Knoflook
Mijn knofloken zitten in de grond.
Ik vind dat ik dit jaar erg geluk heb gehad met het aankopen van de knoflook voor in de grond. Was het vorig jaar nog allemaal mis gegaan omdat eerst mijn knoflook thuis in de vriezer in plaats van in de koelkast terecht was gekomen, ging het de tweede keer mis door de verschrikkelijk strenge vorst die we hadden..dat had zelfs de redelijk winterharde knoflook niet overleefd.
Nu weer een nieuw jaar
Op de Groeneveld feesten in Baarn had ik al leuk knoflook kunnen kopen van de mooie kleine knoflookkwekerij Eemlook. Heel leuke en gedreven mensen die daar met een kraampje stonden waar ze wel 15 soorten knoflook verkochten. En ze kweken er nog veel meer, tientallen volgens hun website...On-Nederlands!
Op mijn vraag of ik hun knoflook ook kon planten kreeg ik een volmondig ja te horen..ze planten ook altijd hun eigen knoflook uit!
Het is erg leuk om op hun site te kijken..dit is hun adres: http://www.knoflooksite.nl/nederlands/knoflook.htm
Aan deze kraam heb ik 7 soorten knoflook aangeschaft: Purple Haze, Purple Glaze, Red Chesnok, Valverde, Vallalado, Morado en Romanian Red.
Afgelopen zondag was ik in Fresnois, een leuk plaatsje aan de Frans/Belgische grens.
Daar was het fêtes de la pommes een beetje schraal omdat er dit jaar -ook al vanwege die lastige vorst- vrijwel geen appels zijn. Gelukkig waren er enkele telers van wat verder weg, en heb ik zelf ook een paar appels aangeschaft ( o.a. Belle van Boskoop en Reine de Renettes).
Tot mijn vreugde stond ook hier een kraampje van een knoflookverkoper, dit keer een teler uit de Champagne die op de zogenaamde witte aarde daar knoflook kweekt. Deze knoflookteler heeft van de beroemde Guide des Gourmands voor hun knoflook een Coq d`Or gekregen..dit in de vorm van een vermelding en een medaille.
Bij deze ( http://www.caillot-saveurs.fr) teler heb ik knoflook om te eten aangeschaft. 20 prachtig grote witte bollen aan zo`n vlecht. Ook zijn knoflook is te herplanten omdat hij geen conserveringsmiddelen gebruikt, en dus zijn er ook van zijn knoflooksoorten een rijtje in de grond gegaan ( witte knoflook Germidrome die uitstekend te bewaren is ( tot een jaar! ) en roze knoflook Germidour.."die koop je voor de smaak" legde Jean-Sébastien Caillot uit..Dat wij Hollanders niet zo heel erg goed het verschil tussen de ene en de andere knoflook proeven is volgens hem te wijten aan training.."jullie hebben per slot van rekening dezelfde smaakpapillen als wij".
Verder had deze kweker nog een tip voor het planten van de knoflook: je plant alleen de buitenste tenen..zelfs als de binnenste tenen groot zijn. "On dit que les gousses du tour sont pour le jardinier, tandis que celles du centre sont pour la cuisinière" ( Er wordt gezegd dat de buitenste tenen voor de tuinman zijn, terwijl die van het centrum voor de kok zijn).
11 Comments
Recommended Comments