Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    985

De moestuinmaffia is terug


Raquette

5,154 views

 Share

In augustus 2014 heb ik voor het eerst ingezaaid in mijn MM-bak; alles kwam prima op, maar vroeger of later werd het stengeltje doorge'knipt' of verdwenen er plantjes volledig. Dit gebeurde zowel bij hele jonge zaailingen als wat verder uitgegroeide plantjes, bv. een pluksla waar ik al van kon oogsten. Ik heb de associatie met de maffia omdat het wel een afrekening lijkt: elke ochtend 1 plantje vermoord, blaadjes liggen onaangeroerd naast het stengeltje, verder geen sporen van vraat (althans bij de zaailingen, bij sommige grotere plantjes was later wel een klein gedeelte van het blad weg). Het gebeurde zowel bij bieten en worteltjes als bij rucola, sla en radijs. Alleen de peulen en sugarsnaps bleven onaangeroerd.

 

lettuce280988651429961169.jpg

 

Een foto van een eind september omgelegde rucola.

 

bak25041568601429961309.JPG

 

Dit voorjaar heb ik een net over mijn bak gespannen, omdat ik dacht dat de vaste 'hangtortels' bij ons op het schuurtje de daders waren. Het net zit overal goed dicht en heeft minimaal 15 cm afstand tot de grondmix. Helaas lijkt nu toch hetzelfde te gaan gebeuren als deze herfst.

 

spinazie22041529911429732796.JPG

spinazie25041559701429961484.JPG

 

Deze foto's zijn van respectievelijk 22 en 25 april. Je ziet dat ik begon met vier spinaziezaailingetjes. Inmiddels is er 1 per dag verdwenen zodat ik er nu nog maar 1 heb. Op de tweede foto zie je bij de pijltjes de schade. Het blad verdwijnt dus op een gegeven moment wel (of de complete zaailing mist) maar in eerste instantie liggen de blaadjes er gewoon naast zoals op de tweede foto linksonder.

 

Wat kan dit nou toch zijn? Die vogels kunnen er nu toch niet meer bij, of moet ik het net nog hoger vastmaken? Ik zie in de tuin bijna geen slakken; de poes gaat elke dag een paar uur de tuin in en is ook nergens opgewonden aan het snuffelen ofzo, waardoor muizen me ook niet heel waarschijnlijk lijken (ze is een hele goeie muizenvanger). Verder zie ik niets zitten van rupsen of luizen oid op de plantjes zelf. Ze zien er perfect uit, en dan zijn ze ineens dood. Het net is 's ochtends niet ingedeukt oid dus een zwaar dier is het iig niet. En verder zijn er ook geen plekken waar veel afval of beschutting voor beesten ligt. Het is een vrij 'cleane' tuin. Het enige dat ik wel echt veel zie in de tuin zijn pissebeddden. Maar eten die groente?? Ik word hier echt helemaal depri van, omdat het zo gestaag gaat met elke dag 1 slachtoffer en omdat ik echt geen flauw idee heb wat het kan zijn

 

Om toch met een positieve noot af te sluiten hier nog een foto van gisteren van poes Mina, loungend in de tuin. Omdat ze uit het asiel komt en nogal neurotisch op andere katten reageert hebben we haar altijd binnengehouden. Nu is de tuin aan alle kanten goed afgeschermd - althans, 'goed' voor een 13-jarige oude dame die nog maar 1 meter hoog kan springen:) - en kan ze eindelijk naar buiten. Zoals je ziet bevalt dat goed. <3

 

Minaklein40221429962884.jpg

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Waarschijnlijk heb je last van de larven van een of andere kever, google maar eens op engerling, emelt of ritnaald en huiver......

Link to comment

Wat het is, weet ik niet, maar misschien is het een idee om je kwetsbare plantjes eerst in een platte bak (beschermd wel tegen torren en andere insecten) zetten totdat ze groter en minder kwetsbaar zijn. Dan kun je ze alsnog uitplanten in je tuin.

Link to comment

Dank jullie wel! Wat is er tegen die enge keverlarven te doen (if anything)? En Flup, goed idee, ga ik volgende keer inderdaad maar doen...tenminste, als ik ergens een oud raam ofzo kan vinden, want alles gaat hier met nul budget (maar wel veel liefde:)). Ga eens rondkijken!

Link to comment
Dank jullie wel! Wat is er tegen die enge keverlarven te doen (if anything)? En Flup, goed idee, ga ik volgende keer inderdaad maar doen...tenminste, als ik ergens een oud raam ofzo kan vinden, want alles gaat hier met nul budget (maar wel veel liefde:)). Ga eens rondkijken!

 

Budget hoeft niet groot te zijn. Je kan ook op Marktplaats aan koude bakken komen. Zelf heb ik twee goedkope bakken op die manier nieuw gekocht. Het is van plastic en minder stevig, maar het functioneert goed.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...