Jump to content
  • entries
    355
  • comments
    1,674
  • views
    202,635

herfst,oogst.


appelvrouw

25,203 views

Het is hier hééél erg herfst.

Al drie dagen kunnen we nauwelijks naar buiten, de twee dagen ervoor was de regen nog best welkom..het is hier erg droog geweest. maar ik vind het nu welletjes.

Tussen de buien door heb ik nog wat foto`s gemaakt..vooral in de kas is het nu aangenaam toeven. en daar is ook nog aardig wat groei..niet hard meer, want ook in de kas beginnen de plantjes het koud te krijgen. Dé aubergine had zowaar nog een halve centimeter erbij sedert de laatste keer dat ik gemeten had...als dank mag hij op de foto.img884313861348670278.JPG

 

De Black Cherry groeit maar door.

img884935951348670333.JPG

 

Een van de laatste Roses de Bern tussen de Black Peru..de laatste schijnt niet zo lekker eetbaar te zijn..het is een ornamental, een sierpeper..wist ik veel; mooi maar oneetbaar; niets voor mij dus, die komt er volgend jaar niet meer in.img884894561348670317.JPG

 

De aubergine Rosa Bianca begint met vrucht te geven...img883772471348670239.JPG

 

De pepers Hot Wax

img885684011348670384.JPG

 

Ook de Manzano tomaat mag terugkomen, lekkere vruchten, en de plant heeft het heel goed gedaan in de pot, volgend jaar eens in de volle grond proberen.

img884675241348670299.JPG

 

De komkommer groeit nog, de vruchten beginnen wat afwijkingen te vertonen. Verder niets dan lof over de geënte komkommer!img884032681348670258.JPG

 

De prachtige bloemen van het zegekruid (Nicandra physalodes), deze plant heb ik altijd in de kas..tegen foute beestjes samen met de tabak.

img885831671348670399.JPG

 

Buiten gebeurd er ook nog van alles. Ik oogst veel Ananaskers (Physalis peruviana), ik had een stekje van een plant van vorig jaar, en een dit jaar gezaaide plant. Wat een grote bessen heb ik aan de stek gekregen zeg...zie de foto voor de vergelijk. Eerlijkheidshalve weet ik niet meer of het zaad van dit jaar hetzelfde was als dat van vorig jaar...maar nu neem ik alleen het zaad van die megabessen

img882382771348670032.JPGimg875344861348669967.JPGimg875559551348669989.JPG

 

De mooie en lekkere rode zuring van Jorieke gekregen doet het heel goed! Het is ook een mooie kleur in de tuin.Ik heb hem gisteren nog als fijngesneden strooisel over een wokschotel gegeten.img883445451348671424.JPG

 

De pompoenen mogen nog een dag of wat buiten verder afrijpen, maar zijn al op het balkon..bij de eerste tekenen van vorst zijn ze zo binnen

img877016941348670006.JPG

 

De snijbiet groeit maar door. Omdat ik hier haver wil inzaaien ga ik een dezer dagen groenteboerinnetje spelen bij vrienden en kennissen...

img882981811348670166.JPG

 

De roodlof en de witlof..ik weet niet of ik hier al mee kan beginnen..ik heb best zin in een witlofschotel...img882619741348670092.JPGimg882712181348670125.JPG

 

De Yakon-nen zijn de vorst te boven gekomen..ik laat hen nu nog maar in de grond.

img882558401348670058.JPG

 

De Giganteum van Frans is gesneuveld in de bek van onze glibberige huisdieren

img883668881348670219.JPG

 

Gekregen sla, alvast in de kas geplant

img885071401348670365.JPG

 

De kweeperen beginnen te kleuren..met de storm zijn er ook een stel afgevallen...img886384331348670447.JPG

 

Op de markt gekregen rijtje preien doet het verwonderlijk goed..ze waren eigenlijk al dood... img883116471348670203.JPG

 

Miniafrikaantjes in de kas en lampionnetjes buiten...de lampionplant(Physalis alkekengi) of Jodenkers heb ik al jaren geleden gezet..nooit meer gezien tot dit jaar ineens..wel op de plaats waar ik hem geplant heb..vreemd, maar wel fijn img886161731348670425.JPGimg886778801348670466.JPG

 

 

Het kacheltje mag weer aan! Dat is op zich fijn...kan ik weer beginnen met heet water voor de thee, de was, een kruikje op de late avond, het koken, en mijn kleine wonderpan gebruiken( ik zoek nog steeds een grote)img887196461348671468.JPG

10 Comments


Recommended Comments

Wat gezellig weer die houtkachel aan

 

Die bladeren van de witlof, kun je die eten?

En wat staat jouw snijbiet er prachtig bij! Lijkt bijna op paksoi.

Link to comment

Prachtig veel foto's weer! Lekker he, dat de kachel weer aan kan? Niet zo leuk dat het dan ook betekend dat de moestuin op zijn einde is, maar dat hete water, het kruikje, en de wonderpan klinken erg bekend. En het heeft ook wel weer wat.

 

Jouw rode zuring doet het beter dan die van mij Ik zal die van mij eens verwennen, en beloven dat ik er voorlopig geen stuk wortel van af hak. Zoals dit voorjaar

Link to comment

Nee Helly, van de witlof rooi je later in het najaar de wortels..daar snij je het blad vanaf en die wortels laat je in het donker onder aarde weer uitlopen..dan krijg je die speciale witlof kropjes. ( Ik heb het nog nooit gedaan hoor, je ziet en leest de verslagen wel hier)

 

Hij doet het goed hè Jorieke..ik heb wel net iemand een stuk beloofd daar denk ik nu nog maar even over na

Link to comment

Hoi Jet,wat ziet het er allemaal super uit bij je, De witlof ik wilde het heel graag doen, maar die 6 plantjes die ik heb groeien niet echt goed,maar ja volgend jaar weer nieuwe kansen. en dan de gezelligheid van de hout kachel! ik heb hier een gel kachel maar zal nooit meer aankomen denk. ik ben er bang van,of mijn zoon moet het doen met kerst. verder top Jet

Link to comment

Gezellige foto's...leuk om naar te kijken allemaal

Hier gaat de kachel ook binnenkort weer aan en als eerste gaan de vaatdoeken in een grote ketel met soda

 

vraagje: die ge ente komkommer...wordt dat ook zo'n enorme klimmer en groei explosie dan de augurken?

 

en die tomaten (Manzano) zijn dat pomedori"s?

Link to comment

Gem: over de kweepeer, als eerste zou ik denken gelei...dat is prima spul voor op brood en in de yoghurt. Van oudsher is het hier bekend om te geven bij maag en darmproblemen. Op mijn blog heb ik twee recepten..ten eerste kweepeersnoep (membrillo) : het is veel werk, maar lekker en het bewaard ook lang, ik heb nog enkele staafjes van vorig jaar die zijn nog prima. Dan de jam. Daar heb ik heel wat mee geëxperimenteerd..om de juiste jam te krijgen. Zelf ben ik erg tevreden over het recept..die ga ik weer maken!

 

Jeanne: Ik ben het niet met je eens hoor dat je die kachel laat zitten. Je moet aan je zoon vragen om je er les in te geven..in het aandoen..dat kan jij zelf! Steek hem eens 10 x aan waar hij bij is, en je zult zien dat je het onder de knie krijgt

 

Lenepeen: Wat wil je nog meer? Misschien mijn inkomen ? Ik klaag ook niet, dit huis hebben we vanuit niets( ruïne) in onze vakantie`s opgebouwd..15 jaar lang .Het is ons kapitaal. Die tuin en de voorraadkast hebben we hard nodig.. Nog 10 mnd en dan krijgen we AOW.dan kunnen we misschien weer wat ruimer leven

 

Gé: De geënte komkommer groeit wel lekker door, maar wordt niet zo`n bos als een augurk. Af en toe heb ik heb getopt en een zijscheut door laten groeien...je kunt dit soort komkommers eigenlijk laten groeien zoals je wilt. Nu groeit er een scheut over de druivendraad, die geeft nog enkele komkommers, daarna zal het wel afgelopen zijn, het wordt al behoorlijk koud in de kas.

 

De tomaat heet natuurlijk San Marzano...is inderdaad een pomodori, en wordt gezien als dé tomaat voor in de coccina

Edited by appelvrouw
Link to comment

Prachtige foto's weer, Jet! Lekker, het kacheltje aan. Jammer dat het seizoen op zijn eind loopt, maar ook wel weer lekker... Lekker bedenken hoe of wat volgend jaar...tuin winterklaar maken, ik heb er wel zin in in die winter.

Een kas lijkt me ook nog steeds wel wat.....je kunt een en ander dan wel verlengen lijkt mij?

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...