Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    549

Updates en oogst van juni


Helly

38,543 views

 Share

Het laatste logje was al weer van 20 juni. En toen ik een nieuwe wou tikken, zag ik geen button van "nieuw bericht" of "antwoord" staan. Ik naar de afdeling forumvragen om dat in een nieuw topic te melden, kom ik erachter dat ik niet eens meer automatisch ingelogd sta

Om een lang verhaal kort te houden.. vééls te druk en te weinig tijd We gaan maar direct van start met de update voor ik hier vanavond om 22:00 uur nog aan zit.

 

Druk.. toe aan vakantie!!

Wat kan een mens soms druk zijn. Het regelmatig schrijven van een logje is naar achteren geschoven door verschillende bezigheden, oa. het huishouden, de tuin voor én achter, de vakantie in het vooruitzicht en iets wat in het verschiet ligt maar waar ik nu nog niet over wil beginnen (komt hier vanzelf).

De huishouding loopt door het tuinseizoen flink achter, de zolder moet hoognodig worden opgeruimd, net als de schuur wat eveneens een dumpplaats lijkt voor (tuin)spullen. De voortuin is nog steeds niet af, maar al een eind op weg, en voor de vakantie moeten we nog afstreep-lijstjes, en auto-bingo-kaarten voor de kids maken, en informatie over de mogelijkheden van het appartement en de omgeving inwinnen. De eindbestemming is al wel duidelijk, dit jaar geen Oostenrijk, maar (Oost) Duitsland. Richting het ‘Bayerische wald’ waar we heerlijk kunnen wandelen. Binnen een half uur zitten we over de grens van Tsjechië en met 75 minuten over die van Oostenrijk. We zijn er hard aan toe!

 

Weer?

Over het weer weinig woorden: na een flinke natte periode ook weer een flink zonnige en droge periode. Heb vanmiddag mijn bewateringslint uitgeprobeerd. Het werkt, maar het duurt lang voor het echt goed nat is. En gezien ik dat had bedacht voor de thuisblijvers terwijl ik op vakantie ben, gaat dat niet lukken. De broes erover voor 10 minuten gaat sneller. Ik heb ook geen timer voor die bewatering, heb ook geen stopcontact buiten. Iets voor t najaar om te doen.

 

Nieuwe zaaironde, onder een tunnel

Afgelopen donderdag heb ik de gehele ochtend in de achtertuin doorgebracht. In het vak bij het kamerraam heb ik raapstelen, spinazie en salademix planten geruimd voor de zadenopvang. Ze hangen nu voorzien van een kaartje te drogen aan een wasrekje op zolder.

De slakropjes die er tussen stonden zijn op een paar na eruit gehaald. Door de grond heb ik wat mest geschept, er zijn een paar bogen eroverheen gezet en aan de achterkant de vitrages er overheen gespannen. Dit om te voorkomen dat nare beestjes mijn eten over krioelen/glibberen en vervolgens opeten. Met de wortels/prei/uien onder het net gaat het ook fantastisch! Na het zaaien de voorkant dicht gemaakt.

Ik heb onder de (inmiddels) 2e tunnel gezaaid:

• Bieslook

• Andijvie

• Dille

• Slakrop Wonder der Jaargetijden

• Snijselderij

• Sla Kraganer sommer

• Bindsla Cimmaron

• Sla Catalogna

• Rucola

Gisteren (zondag) kwam bijna alles qua sla al boven de grond piepen, ongelofelijk na 3 dagen tijd!

Als de slakropjes geoogst zijn, strooi ik er nog wat Catlogna zaden bij. Die soort sla ziet er dun bezaaid in een bak zeer aantrekkelijk uit. Mooie slanke ingesneden bladeren die omhoog groeien. Ik heb net zo'n blaadje geproefd, en deze heeft een uitgesproken stevige smaak. Niet zoals die boterzachte kropsla. Wel lekker in combinatie.

Vorig weekend heb ik nog 2 kroppen Wonder der Jaargetijden weggegeven aan mijn ouders en oom en tante. En mijn ouders hebben zowel gisteren als vandaag nog een krop sla en wat losse pluksla meegenomen. Gisteren op het menu: sla, vandaag: sla. Ik heb zeker geen tekort aan sla

De bedoeling van het zaaien vorige week is dat het na onze vakantie weer geoogst kan worden. Alles duurt op zijn minst toch zo’n 5 á 6 weken.

Morgen wil ik weer wat zaaien, zoals boerenkool (is me laatst gevallen ) en oa. nog wat bonen.

 

Tomaten en paprika’s in aantocht

Bij de tomaten hangen hier en daar al mooie trosjes met kleine tomaatjes. Echter is het moeilijk te fotograferen tussen al die bladeren door.

 

dsc054933841341248078.JPG

 

De paprika’s laten hier en daar ook al mooie witte bloemetjes zien. Die paprikaplanten blijven overigens wel wat klein vergeleken met de tomatenplanten. Zelfs de Tiny Tom is groter. Ik heb gezien dat 1 van de tomatenplanten een paar vruchtjes draagt die bruin gespikkeld zijn, alsof ze gaan rotten. Is dat een ziekte of kan dat aan het weer liggen? Misschien is die niet zo goed bestand tegen koude temperaturen en natheid als de rest die het toch vrij goed doen. Ik weet niet welke soort het is, want er staat geen kaartje bij. Bij de val van de stellage in t voorjaar zijn er velen gesneuveld of naamloos geraakt. Alles is zo’n beetje een verrassing wat er aan komt te hangen.

Vorig weekend heb ik van mijn vader 4 palen en 2 flinke planken gekregen om een dakje over de tomaten- en paprikaplanten heen te maken. Nog even een paar 'paalschoenen' halen en dan kan het geheel de grond in, plastic erover (heb ik nog) en dan is mijn tomaten- en paprika afdak ook klaar. Beetje laat in t seizoen, maar beter laat dan nooit. Eventueel gelijk maar wat tomatenplanten aanbinden naar boven zodat ze niet meer kunnen omvallen van de zwaarte en ze meer ruimte krijgen om omhoog te groeien. Bij sommigen is dat niet al te goed gegaan.

 

Uitgeplant/make-over voortuin

De laatste pompoen die binnen stond is uitgeplant (Fictor). Deze moest ik opnieuw zaaien sinds de vorige was opgegeten door de slakken. Ik ben al een week niet meer met de knipschaar door de tuin geweest, op zoek naar slakken dus vanavond wordt het weer hoognodig tijd! Ik had hier en daar al weer aangegeten planten gezien.

Na het schoffelen in de voortuin heb ik nog wat overgebleven planten uitgeplant die geen plaats meer konden vinden in de achtertuin. De klimhortensia’s staan richting schutting (hopelijk kan ik hiermee het onkruid van de andere zijde bedwingen), er staan 3 stokrozen, 1 Oost-Indische kers en 5 goudsbloemen. Eromheen heb ik grind gelegd zodat het hopelijk wat onkruid kan tegenhouden. En de verdamping van water. Staat het niet alleen leuk, houd het ook nog wat water in de grond en onkruid uit de tuin.

 

dsc053894791341247625.JPG

 

dsc053977531341247648.JPG

 

Ik wil onder het raam tegels leggen zodat ik er makkelijk bij kan als ik de ramen wil lappen. Daaromheen kan ook grind gelegd worden, maar daarop lopen we vooruit.

 

Van bult naar bakken

De berg met grind is dus gedeeltelijk in de voortuin komen te liggen, de rest wat nog als bult overbleef, is in bakken geschept om weer meer ruimte te creëren in de achtertuin. Ook is het handiger om de bakken met grind te verschuiven/verhuizen als de ruimte daarvoor nodig blijkt.

De bakken met planten (aarbeien, snijbiet, bleekselderij, tomaten en courgettes) die in de achtertuin staan, heb ik heringedeeld zodat er nu omheen kan worden gelopen, ipv steeds met bakken te moeten schuiven om ergens bij te kunnen.

 

dsc054655581341247952.JPG

 

Over de aardbeiplanten heb ik eindelijk een gaas kunnen zetten zodat de vogels onze lekkere aardbeitjes niet opeten. Aan de ananas-aardbeien wordt gelukkig niet gegeten. Die herkennen ze schijnbaar niet als aardbei. En ze zijn lekker!

 

Oogst!

Vanaf nu ga ik de online optellingen van de oogst maandelijks bijhouden. Zo kan ik zien of er progressie in zit, en wat er per maand/jaar aan verschil in zit. En waarom.

De oogst van vorige week: een flinke bos meiraapjes, een volle bak erwtenpeulen (erwten liggen inmiddels al in de vriezer), en 2 hele mooie aardbeitjes

 

dsc052268951341248613.JPG

 

dsc053034351341248433.JPG

 

dsc052439441341248459.JPG

 

Afgelopen juni heb ik geoogst:

• 12x kropsla

• 3,3 kg groenten

• 26 aardbeitjes

• 53 takjes peterselie

Afgelopen mei heb ik geoogst:

• 6x kropsla

• 463 gr groenten

Totaal dit jaar geoogst:

• 18x kropsla

• 3,8 kg groenten (afgerond)

• 26 aardbeitjes

• 53 takjes peterselie

 

Smaak-ervaringen

Nog even een stukje over verschillende smaak ervaringen uit de tuin.

De meiraapjes vond ik na het blancheren en wokken smaken naar de gele raapstaafjes die mijn moeder vroeger kookte. Nogal vrij bitter. Ik heb er nog een paar en die ga ik de volgende keer koken met wat suiker om t minder bitter te laten smaken.

Het cola-kruid. Er is al veel naar gevraag. Het cola-kruid, gekregen van Jorieke, ruikt idd naar cola als je goed ruikt. Vandaag eindelijk gebruikt in de salade, maar daar vond ik de smaak te overweldigend voor. Het smaakt overigens precies zoals het ruikt. Iets wat ik niet had verwacht. Je zou t ook kunnen vergelijken met een citroen-achtige geur/smaak. Vorige week probeer ik t s in de limonade. Wie weet wat t daarin toevoegd.

En de veelbesproken ananas-aarbei.. wat is die lekker! Moet ik er wel bij zeggen dat, als ze een blosje krijgen ze wat zoeter gaan smaken. Wij wachten dus ongeduldig tot er iets roze op te zien is voor we gretig aan de pluk gaan. We gaan hier zeker uitlopers van overhouden voor volgend jaar

 

Hopelijk duurt het niet te lang voor een volgend logje, en nu wat reacties plaatsen bij andere logjes en topics.

 Share

12 Comments


Recommended Comments

O, wat ziet die aardbei er heerlijk uit! Ik denk dat ik ook ananas heb ( witte aardbei gekregen van Margareth).

Die raapjes doet men in Frankrijk vaak in de soep of in een mix van in boter gestoofde groente..

Link to comment

De flits van t apparaat maakt van veel aardbeien een smakelijk fruit

 

Die raapjes heb ik op jouw aanwijzingen gewokt (gebakken) met veel peterselie erdoor. Echter toch te bitter. Maar door de soep is ook een optie

Link to comment
Smaak-ervaringen

Het cola-kruid. Er is al veel naar gevraag. Het cola-kruid, gekregen van Jorieke, ruikt idd naar cola als je goed ruikt. Vandaag eindelijk gebruikt in de salade, maar daar vond ik de smaak te overweldigend voor. Het smaakt overigens precies zoals het ruikt. Iets wat ik niet had verwacht. Je zou t ook kunnen vergelijken met een citroen-achtige geur/smaak. Vorige week probeer ik t s in de limonade. Wie weet wat t daarin toevoegd.

 

En de veelbesproken ananas-aarbei.. wat is die lekker! Moet ik er wel bij zeggen dat, als ze een blosje krijgen ze wat zoeter gaan smaken. Wij wachten dus ongeduldig tot er iets roze op te zien is voor we gretig aan de pluk gaan. We gaan hier zeker uitlopers van overhouden voor volgend jaar

Leuk, dat stukje over de smaakervaringen !

Ik zag het je al typen in een reactie ergens op dit forum, dat je het colakruid had gebruikt en ik was erg nieuwsgierig hoe het je had gesmaakt en waar het naar smaakt! Beetje citroenachtig dus. Ik hou je blog in de gaten hoe het smaakt in de limonade....

 

En die ananas-aardbei. Wat ziet die er fantastisch uit zeg. En lekker dus? En je gaat de uitlopers bewaren.....? Haha, als je er nou teveel hebt, dan kan ik je er wel van verlossen hoor

 

Leuke blog weer en mooie foto's!

Link to comment

Wendy, mocht ik teveel van dat soort aardbeiplantjes krijgen, dan mag je ze komen ophalen. Maar voorlopig moet ik het nog doen met een paar plantjes en wat uitlopers die eerst moeten aanslaan.

Na de bloei ga ik de plantjes verpotten naar grotere bakken en daar mogen ze volgend jaar hun aardbeien in produceren. Hopelijk heb ik dan ook meer uitlopers die ik in andere bakken kan zetten.

Link to comment

Haha, was ik zo duidelijk Hopelijk krijg je zoveel uitlopers dat je half Nederland ervan kan voorzien!

Ik ga ook een poging doen wat bijzonders te verbouwen volgend jaar (denkdenkdenk... Wat gaat dat worden.....), dan krijg jij dat van mij .

Link to comment

Mooie reportage weer hoor Helly!

 

Leuk dat je bij gaat houden hoeveel je oogst! (kun je er ook beter over opscheppen )

Link to comment

Ik wil graag progressie zien bij mij in de achtertuin

 

Wendy.. mocht ik iets bedenken dan laat ik het je weten

Link to comment

Mooie oogsten... Die witte aardbei wil ik ook!!

Maar met die raapjes... ik dacht gelijk... veel loof- weinig raapje... dus bitter...

Of ze zijn nog niet groot genoeg... óf ze hebben ook van de rare temperaturen te lijden gehad... waardoor ze niet een mooi knolletje hebben kunnen vormen...? ... denk ik zo als ik ze zie...

Edited by Erny
Link to comment

Erny.. je denkt veel

Is t dan te veel loof voor weinig raapjes? De grootte was toch redelijk goed. Tussen de golfballen en tennisballen.

En ja, ze hebben uiteraard rare temperaturen gehad, net als de rest van de tuin. Veel regen en kou.. weinig regen en veel warmte.. of hele dag bewolking. Het is te afwisselend de laatste tijd.

Volgend jaar probeer ik ze weer en dan zien we hoe t gaat. Dan ga ik ze ook niet meer zo eten, maar na de oogst snijden en invriezen voor de soep.

 

En ja, die ananasaardbei, dat is een blijvertje. Wij worden er vrolijk van

Link to comment

Ja die liggen op een gebruikte meloenschil. Dacht dat is wel een mooie compositie zo

Mijn voortuin is, in tegenstelling tot mijn achtertuin redelijk netjes. Het is de bedoeling dat die ook zo heel netjes moet blijven, want anders heb ik voor én achter veel werk, en dat willen we niet. Voorkant is voor de mooi, achterkant voor t gebruik

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...