Jump to content

Estemy

Members
 • Posts

  770
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Estemy

 1. Ik wil ook graag 3kilo kopen als het nog kan. Ik wil geen worst, maar wel speklappen. Kleine stuk lever kan ook (eet mijn vriend niet maar ik vind het wel lekker).
 2. Ik wil ook die lill gordijnen (1 pak, rond 5 euro). Ik kan daarvoor betalen, als het nu niet te laat is.
 3. 1. Wanneer moet ik bijmesten? Ik was dit van plan tijdens het verpotten in grote potten. Tijdens het verpotten in de kweekpotjes in deze potten, heb ik overal 1 korel universele meststof blauw van novatec toegevoegd. Omdat je ze tijdens verspenen van zaaigrond (geen meststof) naar potgrond verpot hoef je niet bij te mesten, want potgrond is meestal al bemest. Extra kan zelfs gevaarlijk zijn, want te veel kan branden. Je kunt wel verschillende wortelsimulators toevoegen (middels voor wortelgroei), maar dat hoeft helemaal niet behalve als je heel professioneel wilt zijn. Je potjes zijn in mooie grote maat, dus de kleine plantjes hebben daar voor 12.mei zeker niks meer nodig. 2.Moeten de kiemblaadjes eraan blijven (2 blaadjes onderaan)? Of mogen deze ervan gedaan worden? Zodat de plant zijn energie ergens anders in kan steken. Ze steken daar geen energie meer in, want ze worden niet groter. Ze krijgen daar wel energie vandaan (omdat ze groen zijn en zonlicht aantrekken enz), maar heel weinig, omdat ze zo klein zijn. Je kunt ze verwijderen, als de plant genoeg andere bladeren heeft (minimaal 2 grote, op de foto lijken ze wel groot genoeg), maar ze kunnen ook blijven tot dat je ze buiten plant. Ik heb die van mij verwijderd omdat ik niet wil dat ze nat worden (hoge kans op ziektes tijdens het wateren als bladeren nat worden en kiembladeren zijn heel laag). Tijdens verwijderen oppassen dat je geen schade aanricht op de rest van het plant (knippen is beter dan trekken). 3. Over de nieuwe folietunnel Hij is prima voor het begin, maar wat je gaat zien is dat hij te laag is voor je tomaten (behalve als je een laag ras zoals Tiny Tim heeft geplant). Ook krijg je heel veel condens dat uiteindelijk op de bladeren druppelt (kans op ziektes weer omhoog). Voor het begin is die prima, maar later moet je voor een andere afdakje zorgen (of je heeft heel veel geluk en je krijgt geen phyto op je buitenplanten, dat kan ook). Je heeft veel topics over tomatenziekte/aardappelziekte op de forum, lees maar door. Ik krijg bijna elke jaar phyto, dus ik kan geen buitentomaten meer kweken Alleen kas tomaten lukken nog (en dan moet ik alle lage bladeren afknippen en ze heel hard snoeien zo dat schimmels niet van een plant tot andere kunnen verspreiden omdat de planten te dichtbij staan). Wat de tomaten eigenlijk willen hebben is een kas of een tunnel dat goede ventilatie heeft. 4. Na 12.mei mogen alle plantjes buiten, maar eerst afharden! Zeer belangrijk. Je kunt daarmee binnenkort al beginnen. (bijvoorbeeld door ze nu al in die tunnelkas van jou zetten voor paar uurtjes per dag, zolang je ze maar s'nachts niet vergeet om binnen te brengen. en natuurlijk vaak naar de weer.nl kijken )
 4. Ze zien heel mooi uit. Omdat ze niet van boven zon krijgen, zou het zonschade nooit heel erg zijn. Ik zou volgende jaar wel wat later zaaien (tomaten), want nu moet je nog paar weken wachten, maar je planten zijn nu al een beetje te groot voor je potten. Als ze slap worden of de bladeren niet meer groen zijn zou ik gewoon wat doorzichtige papier voor het raam zetten (bijvoorbeeld oude krant en dan alleen op zonnige dagen). Het kan ook helpen ook als je de voorste plantjes af en toe wisselt met de achterste. Maar dat hoef je nu niet te doen. Mijn planten staan ook richting zuid, maar dan krijgen ze ook van boven zon en sommige hebben al wat schade (gelukkig niet de tomaten, maar wel koolplantjes). Het kan echt heel snel gebeuren. In de ochtend waren ze nog super en sávonds niet meer Ik zet ze binnenkort in mijn kas, het is daar warm genoeg voor de koolplantjes en minder zonnig in de achterkant)
 5. Voor mij maakt niet uit welke soort, ben met alles blij mee. Ik probeer morgen nog een stukje van mijn rabarber te krijgen, anders neem ik maar zaad mee. We zullen het zien
 6. 8.30 uit Tilburg, 9.00 uit Breda. Ik wil rond 11.30 in Zelhem zijn (moet even nog ergens anders langs dat op de weg is). Meestal is MTFD van 11.00-16.00 (ongeveer)
 7. Joyce, waar in Brabant? Ik ga via Tilburg en Breda. Als je niemand anders kunt vinden kun je met ons (mij en Kim) mee. Dan moet ik wel zeggen dat we extra vroeg gaan en dat we nooit heel veel ruimte over hebben
 8. Als iemand AH moestuintjes wil met me ruilen, dan op MTFD kan het nog (ik mis 11/20). Stuur maar een PB als je interesse heeft en als je naar de MTFD komt.
 9. Ik heb rabarberzaad over (Red Lider). Helaas is het een beetje over datum (2015), maar vorige jaar kiemde het nog wel. Je mag ze allemaal hebben. Of heb je liever een rabarberstruik? Ik wil graag wat pootaardappels (ik heb heel weinig nodig, max 10 stuks, dus kijk zelf hoe veel je over heeft).
 10. Dank je wel kibas, ik heb het nu wel opgeschreven
 11. LAATSTE WEEK UPDATE: 1. Ik heb nog veel verschillende koolplantjes over. Ik neem ze allemaal in ieder geval mee voor de ruiltafel, dus je hoeft alleen maar hier schrijven als je een speciale belangstelling heeft (anders kom maar tijdens MTFD praten en ik kijk wat ik heb). Ik heb zeker te veel broccoli maar ook andere koolgewassen over (geen bloemkool, wel gewone kool, koolrabi enz). 2. Als iemand AH moestuintjes wil ruilen stuur maar een PB. Ik mis nog veel soorten. 3. Als je je zadenbank wil uitbreiden dan neem ik alle zaden altijd mee, Vraag maar en ja mag kijken of er iets tussen zit voor je. 4. Ik neem wat extra Golden Pearls plantjes mee. Als je voor een 1-jarige bessenstruik zoekt (perfect voor een kleine tuin of voor een makkelijke moestuin) dan PB. Misschien heb ik nog wat ananaskers plantjes over (pubescens, kleine variant)
 12. Berijl, ik heb geen aubergine of tomatillo plantjes over. Je mag WEL (ik hoef niks terug) auberginezaad voor volgende jaar krijgen, want ik ben met aubergines gestopt. Hetzelfde met tomatillozaad, maar ik heb dat, helaas, naar iemand anders al beloofd (maar misschien kunnen jullie delen, vraag tijdens MTFD).
 13. Deze seizoen weet ik nu al dat ik het allemaal in de forum niet kan bijhouden. De eerste reden is dat ik bijna nooit s'weekends thuis ben (zie de laatste foto waarom) en de agenda is op dit moment zelfs zo vol, dat ik tot juni geen vrije weekenden heb (en als ik die wel heb dan werk ik liever in mijn moestuin dan dat ik achter mijn laptop zit). Maar omdat MoestuinForumDag al bijna hier is, schrijf ik nog even een update voor de mensen met wie ik wil gaan ruilen 1. Op de vensterbank gaat het hard. Zelfs zo hard dat het helemaal niet meer naast elkaar paste. Gelukkig heeft mijn inventieve vriend een extra plank over de hele vensterbank vastgezet en nu heb ik DUBBEL zo veel ruimte. Hoera! Heel veel koolplantjes (ook extra) gaan naar de MTFD. 2. Op de zolder heb ik ook heel veel plantjes 3. Eerste pepertjes op de zolder (kamerplant) 4. Heel veel lelies (buiten) 5. Kleine kas (buiten) is vol met sla (en ontkruid ). Plantjes heb ik in maart voor onder 1 euro gekocht bij de Hornbach. Binnenkort kunnen mijn eigen slaplantjes daar erbij. 6. Ik heb mijn pruim te laat gesnoeid (mag eigenlijk in maart niet), maar ik hoop nog steeds voor wat fruit. Al 2 jaar geen pruim gezien 7. Rabarber buiten 8. In de grote koude kas heb ik op dit moment nog spinazie. Ik hoop dat het rond 12. mei oogsbaar is en dan gaan de tomaten in de kas en de spinazie op de bord. 9. AH moestuintjes - deze jaar helemaal geen geluk. Ik heb maar een halve collectie. Ik heb, denk ik, 7x sla gekregen en tuinkers. Als iemand nog wil wisselen, laat me dan weten. 10. En het laatst het reden waarom ik vaak niet thuis ben, maar helemaal klaar ben voor de MTFD. Vissen! Gisteren had mijn vriend heel veel geluk en we hebben 44 platvissen gevangen. Om te vergelijken - vorige weekend hebben we maar 5x gevangen, dus zo veel geluk als gisteren zien we niet vaak.
 14. Eigen zaden van een mooie tomaat van vorige jaar. Maar een ziekte kan het ook zijn, goede idee.
 15. Ik heb vorige jaar meerdere leuke tomaten gekweekt. Van 2 rassen heb ik ook zelf zaden geoogst omdat ik ze heel leuk vond. Nou heb ik begin maart deze zaadjes weer gezaaid en met een soort krijg ik continu problemen: Lithuanian Crested. Namelijk kiemen de zaden wel maar zijn ze dan paars met witte kiembladeren. Eerst dacht ik, ok, een albino plant en op Google opgezocht dat dat kan gebeuren (en die planten gaan snel dood want ze hebben geen groene bladeren voor voedingstoffen). Daarna nog een keer gezaaid (de eerste ging inderdaad na 2 dagen dood) en weer een witte plant (al paar dagen geen groei maar gaat ook niet dood). Dit is de enige soort met deze probleem, maar weet iemand wat de oorzaak kan zijn? Ik heb wat foto's genomen, maar het is nog een heel kleine zaailing dus het is moeilijk om kleuren goed te krijgen op de foto. Beide bladeren zijn puur wit (niet zon schade, ze waren vanaf het kiemen al wit) en de rest van het plant is paars.
 16. Succes iedereen! Ik doe ook niet mee, omdat dat grote plant bij SQFG niet past. Ik heb hem vorige jaar uitgeprobeerd, maar hij werd, inderdaad, niet op tijd rijp en nam te veel ruimte. Ik ga wel door met de miniananaskers physalis pubescens, dat bij mij elke jaar goed lukt. Misschien kan ik ook besjes tellen?
 17. Ik neem de passieflora en loganberry voor je mee, maar het is nu te laat om ze nog te laten wortelen. Gelukkig kan je dat thuis zelf prima doen. Allebei in de vaas met water laten zitten totdat je wortels ziet en daarna in de volle grond. Ik wil graag wat rode chicory zaad terug, ik zoek al lang voor zoiets.
 18. Ik heb nu al 2 jaar 3 Barnevelder krielen in mijn kleine stadstuin. Omdat ik ook een moestuin wil hebben zijn ze alleen s'winters los en moeten de rest van het jaar achter de kippengaas blijven (dat is dan 10m2). Ik heb bij een boerderij gezien dat ze leuke hokken maken uit oude konijnen verblijven. Misschien kun je eentje op marktplaats scoren. Je kunt ook eentje zelf bouwen en dat is helemaal niet zo moeilijk. Kijk bijvoorbeeld op abundantpermaculture.com/ (subscribe en je krijgt elke dag instructievideo's over beginnen met kippen houden op je email). De grootste problemen zijn niet het hok en je huisdieren, maar het lawaai en je buren. Kippen kunnen heel erg lawaaierig zijn (erger dan de haan zelfs) en niet iedereen vind dat op Zondagochtend om 6 uur, of 5, heel fijn. Helaas zijn er geen rassen dat dat nooit doen. Dus ga je een hok bouwen dat lawaai vast houdt? Kunnen ze pas 10 uur buiten (en dat betekent dan dat iemand elke dag 10 uur thuis is) ? Vleugels kun je korter wieken (is helemaal niet moeilijk en doet ze geen pijn) als ze over je muur gaan vliegen en je hond kan je trainen, maar met lawaai en slechte buren....daar kan je achteraf weinig doen, dus goed doordenken. Je weet nooit welke kippen je krijgt, eentje van mij kan 5 minuten lang schreeuwen en dat dan 10x per dag (en schreeuwen dan met meer geluid dan ik het zou kunnen doen, geen grapje). Waarom ze dat doet, geen idee, de andere 2 doen het ook maar nooit zo vaak en zo lang. Heb al 20x gezegd dat ze morgen in de soep beland maar na 2 jaren heb je al een band met je vogels en dan is het moeilijk. De kippen van mijn collega zijn zo verwend dat ze altijd naar haar roepen om kippensnoep te krijgen. Het lijkt schattig, maar denk weer aan buren of op je portemonnee (misschien wil je niet op elke moment van de dag buiten rennen en ze snoep te geven zodat ze niet zo veel lawaai maken).
 19. So snel mogelijk. Die van mij is nu 2cm (3 dagen oud) en ik heb ze al in februari gezaaid. Ze kiemen heel erg langzaam. Maar nu is het zeker nog niet te laat.
 20. Wat balen! Vandaag 5 potjes gekregen (heel veel sinaasappelen gekocht, met die krijg je eentje mee ) en ALLES dubbel. Dat is gek aangezien dat ik MAAR DRIE al had: tuinkers, wortelen en sla, en nu heb ik dus alles paar keer. Wat is de kans?
 21. Ok, dan was het inderdaad iemand anders. Wil je de mierikswortel van mij of die van erny (voor mij maakt niet uit) ?
 22. Beste Henk, je zei op FB dat je wat paprika's over had? Is dat waar? Ik heb veel niet nodig, want ik heb een super kleine kas, maar zelfs 1 mooie plant zou super zijn (heb 6 gezaaid, heb 4 nodig, maar er kiemde maar 2). En ik heb een mooie mierikswortel in mijn tuin (van aalterse willy 2 jaar geleden op MTFD ). Helaas heb ik hem nog nooit opgegraven maar bovengronds lijkt hij een grote plant te zijn. Ik heb op https://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/mierikswortel/ instructies gelezen en ik kan hem proberen om te oogsten voor jou (volgens mij groeit van een grote wortelstuk een nieuwe plant zoals bij de rabarber). Maar je weet nooit wat er precies onder de grond staat. Zou je dat willen? Marie
 23. Even een vraagje: heb je toevallig 1 paprika plant over? Maakt niet uit welke soort, zolang als de vruchten maar lekker zijn (het liefst ook groot, maar als niet kan, geen probleem). Als je geen extra's heeft dan zou ik blij zijn met de zaden van die gele Italiaanse paprika (2-3 zaden is al meer dan genoeg). Jou tomatillo plantje heb ik al gezaaid, maar hij is nog niet opgekomen (pas gezaaid, dus normaal).
 24. Estemy

  Kattenspecial nr. 2

  Zo te zien heb ik weer iemand bij in de "Kattenclub" Wat een superdieren: lief, slim, maar dan ook zelfstandig (prima als je een weekendje weg gaat). Ik heb 5 jaar geleden meteen 2 poezen geadopteerd op Marktplaats. We hebben, trouwens, ook een luikje met een chipreader, maar best vaak komen er nog steeds andere buurtkatten binnen (ze rennen gewoon achteraan, dan hebben ze wel 5sec de tijd om binnen te komen en dat leer je ze nooit meer af). Ook met het vechten was mijn blauwe poes de koningin van het buurt, maar sinds deze jaar komt ze vaak met verwondingen thuis Op dit moment, bijvoorbeeld, heeft ze een rondje van 2cm op haar nek dat zonder haar is. En katten kunnen ook vissen, want ik heb ook een vis gekregen (goudvis uit de vijver van mijn buurman dan). Of die vis zelf zo dom was om uit het water te springen (doen ze vaak volgens mijn vriend die koi's heeft) of ze ging zwemmen zouden we nooit weten.
×
×
 • Create New...