Jump to content
 • entries
  229
 • comments
  493
 • views
  17,611

Asperge niet mee gerekend ...


Jane Doe

648 views

Wilde al lang asperge, maar na zaaipogingen met loraine niks geworden. Kon klauwen kopen van aspergeteler, maar niks van gekomen. Klauwen a la aldi of lidle waren niks. 

Na het zien van een aanbeding van vreeken, dacht ik wagen het er nog eens dus besteld. Niet mee gerekend dat we er aan een zouden komen en met versturen goed zou gaan. Hoewel tot nu toe het echt goed verloopt met vreeken, zeer tevreden en zijn vaste klant geworden. Tot onze verrassing pakketje met de asperge klauwen, hadden we niet mee gerekend. Dachten uitverkocht en zo snel zal wel niet, maar zie eens aan perfect geleverd. 

Nu is het aan mij ze te planten, wat een werk poe 4 bedden in de moestuin voor hopelijk jaren (rond de 15 als ik dat goed heb?) verse asperse vast beplant. Kan iemand me zeggen hoe lang ik tijd heb en ze geplant moeten zijn, kan niet alle 4 bedden in een keer klaarmaken. Zoneman en manlief eisen hun aandacht en niet te vergeten Sultan en kips, huishouden, koken en co. 

Je kan ze bemesten met koeienmestkorrels en hebben kalk nodig, nog meer tips die jullie kunnen delen? Gebruiken jullie folie over de aspergebedden, voor extra warmte en vervroegen van opkomst?

Kijken erg uit naar hun opkomst, is dan afwachten of we enkele oogsten kunnen of nog moeten laten groeien. Hoe zie je of je al kan oogsten of niet, aan de dikte van de asperge of je die kan oogsten, of je die moet laten doorschieten zodat de plant zich kan ontwikkelen.

Jullie merken het al, 0 ervaring met asperge behalve met ze koken en ze kosten.

hopelijk kunnen jullie ervaring weten met ons delen.

 

 • Like 1

9 Comments


Recommended Comments

Welke soort(en) heb jij?

Witte die zonder aanhopen groen worden en paarse.

De aanbieding

https://www.vreeken.nl/880014-uitverkoop-aspergeplanten

Witte soort

https://www.vreeken.nl/831140-aspergeplanten-grolim

& paarse soort

https://www.vreeken.nl/831147-asperge-paarse-erasmus

liggen nu in de koelkast, om iets tijd te winnen. Geen zekerheid dat ik ze dit weekend geplant krijg, moet alles in mij uppie doen.

Edited by Jane Doe
Link to comment

Kalk en patentkali had ik gebruikt als voorbereiding. En wat compost.

 

Groene en paarse asperges kun je op 25 cm onderlinge afstand aanplanten. Wit wat meer. Ik geloof dat ook de plantdiepte verschilt.

 

Dit jaar geen oogst nemen!

 

Het is een hele klus, het planten. Je moet echt een brede sleuf hebben om de wortels goed te kunnen spreiden. Ik vond het verschrikkelijk. Ik had ook die stress om ze direct te planten🙄. Net als jij. Maar ik had maar 10 klauwen.

 

Het beste is om meteen ook palen te plaatsen waar je touwen aan kunt spannen om de asperges straks overeind te houden.

 

Ik denk dat je wel een deel vrouwelijke planten erbij zult hebben. Bij mij blijken 3 van de 10 vrouwelijk.

Link to comment

Ja palen als steun en stokken bij de planten, vrouwelijk is niet erg kunnen we misschien nog eens poging wagen te zaaien.

Dat graven is echt niet leuk meer, maar is niet anders. Ze komen 30 uit elkaar, wit groen of paars, we zullen het wel zien in de toekomst.

Link to comment

Net 2e bed uitgegraven, wat een hitte kleine 30 graden in de schaduw. Maar we zijn nu op de helft, nog 2 te gaan. En dan kunnen we de klauwen planten, compost onder en boven nog niet te veel. Beetje koemestkorrels en kalk, dan zullen we zien wat ze dit jaar nog doen. Hoewel het laat is het seizoen is, geplant moeten ze geen keuze.

Link to comment

Ik kreeg er ook van iemand verrassing asperges dit jaar. Zaaisel van dit jaar dus heb de pluggen maar provisorisch geplant. Van de herfst graven en planten. 

 

Veel sterkte ermee. Die van jou zijn al groot dus die moeten direct op de goede plaats.

Link to comment

Weet je welke soort Kruidje, leuke verrassing.

Dank moet nog 2 bedden, dan is al dat werk hopelijk de moeite waard geweest.

 

Edit 3e bed klaar nig een te boedelen ...

Edited by Jane Doe
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...