Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    966

Dappere dakpompoenen


Raquette

20,270 views

 Share

...en elke keer als ik dat opschrijf denk ik: 'Suske en Wiske en de dappere dakpompoen'.

 

Bij mijn tuinavonturen zit er af en toe een kink in de kabel: ik denk als een moestuinier, terwijl ik maar een klein achtertuintje heb. Een 'echte' moestuin zit er gewoon niet in, dat zou ik nooit bij kunnen houden, dus qua hobby moet ik het hiermee doen. Deels los ik dat op door verwachtingen bij te stellen, grenzen te accepteren, en meer van dat volwassens. En deels...trek ik me er niks van aan:). Daarom heb ik in mijn tuin emmers met aardappelen, bloembakken met mosterdblad - en nu dus dakpompoenen!

 

Hier is eerst weer het overzicht:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Netjes, hè? Ik had een paar energieke dagen en heb daarvan gebruik gemaakt om de hele tuin op te ruimen - dat bergje afval bij de rabarber moet ik nog afvoeren:) - weer nieuwe dingen in te zaaien en de vruchtgewassen uit te planten.

 

20160518175407HDR111181463837498.jpg

 

De border vanaf het terras. De tuinbonen schieten al wat verder omhoog, een deel van de radijs en het mosterdblad is inmiddels geoogst. Ik heb nu ook pastinaak, wortel en snijbiet uitgeplant. Dat was een ramp: vorig jaar lukte het me in wc-rollen aardig goed om knolgewassen op te kweken (met als resultaat een nette knol dus), maar dit jaar had ik in P9-potjes voorgezaaid. Op de een of andere manier waren die te droog gebleven of waren de plantjes niet goed genoeg beworteld, waardoor de kluit uit elkaar viel en het één groot gepruts werd met zaailingetjes die door de aarde lagen. De radijzen zijn daardoor miniscuul gebleven; een volgende lichting - ook van wortel - heb ik direct in de grond bijgezaaid.

 

20160519195333HDR146771463837865.jpg

 

Gelukkig mocht van het recept voor radijzenspaghetti het bladgroen van de radijs er ook bij. En lékker! Alweer lekker. Ook die salade. Zoals Erny al opmerkte, dit kon weleens de zomer van de salade worden...en ik *lust* officieel niet eens sla! Of misschien moet ik zeggen, lustte:).

 

20160518175558HDR162921463758656.jpg

 

De tomaten, komkommers, pompoenen, aardappels en courgette staan nu allemaal in de emmers achterin de tuin. Ik noem dit mijn 'prime real estate', het is eigenlijk de enige plek in de tuin waar deze zonliefhebbers goed kunnen groeien, met een schutting in de rug en 12+ uur zon per dag.

 

Achterste rij vlnr: Munchkin pumpkins, tomaat Boxcar Willie, komkommer Improved Telegraph, komkommer Lemon Appel, klimcourgette.

Voorste rij vlnr: 3 x Balkonzauber, 2 x gele cherry, 2 x pomodori, 1 x Tasty Tom, 1 x Tasty Tom, Franceline poters, Frieslander/Charlotte, Pink Fir.

 

Ik vind het interessant om te zien hoe ver veel andere mensen zijn met hun tomaten. Hele trossen bloemen hangen er al in, vaak zelfs al de eerste tomaatjes. Als ik mijn eigen updates erop na lees ben ik dit jaar vroeger dan vorig jaar, maar hier komt pas net het allereerste trosje bloemen in de planten! Ben benieuwd hoe dat allemaal uitpakt. Volgens mij ben ik er niet te laat bij ofzo - althans, dat hoop ik. De tomaten zien er in elk geval gelukkig en tevree uit (of maak ik mezelf dat maar wijs? ).

 

20160518175329HDR117231463841425.jpg

 

En als we het dan over gelukkig en tevree hebben: dat waren deze blauwe bessen bepaald niet. Ze lieten al hun bloempjes vallen. Logisch, want het heeft na de mtfd bijna een maand geduurd voordat de sterren, neuzen, energievoorraden en organisatievermogens allemaal goed stonden en ik ze in deze schitterende ex-soeppan kon uitplanten met tuinturf. Maar ik geloof dat ze het nu wel naar hun zin hebben. Er ligt nog een laagje coniferenmulch bovenop de turf, dat moet nog wat dikker, en dan hoop ik dat ze zich herpakken en me volgend jaar belonen met een mooie oogst! Sorry blauwe bessen, I failed you... Hebben jullie dat ook, dat intense, verstikkende verantwoordelijkheidsgevoel?:)

 

20160521151405HDR130841463842180.jpg

 

Vanuit het slaapkamerraam naar beneden gefotografeerd: de plannen die nog op stapel staan. Links zie je drie lege emmers, daar komen de pepers in. Onder de glasplaat staan pas gezaaide bonen, als die op komen mogen ze de peulen op het staketsel gezelschap gaan houden. Verder staan er bijvoorbeeld nog zonnebloemen te wachten tot ze groot genoeg zijn om geen eenhapsmaaltijd voor de slakken te vormen. De slakken eten hier trouwens, wait for it...AARDPEREN. Ik zweer het. Een border vol tere wortel- en bietenzaailingen, en wie worden er aangevroten, de aardperen! Rare jongens, die slakken.

 

Op het tafeltje staat ruilgoed: ik ga morgen in Utrecht met mijn overschot zaailingen - oa. kool - naar een plantjesmarkt. Daar zullen we zien of ik ze goed genoeg heb opgevoed om ook andere mensen te charmeren, zodat ze mee naar huis mogen.

 

En dat zijn dan ongeveer mijn plannen: in de 'grote' border wachten op bonen/peulen en knolgewassen, en ondertussen de lege plekken opvullen met bloemigs van de ruilmarkt; in de vrucht- en fruitborders wachten op oogst; de zaaibak opnieuw inplanten met een slamengsel, en de kruidenborder aanvullen met oa. hyssop en salvia (ook van de ruilmarkt).

 

Oh, en niet te vergeten...de dakpompoenen omlaag kijken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik geef toe: een beetje James Bond-gevoel krijg je er wel van. Iets te kleine ladder, andere voet op de keukendeur, en jezelf heroïsch omhoog hijsen terwijl de buurvrouw met een ongerust gezicht je enkel ondersteunt. Maar niet alleen aan thrillseekers biedt het kweken van dakpompoenen mogelijkheden!

 

Op dit forum zijn al veel topics geweest over mensen die pompoenen omhoog wilden leiden, maar ik heb er eigenlijk geen gevonden waar het ook echt lukte (behalve de pompoenenboog van Jorieke!). Toen zag ik op een gegeven moment bij Estemy pompoenen op het dak. En zo kwam ik zelf uiteindelijk op het omgekeerde van omhoog leiden: de pompoenen hoog kweken en naar beneden laten hangen (het keukendak zou de ranken verschroeien)!

Ik heb een ras uitgezocht dat relatief veel, hele kleine, pompoenen per plant voortbrengt: Munchkin pumpkin van Sarah Raven. Als het goed is kunnen de ranken dus overhangen, zonder dat de planten te zwaar worden of dat er 'sloopkogelpompoenen' tegen de muur knallen bij harde wind. Door de pompoenen op dit hoekje van het keukendak te zetten - niet meer op het schuurdak zoals vorig jaar - hangen de ranken straks ook het grootste deel van de dag in de zon, niet alleen de planten zelf. In de bakken heb ik veel compost en potgrond gedaan, gemulched met oa. smeerwortelblad en onderin wollen 'lonten' aangebracht voor de afwatering. Ik heb er ook wat kruipende klaver bij gezet als bodembedekking, en papavers die hopelijk straks wat bijen kunnen lokken. Dat alles was gratis onkruid, 'gejut' in de straat:). Als het met die papavers niet wil zet ik er straks gewoon andere bloemetjes bij. En dan maar hopen dat het lukt!

Nou ja, met één pompoen per plant zou ik al heel blij zijn eerlijk gezegd

 

Tot volgende keer!

 Share

12 Comments


Recommended Comments

Echt super netjes zo, en heel leuk. Ben erg benieuwd hoe het gaat met je pompoen.Ik zit er aan te denken om bij ons op het schuurdak ook zo"n (AH moestuin ) bak neer te zetten met een pompoen.Ik heb nog 1 grote speciekuip. Hoe loeizwaar wordt zoiets om het dak op te hijsen?

Link to comment

Loei en loei

 

Ik heb de kratjes het dak op getild met grofweg 10l aarde er nog in, dus alleen wat op de bodem (en worteldoek). Daarna ben ik op het dak geklommen en heeft de buurvrouw me de zakken compost en potgrond aangegeven via de ladder. Je kunt het niet alleen doen, in ieder geval, dat zou ik niet doen.

 

Oh, en bedankt voor het compliment!:)

Edited by Raquette
Link to comment

Wauw, geweldig die dakboerin!

 

Tja...het kan, maar dan wordt het nog meer gedoe, want om die rank te bereiken zou ik dan telkens op het dak moeten klimmen. De bedoeling was natuurlijk dat de rijpe pompoenen me voor de neus zouden bungelen

 

NB. Met ladder plus gieter kan ik er gelukkig wel net bij om ze water te geven:).

Link to comment

Klinkt bijna levensgevaarlijk maar ben wel benieuwd wat eruit gaat komen!

 

Leuk om de tuin te zien groeien

Edited by Joycee Moes
Link to comment

Ziet er weer netjes uit!

 

Die pompoenen bij mijn tunnel hadden over de hele tunnel steun, en elke vrucht hing meer aan het betongaas dan aan de plant. Bij jouw planten komt al het gewicht aan die ene plant in die ene bak te hangen Ik hoop dat het goed gaat Je hebt ook pompoenen die niet ranken trouwens, heb ik eens per ongeluk gekocht en bij zo'n tunnel gepoot Deed ie mooi niets. Maar goed, dan heb je wat pompoenen op een veel kleiner oppervlak. Mocht de plant met vruchten dit jaar het kratje finaal naar beneden trekken

Link to comment

Da's ook een slimme! Van deze soort worden de pompoenen als het goed is niet groter dan een grapefruit...maar we zullen zien hoe het gaat...

Link to comment

Over die rank(en) op het dak: Je hoeft maar 2x echt het dak op. Een keertje om een plankje of zo onder de vruchten te leggen, en een keertje om te oogsten.

En wat te denken van een oude Vlizo-trap (VLIering/ZOlder), van de stort. Degelijk, stevig, en meestal een laag railinkje om je aan vast te houden.

Link to comment

Wat is volgens jou het voordeel, Henk? Ten opzichte van dit? Ben je net als Jorieke bang dat de bakken van het dak kukelen, of...?

 

NB. Mijn redenering was als volgt: het dak wordt bij zon heel heet en bij veel regen blijft het water erop staan. De kans op rot en/of verbranding is dus aanwezig. Daarnaast kunnen ze geen steunwortels maken op het dak. Mijn conclusie was dat het niet zoveel nut zou hebben om de ranken op het dak te leggen. Maar wie weet heb jij een argument waar ik nog niet aan gedacht heb!

Edited by Raquette
Link to comment

Haha, met een voet op de keukendeur was hier met een voet op de schutting. Nu toch maar een fatsoenlijke ladder aangeschaft Ik betwijfel ook of je pompoenbak op deze manier op het dak blijft, maar wie weet Trouwens, staat het AH-mandje nu niet op het afvoergat?

Dat natte dak vonden mijn dakpompoenen vorig jaar ook niet leuk, dat het er heet was maakte minder uit. Heb bedacht dat een rij bamboestokken die als rooster moeten fungeren misschien voor drogere voeten kunnen zorgen. Verder kan je ook wat bakken met grond op je dak zetten om de ranken in te laten wortelen. Had ondanks de nattigheid, geen extra bakken en een weggerotte plant toch een megapompoen, die ik toevallig van de week pas heb gegeten. Nou ja de helft dan, dat was al goed voor 3 dagen

Link to comment

Water dat op het dak blijft staan zou een probleem kunnen zijn, daar had ik niet aan gedacht. Warmte lijkt me geen probleem.

Maar: niet geschoten altijd mis. Misschien een extra bak neerzetten en alleen de ranken daarvan op het dak laten, als een test?

Paar bakken met b.v. tomaten erbij? (dan moet je wel vaak het dak op, goede ladder/trap dus)

Als het lukt heb je er zomaar een aantal vierkante meters teeltoppervlak bij.

(Als voormalig balkontuinierder heb ik nog steeds interesse in optimaal gebruik van een kleine ruimte. Ook nu nog, met meer dan genoeg ruimte.)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...