Jump to content

willemGN

Members
 • Posts

  318
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by willemGN

 1. Ik kwam dit filmpje tegen op YT van een volgens mij Zuid Koreanse maker. Deze teelt de paprika's buiten en deze haalt de eerste drie etages weg met bloemen, en laat vanaf de vierde etage bloemen uitlopen tot paprika's enig idee waarom? Filmpje
 2. inpakken van exotische planten zijn ze volgens mij wel goed in bij https://www.facebook.com/openexoten met kerstverlichting en noppenfolie etc.
 3. ik kan even niet op de naam komen. Wat ik wel weet is dat het plantje ook kleine bolletjes produceert en dus nog lang aanwezig kan zijn daardoor.
 4. Persoonlijk vind ik de stijl van mevrouw onkruiD wel aardig en compleet, in hoe ik zou willen weten hoe een tomaat smaakt.
 5. sorry het is voor mij nieuw. Vandaar de verwarring. Het is steenwol. Blokjes van ca 2 x 2 x 4 cm. Maar voor mij is de term glaswol meer vertrouwd. De steenwolblokjes gaan straks in een bak met hydrokorrels en dan het balkon op. De steenwolblokjes ben ik gestart ivm de rouwvarenmug die niet weg wilde gaan. Ik zag Laer dat er ook andere typen blokjes te koop zijn die gebaseerd zijn op een mengsel van verschillende dingen.Iets van easy plant volgens mij. Voor mij is het dit jaar dus meer testen of dat als teelsysteem goed werkt tov potgrond. Vandaar ook dat ik door ga met de gewonnen zaadjes van vorig jaar. En nog weer een jaar geen zaadjes koop, als het lukt ga ik volgend jaar verder met hydrokorrels en anders weer terug naar potgrond. Reden is dat ik de hydrokorrels kan hergebruiken (wel met behulp van meststoffen, welke moet ik dt jaar ook uitzoeken net als 'peilbeheer' paprika is daar volgens mij erg kritisch in. Daarom gaan ook een aantal tomatenzaailingen hetzelfde traject in. Tomaten zijn nog niet gezaaid!) en potgrond als medium is na een jaartje wel compleet uitgewerkt. Daarnaast kijk ik ook wat mogelijk is in 10 liter potten. Heb die gewoon niet groter. Dit jaar dus veel puzzelplezier voor mij
 6. nog niets. dacht dat voor de eerste weken een en ander wel in het zaadje zit. Als er tips zijn, zijn ze welkom.
 7. Het is inderdaad glaswol. Voornaamste reden om dat eens te proberen was de rouwvarenmug en die blijft nu weg... Verder is het wel een ontdekkingstocht voor mij wat en hoe verder oa met plantenvoedingsstoffen.
 8. Een aantal zaden van de punt paprika's van vorig jaar in potjes gedaan en na ruim 10 dagen ziet het er zo uit. (linksboven aubergine)
 9. Een dag die goed bereikbaar is met het (bus)OV ben ik voor!
 10. ik wil het dit jaar met hydrokorrels gaan doen omdat het volgens mij schoner is op een balkon dan potgrond en dan inderdaad vaker bemesten. Ben er nog druk mee aan het ontwerpen hoe ik een en ander verder wil aanpakken.
 11. @Ton D wat is tikken? Of is dat hetzelfde als bij tomatenplanten de trosjes wat heen en weer 'schudden' voor bevruchting? Ga zelf tussen de paprika's op het balkon dit jaar een poging wagen om aubergine te plaatsen. Wil ze in hydrokorrels plaatsen. Heeft iemand daar ervaring mee?
 12. Die heb ik dan weer niet. Maar wel ca 100 zaailingen van met name willekeurige citroen en mineola varianten als ik die heb opgegeten en de pitjes overblijven. Ze zijn nu 1-2 jaar oud. En met name de mineola's vinden het niet leuk(meer) nou ja gewoon weer wat bij zaaien. Kijken wat het wordt. In ieder geval een leuk rijtje kamerplanten mijn iphone6 die al een keertje flink verkeerd gevallen is, heeft er wel steeds meer moeite mee een foto van te maken. Nouja gaat om het idee .
 13. Dank je wel aan iedereen die de biozadendoos heeft mogelijk gemaakt. Zelf ga ik dit jaar vooral op het balkon aan de slag, met mijn paprikazaden van de vruchten vorig jaar geoogst op het balkon aangevuld met nieuwe zaden van zowel gekochte als afgelopen jaar nog weer gekochte vruchten en dit jaar wat strenger selecteren op smaak en dikte van de wand van de vrucht. En dit jaar 4 planten op hydrokorrels in een 10 liter emmer. Volgende x ga ik zeker weer meedoen met de (bio)zadendoos. 😊
 14. De 'Magicbox' met Biozaden heeft zojuist de Utrechtse Heuvelrug aangedaan en @Sin Fronteras is de volgende speler die de doos aantikt in de estafette die ergens in 2021 begon. Daar ligt nu de stok voor het vervolg @Flup
 15. staat er keurig bij @appelvrouw ik ben nog even aan het wachten op mijn steenwol stukjes van Alie. Had de afgelopen jaren nogal last van de rouwvarenmug. Nu eens kijken of dit beter gaat. Waar haal je jouw soortjes vandaan? Ben zelf een beetje aan het wuppen tussen doorgaan met het experiment wat ik vorig jaar ben gestart ben (en kijken of ik een eigen balkonsoortje kan creëren) of nieuwe zaden kopen.
 16. Nou Mellie, ik heb ooit eens bij de "Turkse" winkel een aantal paprika's gehad en die waren perfect in combinatie met kip. Niet scherp, niet zoet maar wel een soort pittig of zou een andere omschrijving van de smaak beter geweest zijn? Het waren wat lichtgroene paprika-achtige 'dingen' die ook die grootte hadden. Ben ze daarna niet meer echt tegengekomen, hoewel ik er veel op jaag. Of zou moeder natuur een partijtje toeval hebben bijgedragen? Wel een ander soort, wat meer donkerrode puntpaprika ontdekt die heerlijk zoet is. Overigens ik had afgelopen jaar dat een van mijn puntpaprika's door het zoet ook wat scherps had van een pepertje. Ik he de paar zaadje die ervan af kwamen even apart gelegd met de vraag in mijn achterhoofd of het een slimme zet kan zijn daarmee door te kweken. En wat dan het resultaat zou kunnen zijn. Opa zowel die nakomelingen als die van andere planten in de buurt.
 17. Ik heb de brievenbus al een klein stukje open gezet @RobO
 18. 15 januari 2022 was het weer zover de Nationale Tulpendag. En dit jaar kreeg Andre van Duin de twééde tulp die naar hem is vernoemd de Tulipa André 75. Een kanariegele tulp met dubbele kroon. Echter er blijkt dus al eerder een tulp André van Duin op de markt te zijn gebracht, die is alleen door onbekende oorzaak 'zomaar' verdwenen. Nu zou ik natuurlijk niet een eigen je tuin hebben, en dol zijn op wat andere soortjes daarin te zetten. En daarom is de grote vraag wie heeft Tulp André van Duin gezien? Hoe ziet ie eruit? Wat deed ie? En heeft iemand daar nog bolletjes oid van...
 19. Ach wie weet... Het bleek uiteindelijk samen te hangen met een nieuw type meststof wat iets te enthousiast werd rondgestrooid. Ben er daarom wel voorstander van dat een foto alleen niet voldoende is
 20. mooi ik komkommer mee! Hopelijk de 🐌 wat minder en de 🐝 meer in de tuin.
 21. @rorror nu ik een en ander nog even terug lees, denk ik er staat toch echt peperkorrels Willem! Dus dank je wel voor het erop wijzen. Wat is wijsheid dat ik een takelwagentje pak en het item onder jouw topic plaats? Met hier dan een kleine verwijzing. Wel mooi voor triviant overigens. Peper en peper. 🙂
 22. Ik vind RTVDrenthe eigenlijk best wel een aangename regionale omroep. Ze brengen het nieuws vaak neutraal en uit alle windstreken van de provincie. En ze hebben een leuke rubriek met altijd verassende vragen "Zoek het uit!" en dat ik het hier vermeldt heeft natuurlijk met pepers te maken. En wel met zit er peper in een pepernoot? Eerst even wat algemene info over de pepernoten. In de volksmond worden alle sinterklaasgerelateerde kleine bruine koekjes pepernoten genoemd. Deze zijn onder te verdelen in grofweg drie soorten. De kruidnootjes, die je tegenwoordig in allerlei soorten, smaken en vormen kan krijgen, de Friese pepernoot, die je voornamelijk in het Noorden van het land tegenkomt, en de oudhollandse pepernoot, wat een beetje lijkt op een brokje taaitaai. En het verrassende antwoord op de vraag zit er peper in de pepernoten is ja, namelijk Afrikaanse Cubebapeper. Dat was de eerste zwarte pepersoort in Nederland. Deze peper was minder scherp en een beetje zoet. Alleen is die verdwenen uit de recepten, Als je in je pepernoten speculaaskruiden gebruikt, dan zit er wél peper in je noten. Daar zit namelijk een beetje witte peper in. Zijn er hier mensen bekend met Afrikaanse Cubebapeper? En weet iemand eventueel waar zaden te verkrijgen zijn en net zo belangrijk (kweek)ervaringen? En of er ook andere soorten zoete pepers zijn? Heb wel wat overlegd met Google, maar die weet het even niet. En nog voor de liefhebbers de drie recepten van pepernoten. Waarvan één met oudhollandse pepernoten te vinden met zwarte peperkorrels op de ingrediëntenlijst.
 23. @Frans Dan is het nu denk ik eerst even zaak een kiemtest te gaan doen, of de zaden niet te vroeg zijn geoogst. Dank je wel voor het advies.
 24. Hiermee open ik het punt of hoornpaprika, blokpaprika en 'Turkse' paprika seizoen 2022. Afgelopen jaar (2021) heb ik op het balkon geëxperimenteerd met hoorn of punt paprika's. Omdat het voor mij een experiment was heb ik gewerkt met zaden van verschillende punt/hoorn paprika's in de winkel. Dat gaf best wel wissellende resultaten van hele zoete, bijna fruit zoet smaak, tot de typische paprikasmaak paprika. Het werkte voor mij zelfs beter uit dan blokpaprika's die ik in een kasje heb gehouden op de volkstuin. Tenslotte heb ik ook de 'Turkse paprika' vermeldt, dat zijn paprika's die zijn vaak mild tot redelijk pittig. Alleen heb ik daar nog geen zaden van kunnen verkrijgen. In dit topic zou ik zelf wel meer inzicht willen krijgen in welke soorten mensen hebben en smaak. Maar ook teel je binnen of buiten. Houd je de planten over(winteren)? En allemaal van dat soort zaken. Kijk hier voor het peper-topic:
 25. Foto van de Puntpaprika het lijkt veel maar er staan 4 planten/ zaailingen naast elkaar. Idee was als er wat mislukte dan had ik er nog wat over. Maar het ging redelijk en ze geven elkaar in het begin steun. Het staat in stoffen 'plantenzakken' van Alie van 10 liter. Nadeel is dat ik niet teveel water kan geven, dan loopt het direct weg. Ben dus bezig dat volgend jaar anders te gaan doen. Toegevoegd: Voordeel is toch ook wel weer dat de grond niet snel te vocht wordt en ik merk dat de planten dat toch ook prettig vinden.
×
×
 • Create New...