idee vanwege evt lood. Zie Mevrouw Groen hieronder. En ik zet de potten in een bak, want het vocht pruttelt er een beetje uit... Edited March 12, 2024 by speets Tip doorgestreept. 1 Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Roelie Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 Als je een grote glazen pot neemt met een goed sluitend deksel dat er los op ligt kan het gas gewoon ontsnappen. Leuk van glas is dat je witte en rode kool kunt afwissel, heeft het oog ook zijn pretje...😉 Zelf gebruik ik altijd van die zuurkoolpotten met waterslot, gewoon waterstand een beetje in de gaten houden, geen centje pijn. Quote
speets Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 (edited) Als je hem dichtklemt, weet je zeker dat er geen kiemen van buiten naar binnen kunnen. Dus waarom niet? (Overigens gaat dit draadje over "Zuurkool maken zonder zuurkoolpot"). Edited November 7, 2023 by speets Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Mevrouw Groen Posted March 12, 2024 Posted March 12, 2024 Op 7-11-2023 om 11:44, speets zei: Tip: ik gebruik glazen onderzetters om de inhoud naar beneden te drukken. En ik zet de potten in een bak, want het vocht pruttelt er een beetje uit... Zeker een leuke tip, maar daar zou ik wel voorzichtig mee zijn. Dit soort onderzetters kunnen gemaakt zijn van kristal of kristalglas. Kristal is loodhoudend, dat komt zeker in combinatie met zuur vrij. Je moet niet zitten wachten op lood in je zuurkool. ik houd mij vanuit mijn werk bezig met de voedselveiligheid van glazuren op keramiek etc. Vandaar dat ik daar meteen aan denk bij het zien hiervan. 1 Quote
speets Posted March 12, 2024 Posted March 12, 2024 Oei, daar had ik niet aan gedacht! Ik heb hem doorgestreept. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.