Jump to content

ValeriePlantje

Members
 • Posts

  64
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ValeriePlantje

 1. Rode biet (Bull's blood) en 3 soorten radijsjes: rode ronde, ronde witneuzen en langwerpige 18daagse.
 2. De bloembakken leeg gemaakt en afgewassen. Daarna opnieuw gevuld met verse teelaarde en er meteen ook maar in sommige verschillende soorten radijsjes in gezaaid. De andere staan klaar om straks ook in gebruik genomen te worden. De oude teelaarde uit de bloembakken omgespit in de moestuin. Kwam ik plots een heleboel bloembollen tegen die ikzelf nooit geplant heb. Daar ik niet weet wat het is deze er toch maar overal tussenuit zitten peuteren en weggegooid. Verder nog de verhoogde moestuinbakken onder handen genomen. Sommige zijn al een tijdje geleden gevuld met verse teelaarde, en blijkbaat vinden onze poezen dit heel aanlokkelijk om ze als schijtdoos te gaan gebruiken...kortom: ik heb dus kattenstront staan scheppen. Ondanks het zonnetje en de mooie vooruitzichten deze week is het toch nog ferm koud. Maar wel heerlijk gezond klussen zo in de tuin. Hopelijk blijft het zo, dan kan ik binnen 2 weken beginnen om de verhoogde moestuinbakken voor te laten warmen.
 3. @Amrutten , doe ik zeker. De boontjes die ik zaaide hebben normaal maar een goeie 65 dagen nodig van zaaien tot oogst. Deze vroege batch is eigenlijk bij wijze van experiment, om te testen hoe ik de temperatuur en omstandigheden kan beïnvloeden in mijn verhoogde bakken in een stadstuintje. Met de sneeuwval van de afgelopen weken is wel duidelijk geworden at onze tuin veel warme is dan bv het stadspark naast onze woning.
 4. Alles wat ik van kruiden en bietjes heb voorgezaaid op 11 januari heb ik moeten weggooien. - Groeiden veel te vlug,en naar het licht, zodat alles lange, dunne slungels werden. - Op sommige van de turfpotjes begon witte pluizige schimmel te groeien, vermoedelijk door de oude teelaarde die ik had gebruikt. Deze ondertussen ook weggegooid. Maar nu weet ik wel dat deze oude zaden(EXP 2017) wel nog kiemkrachtig zijn, dus ik gebruik ze wel nog wanneer ik in volle grond ga zaaien. Alhoewel de bloedsinaas-pitten (Torroco) wel al beginnen te groeien, was er in mijn potje met citroenpitten nog steeds niks te zien. Daarom gisteren een bio citroen gekocht en deze pitten klaargemaakt om te laten voorkiemen. Toen ik het potje met de vorige citroenpitten wou weggooien zag ik dat deze pitten toch al een lange wortel hadden, maar dat er bovengronds nog niks te zien was. Besloten om hen nog een kans te geven en heb ze laten staan. Het Bergamot-experiment gisteren eventjes stopgezet om de simpele reden dat er blijkbaar geen pitten in mijn Bergamot-vrucht zaten. Daarnet al een paar struikboontjes (proccesor) voorgezaaid, alsook wat kerstomaatjes (sweetie). Vermoedelijk wacht ik nog een paar weken om de andere tomaten en groenten voor te zaaien.
 5. Deze 4 sinaaspitten waren dus opengesprongen tijdens het voorkiemen. Ik heb ze alle 4 voorzichtig met een pincet opgenomen om ze te planten. Dit was op 20/1. Groot is dan ook mijn verbazing dat er uit deze 4 pitten 6 kiemplantjes tevoorschijn komen. Vraag mij wel af of dit normaal is ?
 6. Ik haal dit draadje eventjes op omdat ik voor het eerst ook struikboontjes wil zaaien, nl e struikboon "Processor" Nu vraag ik mij af of ik deze ook een nachtje moet voorweken in water, of kunnen deze zo de grond in?
 7. Verdorie....In West Vlaanderen (BE) nog geen zaadjes in de Lidl
 8. Ik waag deze week nog 1 poging Charly.
 9. Bon, mijn Bergamotboom-experiment is al ten einde nog voor het gestart is. Zit ik al dagen tegen mijn man en zonen te zeggen dat ze van de vrucht moeten blijven, omdat ik deze goed wou laten rijpen vooraleer de pitjes uit te halen, en wil ik vandaag heel plechtig en voorzichtig vandaag de pitten gaan oogsten....zit er geen enkele pit in dat ding !! Nu ja, mijn handen ruiken wel heerlijk vandaag.
 10. Ik haal dit oude draadje eventjes naar boven, omdat ik een vraagje heb over peterseliewortel. Via de zoekfunctie kwam ik hierop uit, en wou niet echt een nieuw topic aanmaken voor mijn vraagje Is het mogelijk om een peterseliewortel, uit de supermarkt, gewoon terug in de grond te planten om zo terug loof te kweken? Deze wil ik namelijk gebruiken als platte peterselie. Of is het verloren moeite en zal dat loof niet meer terug groeien ?
 11. Lijkt me ook gewoon een leuk experimentje. Ik zie wel wat er van komt. Maar alle tips blijven uiteraard welkom.
 12. Ik kocht net in de biowinkel een Bergamotvrucht. Ziet er uit als een limoen met pompelmoes-allures. Hoe hij smaakt weet ik niet, maar de schil ruikt heerlijk. Nu wil ik uiteraard proberen om deze te zaaien. Op hoop van zegen dat er überhaupt pitten in mijn gekochte exemplaar zitten. Wat opspeuringswerk op google brengt mij echter niet veel verder. Ik krijg meer info over de gewone Bergamoplant, niet over de vruchtenboom. Nu had ik graag geweten of er hier al iemand ervaring heeft met het zaaien van Bergamot-pitten? Ik verwacht zeker geen boom te kunnen opkweken, maar een plant zou al leuk zijn. En als de bladeren al even hemels zouden ruiken als de schil , dan ben ik helemaal gelukkig.
 13. Misschien een stomme vraag, maar hoe doen jullie dat in de zomer als het pakweg 30à35 °C is? Lijkt me niet aangenaam om in zo'n hitte te staan sudderen bij je stoof in huis.
 14. Net in de gietende regen hele hoopjes kattenpoep uit de pas gevulde moestuinbakken geschept.
 15. Zou het een oplossing kunnen zijn om deze in een aquarium te leggen?
 16. Net heel dit draadje doorlezen, en echt...WAW !! Wat zijn me dat prachtbloemen !! Was niet echt mijn bedoeling om bloemen in de tuin te gaan planten, maar na het lezen van dit topic vrees k dat ik iets of wat last heb van Dahlia-koorts. Ik denk dat ik zowel ga proberen van er een paar te zaaien, als van wat knollen te planten. Nu vraag ik mij af of je zo'n knol ook in een bloembak kan planten? Dan bedoel ik el zo'n langwerpige bloembak die je aan schuttingen kan hangen.
 17. Nu ben ik toch wel benieuwd naar de kokosnoot . Hoe doe je dat?
 18. Hierbij een linkje naar de eerstvolgende beurzen en expo's in Vlaanderen. (BE) https://www.uitinvlaanderen.be/tip/tuindagen-en-plantenbeurzen
 19. Gisterenavond een dikke vette mug dood gemept. Die rotbeesten zitten hier al een hele winter in huis.
 20. Ik vermoed dat je zowat alles kan klaarmaken op een houtfornuis, maar ik denk dat voornamelijk stoofpotjes en slow-cook gerechten ideaal zijn hiervoor. Hééééél lang geleden, toen de beesten nog konden praten, had mijn oma zaliger een Leuvense stoof. Dit is een gietijzeren kachel die op kolen werkte en die zowel moest dienen om het huis te warmen als om op te koken. Ik vermoed dat de manier van koken hetzelfde is als op een houtfornuis. Uit mijn kindertijd weet ik dat deze in elk geval uitermate geschikt was om pannenkoeken en Berlijnse bollen op de maken.
 21. Bedoel je hiermee de potten zoals van La Creuset, of eerder gewone gietijzeren potten zoals voor op kampvuren?
 22. Ik ken die bloemzadenmix niet van Vreeken. Wij hadden gekozen voor een wilde bloemenmix die bijen en hommels naar de tuin lokt. En ik moet zeggen dat dit aardig is gelukt. Zelfs een paar zoemende vrienden die hier hun eitjes hebben gelegd. Wat het sterkst opkwam en heel goed groeide/bloeide was de bernagie , hysop, kaasjeskruid, goudsbloem, arnica, kamille papavers. De dille deed het minder goed, niet echt grote of mooie bloemschermen van gekregen Om even op het harken terug te komen ik ging uit van een kaal stuk grond. Zoals Bit net zegt, indien je lapje grond begroeid is vrees ik ook voor enig succes
 23. Is zeker mogelijk, maar wel met de voorwaarde dat de grond niet dichtgeslagen/beton-achtig is. Vorig jaar hier ook zo onze zoemende-bloemen zomaar in onze border gezaaid. Die zijn succesrijk opgekomen, en komen nu zelfs nog steeds op.
×
×
 • Create New...