Jump to content

warmoezenier

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by warmoezenier

 1. Ik heb afgelopen maand met veel succes gebruik gemaakt van een electrische tandenborstel. We hadden er een die nog goed was maar konden er geen opzet borsteljes meer voor krijgen (zo'n eigen Kruitvat merk). Onder gunstige omstandigheden zie je echt een wolkje stuifmeel rond de bloemetjes verschijnen. Nu veel meer tomaten dan vorig jaar ondanks dat ik toen ook regelmatig tegen de plant tikte.
 2. Ik kreeg halverwege de kersen oogst veel last van de Susuki fruitvlieg. Heb toen nog een paar weken vallen gezet volgens een beschrijving die ik ergens gevonden had, een mengsel van appelazijn en rode wijn. Voor de kersen maakte dat niet veel meer uit (te laat) maar ik heb wel honderden fruitvliegjes gevangen, dat geeft toch voldoening, Volgend jaar al voor de oogst mee beginnen. Bij mijn andere zachtfruit niets gemerkt van de Susuki, de druiven zijn voor een amateur teler gelukkig goed te beschermen met gaaszakjes ( de AH vershoud zakjes zijn een aanrader!)
 3. Ik heb nu 2 planten van 4 jaar oud van de grote soort. In de herfst graaf ik ze uit en zet ze in een grote pot of emmer, daarbij worden ze teruggesnoeid tot 10 cm. Overwinteren doen ze in een tunnelkas samen met de dalia´s, half ingegraven en goed afgedekt. Dit laatste voorjaar duurde het wel erg lang voor ze weer uitliepen, het was half mei. Overigens viel de opbrengst ieder jaar tegen, per tak altijd weinig bessen.
 4. Dit zijn muizen, die eten de zaadjes van de aardbeien. Ze nemen vooral de onrijpe aardbeien omdat de zaadjes dan nog boven de aardbei uitsteken, bij rijpe aardbeien liggen ze verdiept.
 5. Al enkele jaren gebruik ik voor mijn knoflook en winteruien een tunnel met klimaatdoek. Dat geeft bescherming en er komt veel minder regen door (ruwe meting maar 10%) Er staan 5 rijen, middelste rij olifantenknoflook , dan aan weerszijdeneen een rij knoflook en de buitenste rijen winterui, allemaal geplant begin oktober. De tunnel is 4 meter bij 1,20 meter en ik plant alles vrij dicht op elkaar maar dat bevalt prima. Over een paar weken verhuist de tunnel naar de aardbeien.
 6. Ik heb deze tunnelfoliebevestigingsclips nu twee jaar en er is er nog geen een stuk gegaan.
 7. Ik gebruik al enige jaren deze bevestigingsclips van v.d. Wal: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/bindartikelen_bevestigingsmateriaal_tonkinstokken/sub,2/pid,6326/tunnelfoliebevestigingsclip_enkel Bevalt goed, folie en gaas wordt stevig vastgezet maar kan ook makkelijk weer losgemaakt worden. De zelfgemaakte van stukjes doorgezaagd buis zijn een stuk goedkoper maar ik vond ze onhandig in gebruik.
 8. Hi gerritr, Het is mijn ervaring dat oerprei zich zo gedraagd. Daarvan moet je inderdaad elk bolletje vinden want anders staat er volgend jaar weer een "prei", het heeft bij mij de status van onkruid. Het ruikt ook flink naar knoflook. warmoezenier
 9. Ik heb geen idee waar de term strekwater vandaan komt. Maar er is vrij veel bekend over de werking van acetylsalisylzuur als planthormoon en als bescherming van planten tegen ziektes. Zie ook http://www.plantea.com/plant-aspirin.htm Heb het vroeger wel eens eenmalig gebruikt, ben van plan om het dit jaar wat uitgebreider te gaan testen.
 10. Ik vernieuw mijn aardbeienbed de laatste jaren elk jaar. Door al eind juni te stekken (als aan de uitloper maar twee blaadjes zitten en gem. 1 cm wortel) in een tray met 5x5 cm potjes, de eerste week onder plastic, dan heb ik na een maand doorwortelde planten. Meestal slaagt er 80 á 90%. Dan zet ik ze over in 8x8 cm potjes en na een maand heb ik dan forse planten die ik eind augustus uitplant. Vaak besluit ik begin mei daarop om het aantal vruchttrossen te dunnen tot 4 zodat ik zoveel mogelijk grote aardbeien kan oogsten. Ik heb dit jaar voor het eerst een aantal rijtjes laten staan om de opbrengst volgend jaar te vergelijken met de nieuwe aanplant. Dit proces hangt natuurlijk ook af van het soort, ze moeten wel vrij vroeg al voldoende uitlopers geven, op mijn zware klei heb ik vooral Korona
 11. Ik had de zelfde vraag / idee: Dit voorjaar had ik stengelui 'Ishikura' gezaaid. Goed opgekomen en regelmatig geoogst tot deze week. Bij het ruimen van de laatste zag ik dat een aantal al een dubbele stengel had gevormd en daar ik had gelezen dat deze soort stengelui vrij winterhard is heb ik een 7 tal stengels van pinkdikte opnieuw uitgeplant. Ook heb ik een maand geleden het zelfde zaad opnieuw uitgezaaid, het staat nu zo'n 7 cm hoog. Met zo nodig wat bescherming met vliesdoek hoop ik het de winter door te krijgen. Had ook de hoop dit zelfde te proberen met de stengelui Welsh Onion (zowel red als green), heb 3 weken geleden bij Vreeken zaad besteld maar dat zal gezien de levertijd wel een voorjaarsteelt worden. Het liefst zou ik stengeluien telen als een continue teelt waarbij je de in de cluster gevormde stengels opnieuw uitplant, zoals ik dat nu doe met het St. Jans uitje.
 12. Je bent blijkbaar niet de enige! Zie http://www.nu.nl/economie/3559541/aardappeloogst-pakt-fors-lager-uit.html Ik moet zeggen dat het bij mij niet tegenvalt, de aardappels al vroeg gepoot en tijdens de droogte extra water gegeven.
 13. Ook vorig jaar september op een tuinbeurs winter plantuien gekocht. Is me prima bevallen, maar enkele uitvallers. Een maand geleden geoogst, allemaal grote uien zonder ziekten in ui of loof. Kijk naar het ras "Radar", ze zijn ook bij enkele zaad firma's te koop.
 14. Ik denk dat het in zijn algemeenheid niet opgaat dat rode rabarber kleiner is. Ik heb al jaren het ras 'Holsteiner Bloed' met inderdaad rode stelen en mooie rode rabarbermoes, maar de planten zijn net zo groot als de gewone rabarber (meestal 'Goliath'!). Stelen van ruim een meter dus je hebt gauw 2 á 3 vierkante meter per plant nodig.
 15. Vandaag wou ik mijn tuinboonplanten ('Vroege Brede Witkiem') afvoeren, ze hebben na de oogst door tijdgebrek nog enkele weken gestaan. Nu zag ik dat er onderaan de plant in die tijd aan alle planten vrij veel nieuwe stengels waren verschenen, ongeveer 25 cm hoog en vol bloemen. Ik heb geen idee of dit door de weersomstandigheden tijdens de groei komt en of het vaker voorkomt. Nu vroeg ik mij af of het zin heeft om de planten (misschien met inkorten van de oude stengels?) te laten staan om een tweede oogst te krijgen. Heeft iemand daar ervaring mee?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...