Jump to content

Flup's Blog

 • entries
  41
 • comments
  146
 • views
  4,358

Voortgang


Flup

477 views

In tegenstelling tot de voorgaande jaren, waarbij ik dagelijks flink moest bijgieten, hoef ik dat tot nu toe eigenlijk niet te doen. De regentonnen zitten vol, er mag eerder wel wat minder vallen. Ook is het koeler en minder zonnig dan normaal. Voor veel planten een zegen, de bonen en ook de venkel doen het hartstikke goed, maar mijn vijgen zijn duidelijk minder tevreden met het weer. Een paar vijgen in de pot hebben het loodje gelegd, die zijn verzopen. En ik heb voor het eerst last van de vijgenskeletteermot, dat had ik ook liever niet gezien. Maar, om met een positieve noot te eindigen, van mijn 5 uitgeplantte vijgen, hebben 4 de hele strenge winter overleefd. Die zijn gelukkig weer uitgelopen.

 

Het natte weer heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik een record oogst aan peulen, doperwten, kapucijners en tuinbonen heb. Wel met veel bonenkever helaas! Hopelijk hebben de bonen en de speciale soort tuinbonen die ik voor de zaden heb geplant er minder last van. Maar dat is afwachten. Ik duim in ieder geval, want alles was best aangetast. Heb nog nooit last van de bonenkever gehad, dus dit is nieuw. Zal mij moeten inlezen hoe ik dat kan voorkomen volgend jaar.

 

Heb dit jaar voor het eerst pronkbonen geplant (voor de zaadwinning) en wel de soort Grilj. Eigenlijk is Grilj een verzamelnaam van 4 kroatische soorten. De bloemen zijn zowel wit als rood, dus ik ben benieuwd. Kruisbestuiving kan nog niet, want in de buurt worden er geen bonen geteeld en mijn stambonen hebben nog geen bloem. Wel mooi in ieder geval!

 

717551583_7_pronkboongrilj.thumb.jpg.a27343ffb55caccec5d593b3b133ef8e.jpg

 

En de rode bloemen:

 

658384065_8_pronkboongrilj.thumb.jpg.80321610fe4978415710ba2dc061fb78.jpg

 

Ik hoop op een goede bevruchting, want er zijn duidelijk minder bijen onderweg dan in de vorige jaren. Ondanks dat ik extra veel bloemen plant (voor de bijen en voor het mooi):

 

5_bloem.thumb.jpg.c6e2f772a37b17be37c2c2b72d5457bd.jpg

 

Op verschillende plekken in de tuin heb ik kleine bloemenveldjes en alles wat op andere plaatsen opkomt en niet in de weg staat, mag blijven staan. Dat ik weinig bijen heb, kan natuurlijk ook komen doordat ik sinds deze winter de vogels doorvoer. Dat wordt ook aangeraden, om het hele jaar door vogels te voeren. Is ontzettend leuk om te zien en ze hebben ook een behoorlijke eetlust!

 

1.thumb.jpg.47c7ae6d6815cf938d968cc19edfcd79.jpg

 

Niet alleen spechten komen, maar ook veel mezensoorten, vinken, bloomklevers en duiven.

 

5.thumb.jpg.be7eeb371bb991e012832f88f4b17f40.jpg

 

En natuurlijk hun nageslacht, want die zie ik ook dagelijks voorbijkomen. Heel mooi om te zien. Naast pinda's, krijgen ze ook vetbollen, zonnebloempitten en meelwormen. Rozijnen mogen ze ook, maar die blieven ze niet. Hopelijk blieven ze de naaktslakken in de tuin wel, want die houden wel van dit vochtige weer. Ook van de vogelbadjes wordt ook dankbaar gebruik gemaakt. 

 

Maar terug naar de planten, veel groeit en er is ook veel wat minder goed groeit. Heb nog geen koolrabi kunnen oogsten bijvoorbeeld! Die willen maar geen knol vormen. Is goed te zien helemaal links in beeld. Normaal zou ik die allang hebben kunnen oogsten, maar nu niet.

 

12.thumb.jpg.dbeaefa00fcb7209e61290770afbb2b6.jpg

 

Wat het weer wel prima doet, is het onkruid. En de physalis! Vorig jaar had ik daar nog een paar van staan, maar de miniversie is helemaal niet zo lekker. Dus die vruchten heb ik voor de vogels overgelaten, met als gevolg dat de zaden nu overal opkomen. Ook hier tussen de rode biet. Geldt ook voor de stengelsla, maar dat is bewust. Je kan nooit genoeg sla in de tuin hebben staan. Ook voor de zaadwinning.

 

Mijn rode stengelui doet het ook weer prima:

 

13_stengelui.thumb.jpg.8c20537d186bcacf5d21fb29c2cba238.jpg

 

Zelf doe ik niks met stengelui, dus die gaan eruit. Niet dat ik dan veel extra ruimte in de tuin heb, maar hopelijk straks wel iets meer orde. want mijn tuin is erg rommelig.

 

16_overzicht.thumb.jpg.a0ac149c64b9eb9f9692e65b44ac7a63.jpg

 

Links heb ik net alle tuinbonen, kapucijners en doperwten eruitgehaald. De composthoop is veeeel te klein, dus daar bouw ik een grotere van bij. In de winter, als de tuin op rust is. Nu eerst de bedden wat fatsoeneren en inzaaien met andere dingen. Kortom, genoeg te doen!

 

 • Like 5

5 Comments


Recommended Comments

Mooie foto van die specht, ja het weer is ideaal voor sommige of vele  planten, helaas niet degene die ik voor ogen heb), nu we zijn niet veel meer gewoon maar eigenlijk is dit een normale zomer zoals het vroeger was. Die koolrabi is wel raar, zijn ontzettend dik hier.

Edited by redzebra
Link to comment

Physalis komt ook hier de laatste weken overal omhoog. Ik heb wel een lekkere soort, van bessen uit de supermarkt. In september graaf ik een paar zaailingen uit en pot ze op voor het volgende jaar.

 

Bijen heb ik momenteel ook niet, het regent te veel. 

 

Stengelsla, is dat gevoelig voor slakken? Ik zoek nog wat meer spul dat niet met de grond gelijk gemaakt wordt door slakken.

Link to comment

Wat een heerlijke tuin en uizicht, mooie verzameling pronkbonen. En die bloemstukjes, wat een fleurig paradijsje.

Egyptische uien groeien rommelig maar zijn zo leuk en lekker, die houden een vast plekje bij ons. 

 

Link to comment

De hoge (normale) variant van physalis (physalis peruviana) is wel lekker. Die wordt ook in de supermarkt verkocht. Heb die ook in de tuin gehad, maar die heeft bij mij te lang nodig om goed af te rijpen. In tegenstelling tot de lage variant, die altijd goede oogsten geeft. Maar beduidend minder lekker is, vind ik.

 

Of stengelsla heel gevoelig voor slakken is, weet ik niet. Heb *even afkloppen* nooit zoveel last van slakken en de slakken die ik heb, geven de voorkeur aan andere planten zoals mijn tagetes. Stengelsla is eigenlijk ook de enige soort die ik in de tuin heb, want die groeit altijd goed. 

 • Thanks 1
Link to comment

Ik kan eigenlijk niet tegen een tuin die rommelig is…niet dat het bij mij netjes is…maar het moet in vakjes. 
maar als ik eerlijk ben, vind ik jouw tuin veel fraaier! Meer een echte tuin! 😊👍🏻

 • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...