Jump to content

warmoezenier

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Urecht

warmoezenier's Achievements

 1. Ik heb afgelopen maand met veel succes gebruik gemaakt van een electrische tandenborstel. We hadden er een die nog goed was maar konden er geen opzet borsteljes meer voor krijgen (zo'n eigen Kruitvat merk). Onder gunstige omstandigheden zie je echt een wolkje stuifmeel rond de bloemetjes verschijnen. Nu veel meer tomaten dan vorig jaar ondanks dat ik toen ook regelmatig tegen de plant tikte.
 2. Ik kreeg halverwege de kersen oogst veel last van de Susuki fruitvlieg. Heb toen nog een paar weken vallen gezet volgens een beschrijving die ik ergens gevonden had, een mengsel van appelazijn en rode wijn. Voor de kersen maakte dat niet veel meer uit (te laat) maar ik heb wel honderden fruitvliegjes gevangen, dat geeft toch voldoening, Volgend jaar al voor de oogst mee beginnen. Bij mijn andere zachtfruit niets gemerkt van de Susuki, de druiven zijn voor een amateur teler gelukkig goed te beschermen met gaaszakjes ( de AH vershoud zakjes zijn een aanrader!)
 3. Ik heb nu 2 planten van 4 jaar oud van de grote soort. In de herfst graaf ik ze uit en zet ze in een grote pot of emmer, daarbij worden ze teruggesnoeid tot 10 cm. Overwinteren doen ze in een tunnelkas samen met de dalia´s, half ingegraven en goed afgedekt. Dit laatste voorjaar duurde het wel erg lang voor ze weer uitliepen, het was half mei. Overigens viel de opbrengst ieder jaar tegen, per tak altijd weinig bessen.
 4. Dit zijn muizen, die eten de zaadjes van de aardbeien. Ze nemen vooral de onrijpe aardbeien omdat de zaadjes dan nog boven de aardbei uitsteken, bij rijpe aardbeien liggen ze verdiept.
 5. Al enkele jaren gebruik ik voor mijn knoflook en winteruien een tunnel met klimaatdoek. Dat geeft bescherming en er komt veel minder regen door (ruwe meting maar 10%) Er staan 5 rijen, middelste rij olifantenknoflook , dan aan weerszijdeneen een rij knoflook en de buitenste rijen winterui, allemaal geplant begin oktober. De tunnel is 4 meter bij 1,20 meter en ik plant alles vrij dicht op elkaar maar dat bevalt prima. Over een paar weken verhuist de tunnel naar de aardbeien.
 6. Ik heb deze tunnelfoliebevestigingsclips nu twee jaar en er is er nog geen een stuk gegaan.
 7. Ik gebruik al enige jaren deze bevestigingsclips van v.d. Wal: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/bindartikelen_bevestigingsmateriaal_tonkinstokken/sub,2/pid,6326/tunnelfoliebevestigingsclip_enkel Bevalt goed, folie en gaas wordt stevig vastgezet maar kan ook makkelijk weer losgemaakt worden. De zelfgemaakte van stukjes doorgezaagd buis zijn een stuk goedkoper maar ik vond ze onhandig in gebruik.
 8. Hi gerritr, Het is mijn ervaring dat oerprei zich zo gedraagd. Daarvan moet je inderdaad elk bolletje vinden want anders staat er volgend jaar weer een "prei", het heeft bij mij de status van onkruid. Het ruikt ook flink naar knoflook. warmoezenier
 9. Ik heb geen idee waar de term strekwater vandaan komt. Maar er is vrij veel bekend over de werking van acetylsalisylzuur als planthormoon en als bescherming van planten tegen ziektes. Zie ook http://www.plantea.com/plant-aspirin.htm Heb het vroeger wel eens eenmalig gebruikt, ben van plan om het dit jaar wat uitgebreider te gaan testen.
 10. Ik vernieuw mijn aardbeienbed de laatste jaren elk jaar. Door al eind juni te stekken (als aan de uitloper maar twee blaadjes zitten en gem. 1 cm wortel) in een tray met 5x5 cm potjes, de eerste week onder plastic, dan heb ik na een maand doorwortelde planten. Meestal slaagt er 80 á 90%. Dan zet ik ze over in 8x8 cm potjes en na een maand heb ik dan forse planten die ik eind augustus uitplant. Vaak besluit ik begin mei daarop om het aantal vruchttrossen te dunnen tot 4 zodat ik zoveel mogelijk grote aardbeien kan oogsten. Ik heb dit jaar voor het eerst een aantal rijtjes laten staan om de opbrengst volgend jaar te vergelijken met de nieuwe aanplant. Dit proces hangt natuurlijk ook af van het soort, ze moeten wel vrij vroeg al voldoende uitlopers geven, op mijn zware klei heb ik vooral Korona
×
×
 • Create New...