Ga naar inhoud

Seizoenen van Jorieke

  • updates
    431
  • reacties
    1531
  • bezoekers
    1156966

Vakantie


Jorieke123

11052 weergaven

Zo, weer een weekje terug van vakantie. We zijn 'maar' een dikke week weggeweest, dus we zaten zo weer in ons ritme hier.

 

We zijn naar Israël geweest, naar de zuidelijke helft in ieder geval. Niet met zijn tweetjes deze keer, want Joep zijn vader was mee.

Nou ga ik hier geen vakantieverslag zitten typen, het is een moestuinforum! Ik kan wel wat vertellen en laten zien wat we zoal tegenkwamen op moestuin/kruiden/nutsdieren gebied.

 

We zijn begonnen in Tel Aviv, en zijn toen via Jeruzalem naar de dode zee gereden, en via de grens met Jordanië naar beneden. Het is daar nu ook winter, en zo rond de 15 tot 20 graden overdag. Het was er redelijk droog, voor de winter zeg maar. Dus weinig groen.

We hebben veel tunnelkassen gezien waar paprika's, aubergine en meloenen in werden geteeld. Omdat de nachten nog wel aardig afkoelen, naar een graad of 6 tot 10, waren de tunnelkassen wel nodig. Ook zorgt dat plastic natuurlijk ook dat het water niet verdampt, wat je net aan je planten hebt gegeven. Want water is daar erg kostbaar, in de zin dat het niet vaak zomaar uit de lucht komt vallen.

 

IMG203099781452276495.JPG

IMG203146741452276549.JPG

 

En natuurlijk vele 'akkers' met dadelpalmen. Netjes op rij, met een goed hek er voor:

IMG202370591452276576.JPG

 

De vader van Joep is nogal gek op ruïnes, oude bouwwerken, en meer van dat soort geschiedenis. Ik niet zo... maar er was altijd wel een geweldige rozemarijnstruik om te fotograferen. Of andere leuke plantjes, die blijkbaar toch iets van water hadden gevonden en maar snel gingen bloeien.

IMG211957341452276731.JPG

IMG215680461452276742.JPG

IMG212823281452276771.JPG

 

We zijn via het meest zuidelijke puntje (Eilat, niet echt aan te raden... zwaar toeristisch met overal goedkope meuk om te kopen en te eten en te drinken) langs de grens met Egypte weer naar boven gereden, en onderweg in de Negev woestijn nog bij een geitenboerderij gelogeerd. Ze hadden meerdere huisjes staan die ze verhuurden. Errug leuk, je kon ook helpen kaas maken. Maar we waren er maar 1 nacht, dus dat doen we een volgende keer

Het ontbijt werd op je veranda gezet 's ochtends, en bevatte uiteraard geitenkaas en geitenmelk. Maar vooral ook hele oude geitenkaas, niet alleen verse. In het winkeltje zag je de bonken kaas liggen, ik heb er alleen geen foto van gemaakt. Maar het zag er werkelijk waar echt NIET uit. Als een soort van stuk marmer ofzo. Maar het smaakte fantastisch. De geitensmaak was niet eens heel erg aanwezig, gewoon lekker subtiel, maar wel sterk kazig en zout. Nou ja... goed

 

Ze hadden er bij elk huisje ook een kruidentuintje, maar verder groeit er zeer weinig als je het niet elke dag iets water geeft (de grond neemt anders ook amper wat op, dus overal liggen druppelslangen). Er stond rozemarijn, citroengeranium, en zo nog wat zaken.

 

IMG209411611452276957.JPGIMG208944131452276949.JPGIMG208324781452276940.JPGIMG207830791452276934.JPG

 

Daarna reden we door naar het dorp waar een stel 'familie'/vrienden wonen die wisten dat we kwamen. We hebben daar nog 4 dagen van alles gedaan met ze. Veel gegeten, gelachen, schakelen tussen Nederlands, Engels, Hebreeuws (wij niet hoor ) en af en toe wat Frans. Erg tof

Ik had een zelfgemaakt kaasje voor ze meegenomen, dus er werd meteen contact gezocht met een vrouw in het dorp die ook kaas maakt. bij het melkveebedrijf van haar man. Kaas voor de verkoop, in een mooi gebouwtje speciaal voor dat doel ingericht. Ik mocht lekker met haar kletsen over kaas, terwijl de kerels de (Nederlandse) melkrobot gingen bekijken die in die stal de koeien melkt.

Ze maakt veel zachte kaas, en wil graag ook hardere kazen zoals Gouda maken. Maar dan heeft ze weer wat andere zaken nodig, en ruimte om ze te laten rijpen.

IMG216577671452277371.JPG

 

Ze had net een afroomapparaat gekocht, ze moest hem nog uittesten:

IMG216638891452277400.JPG

 

Een verse brokkelkaas, die nog in de pekel ging. Een beetje zoals Feta. Maar dan anders...

IMG216777891452277408.JPG

 

Ze pasteuriseerde al haar melk, dat ging hierin:

IMG217147121452277425.JPG

 

En hier had ze haar brie liggen, om te rijpen/schimmelen.

IMG216838321452277416.JPG

 

Ik heb van alles geproefd, lekker lekker! Dit is haar Facebookpagina:

https://www.facebook.com/%D7%A0%D7%95%D7%99%D7%94%D7%9C%D7%94-%D7%92%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A9%D7%A7-%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%95%D7%AA-1630870823828856/ (hopen dat dat werkt met al die vreemde letters in de url)

 

We hebben nog meer boerderijen van binnen gezien, waaronder ook een stal met kippen. Heel geweldig gebouwd hoor, en state-of-the-art enzo. Maar goed, wel aardig wat kippen per hokkie, ook al was de boer erg trots dat er zo weinig in zaten. Volgens Europese normen... Ik wou foto's maken maar ze schrokken zich helemaal lam van het oranje lichtje van de camera, dus ik durfde al helemaal niet te flitsen. Ze staat op een andere camera, als ze toch zijn gelukt dan post ik ze nog.

 

Onze varkens zijn ondertussen goed verzorgd, en zelfs redelijk volgepropt omdat er zoveel brood was gebracht. Maand van overvloed...

7 reacties


Aanbevolen reacties

appelvrouw

Geplaatst:

Leuk dank je wel voor het verslag. Het ziet er daar allemaal zo anders uit, maar kom je dan in een kaasmakerij is er niet veel verschil met zeg maar Frankrijk. Mooi ook al die verse kaasjes. Met welke kruiden werkten ze daar?

De kruidentuintjes voor de huisjes vind ik een goed idee..ga ik ook doen.

Old Rose

Geplaatst:

Ookal is het een moestuin Forum, ik heb met heel veel plezier je reisverslag gelezen

Zo leuk om te zien hoe andere ver weg hun dagelijks leven lijden...hoe het kaasmaken daar gedaan wordt.

Een vakantie waar je nog lang van kunt nagenieten.

geedee

Geplaatst: (aangepast)

Leuk om te lezen allemaal en wat mij betreft mogen er gerust toeristenkiekjes bij hoor

 

Nog zaadjes geoogst bij restaurantjes ofzo?

 

En waarom liggen er die rollen prikkeldraad?

aangepast door geedee
Jorieke123

Geplaatst: (aangepast)

Jet; die kruidenkaasjes maakte ze met bieslook, dille, en volgens mij van dat zwarte uienzaad. Nigella? Daar kwamen we vertaaltechnisch niet uit.

 

Geedee; het prikkeldraad (bevestigd als scheermesdraad, zegt de gaashandelaar hier ) is om te zorgen dat je geen dadels komt plukken? Was ook langs de grens met Jordanië, incl. Mijnenstrook. Gezellig

 

En ik heb rozemarijn zaden meegenomen, van een enorme struik bij een herdenkplek voor van allerlei heldhaftige oorlogzaken Met uitzicht op Gaza.

aangepast door Jorieke123
appelvrouw

Geplaatst: (aangepast)

Oe Nigella in je kaas..lijkt me niet vies. Gingen die kruiden gezamenlijk in de kaas? Waren die kruiden voor de verse kaasjes ook vers?

aangepast door appelvrouw
Jorieke123

Geplaatst: (aangepast)

Ze had 3 verschillende verse kaasjes staan, op die foto met die kaasvormpjes met grote gaatjes. 1 naturel variant, 1 met bieslook, en 1 met dus die dille en nigella en ook nog iets van knoflook geloof ik. Maar goed... we moesten veel vertalen, dus dat kan er voor zorgen dat mijn info nu niet helemaal klopt

aangepast door Jorieke123
Erny

Geplaatst:

Fijn dat jullie er een weekje uit waren! Leuk dat we even mochten meegenieten.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...