Jump to content
  • entries
    284
  • comments
    581
  • views
    25,671

Kattenspecial nr. 2


henkg

93,748 views

Katten! Dit wordt mijn eerste zaai-jaar mét een kat in huis.

 

In deze vensterbank valt het tot nu toe mee, nog niets omgegooid:

2016030213022646291456993855.jpg

 

Anders is het in de badkamer. Daar heb ik hindernissen moeten aanbrengen:

2016030212011360931456993864.jpg

Overdreven veel stokjes? Nee, echt niet. Met minder wist de kat er toch overheen te stappen, om zo de zaailingen (hier zaai-ui) uit te broeden. Behulpzaam, maar niet de bedoeling.

 

Ook jammer is dat ik veel minder vogels zie. Ze zijn zeker niet op, mijn kat heeft er in 8 maanden ongeveer 6 gevangen (en ge-recycled, opgegeten dus).

 

2016022416310119461456993873.jpg

2016022416145756241456993884.jpg

2016021712585738361456994114.jpg

 

 

Wonderbaarlijke visvangst. Vorige week kwam hij aanzetten met een baars van ruim 20 cm. De vis was zwaar beschadigd, maar leefde nog. Vis heb ik doodgemaakt. Maar hoe de kat daaraan kwam, hoe hij die vis door het kattenluikje heeft weten te wurmen? Wellicht een vangst door Arie (Arie de aalscholver, komt iedere dag even vissen in de sloot bij mij achter) die toch te groot was om op te eten/mee te nemen.

 

Stiekem naar mij meppen. Zittend op een luidspreker, pal achter een deur waar ik regelmatig langs kom. Dat meppen –meer een tikje- deed hij weliswaar met ingetrokken nagels, maar toch: dat moet ik niet.

Bij de derde keer heb ik direct hem een kordate tik op de kop gegeven (met één vinger, voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst) onder het roepen van “Nee!”. Dat maakte indruk, veel indruk. Maar hij kromp absoluut niet in elkaar, geen bange reactie. Nog geen tien minuten later was alles weer koek en ei. Dat stiekeme meppen doet hij echt niet meer. Eén correctie was genoeg.

 

Buiten. Daar is hij graag, soms uren achtereen, ook ‘s nachts. Hij vindt het wel heel gezellig als ik er bij ben. Rennen, galopperen als een jonge hond. Ik moet van hem iets doen in de tuin, of rustig buiten zitten met een boekje + biertje, als een soort anchor man. Hij banjert rond, maar komt wel elk kwartier even kijken: zit die vent van het eten er nog?

 

Regen. Lichte regen, daar maalt hij niet om. Gewoon naar buiten. En ik kan hem dan weer afdrogen. Tot 6x op een regenachtige dag.

 

Auto’s. Bij mij achter is alle ruimte. Met buurttuinen in totaal zo’n 5000 m2, grotendeels omsloten door een sloot. Voor (een erg rustig doodlopend straatje) komt hij nauwelijks, eigenlijk alleen als ik erbij ben.

Toch bestaat er een kleine kans dat hij doodgereden wordt. Dat zou ik vreselijk vinden. Toch liever een kat die het binnen en buiten prima naar zijn zin heeft, dan een zielige neuroot binnen. Als aanlopertje was hij immers al gewend aan buiten zijn.

 

Misschien werkt mijn manier van opvoeden lang niet bij elke kat. Die van mij heeft alle vertrouwen in mij, ik heb hem nog nooit een beetje bangig gezien. Ook niet als ik doe alsof ik hem een ferme tik geef, maar stop op een centimeter van zijn kop. Hij knippert niet eens met zijn ogen.

Op hem aflopen met wilde armgebaren, onder het slaken van ijselijke kreten?: allemaal prima, gezellig.

 

Ik heb nog geen krab gehad. Weleens een schram. Door al te wild stoeien, mijn eigen schuld.

 

Buurtkatten, meest halve zwervers. De meesten zijn minstens anderhalf keer zo groot. Toch weet mijn katertje ze steeds weg te krijgen, door te staren, een beetje te blazen. Geen vechten: hij heeft nog geen schrammetje. Wel sneu voor bijvoorbeeld Pietje, een buurtzwerfkat. Een heel leuk beest. Die komt echt voor de gezelligheid, maar is bang voor vreemde mensen, dus ook voor mij.

 

Speeltjes. Die vindt hij maar heel even interessant. Buiten zijn er immers veel leukere speeltjes: vliegen, vlinders, libellen, muizen, vogeltjes, boompjes om de nagels aan te scherpen, buurtkatten, en meer. Het enige dat binnen goed werkt is een sisal krabmat. Die heb ik verticaal aan de muur bevestigd, tussen de woonkamer en de keuken. Daar mag hij vaak en graag even aan krabben, eraan hangen.

 

Al het bovenstaande is misschien volstrekt normaal. Dat weet ik niet, deze Flipse is mijn eerste kat.

Toch: direct nadat ik hem (of hij mij?) in huis genomen heb, heb ik het een en ander gelezen. “Moeilijke eters, bang, sproeien, alles kapot krabben, neurotisch gedrag”. En nog veel meer narigheid.

Dat viel dus mee, heel erg mee. Misschien heeft het geholpen dat ik hem een beetje “honds” opgevoed heb. Alleen apporteren, dat moet ik hem nog leren.

 

Tot slot nog even het chipgestuurde kattenluik. Ideaal, hij kan altijd erin en eruit, andere katten kunnen er niet in.

2015122013325332251456995670.jpg

 

Edit: De sergeant 1e klasse Flipse van Gelder gaat bij het turnen weleens in de fout, geen medaille dit keer:

20160305145955k67021458661452.jpg

Uitvoering nagels: perfect. Precisie: slecht.

 

Vorige kattenspecial: https://www.moestuinforum.nl/blogs/entry/3462-kattenspecial

 

 

11 Comments


Recommended Comments

Herkenbaar, dat van de zaailingen niet voor het raam kunnen zetten. Wij hebben een huiskonijn, een belgische haas. Dus bij mij kan het echt niet voor het raam. Ik heb de zaailingen op mijn terraria staan (warm) met een lamp erboven.

Link to comment

Zo te zien heb ik weer iemand bij in de "Kattenclub" Wat een superdieren: lief, slim, maar dan ook zelfstandig (prima als je een weekendje weg gaat). Ik heb 5 jaar geleden meteen 2 poezen geadopteerd op Marktplaats. We hebben, trouwens, ook een luikje met een chipreader, maar best vaak komen er nog steeds andere buurtkatten binnen (ze rennen gewoon achteraan, dan hebben ze wel 5sec de tijd om binnen te komen en dat leer je ze nooit meer af). Ook met het vechten was mijn blauwe poes de koningin van het buurt, maar sinds deze jaar komt ze vaak met verwondingen thuis Op dit moment, bijvoorbeeld, heeft ze een rondje van 2cm op haar nek dat zonder haar is. En katten kunnen ook vissen, want ik heb ook een vis gekregen (goudvis uit de vijver van mijn buurman dan). Of die vis zelf zo dom was om uit het water te springen (doen ze vaak volgens mijn vriend die koi's heeft) of ze ging zwemmen zouden we nooit weten.

Link to comment

Heerlijke beesten, die katten.

Wij hebben er drie rondlopen: 2 stalkatten (een rode kater en een lapje) en een huiskat (een Cyper). De laatste houdt dus niet van slecht weer: hij zit/ligt de hele winter bij de CV.

Maar zomers.... dan is hij niet binnen te houden en is het de beste aardbeienbedbewaker die je je bedenken kan! Lekker slapen in het stro tussen de aardbeienplanten, geen vogel die meer een aardbei durft te nemen

Ja, en probeert een vogel het toch...helaas, dan blijkt Jip de Cyper een echte jager. Een onvermoed talent wanneer je hem de hele winter winterslaap ziet houden...

Link to comment

Ik heb zo 5 poezebeesten in huis, waarvan er maar eentje mag buitenlopen ( is ook het buitenleven gewoon, heeft gelukkig een doodse schrik van wagens en spurt onder een bosje zodra ze er één hoort ) 3 andere zijn ( halve ) raskatten, die zouden ze kunnen meenemen ( wegens oversociaal ) en dan nog 1 straatkattinnetje dat pertinent weigert om buiten te gaan. Zet je ze buiten klimt ze via de veranda, de regenpijp op en komt ze via de Velux van Man zijn bureau terug naar binnen.

"Straatkattin" Diesel is ook de schrik van de buurt: ik heb al bijna 4 jaar geen andere kat meer gezien in mijn tuin ( of omstreken ) wat ik wel positief vind omdat mijn kuikens dan altijd veilig lopen. Die laat ze wijselijk met rust na een aanvaring met een kloek.

In het voorjaar/zomer komt ze ook vaak met een dik oog of een kras thuis. Je hoort ze dan 's nachts krijsen en blazen en 's anderendaags komt ze triomfantelijk naar huis.

Ze vangt ook alles van ongedierte in en rond het huis en het is geen bijzonderheid dat je na een zomers nachtje de deur open trekt en op een stapeltje muizen trapt.

Haar zoon ( de enige - gecastreerde - kater in huis ) eet vrolijk al mijn plantjes op als ik ze onbeheerd/onbedekt laat, en stokjes, daar lacht hij mee. Met zijn bijna 10 kg gewicht deren hem al die prikkertjes niet.

Zijn zusje doet vrolijk mee en heeft een fetisj voor plastic, dus dat is ook al niet veilig hier in huis.

En m'n ander "huisrat" vindt het fijn om alles op te graven....

Hier staat dus alles veilig in een kasje

Link to comment

Oh, wat een verwennerij Henk, een hele kattenspecial.

 

Is het pas een jaar? Het lijkt of jullie altijd al samen zijn geweest.

 

En uit je verhaal herken ik ook typisch kattengedrag, dus geen zorgen... hij is "normaal". En ozo fotogeniek...

 

Satéprikkers hebben bij mij uiteindelijk ook niet geholpen, mijn kat ging er ook gewoon in liggen. Blijkbaar ligt potgrond met een laagje gekiemde plantjes erg lekker...

 

Vind het fijn om te zien dat jullie zo gelukkig zijn samen. De kat heeft een goed huis uitgekozen.

Link to comment

Prachtige foto met dat bootje en de vaart op de achtergrond

Je hebt het wel getroffen met je zwerver

 

Mijn asielkat vindt het ook heerlijk om afgedroogd te worden.

Ik verdenk hem er zelfs van dat hij soms expres een nat pak haalt

Link to comment

Leuk!!

Ik heb ook een anti-katten plek voor het raam, twee plastic kratjes op elkaar met een rooster erboven, net hoog genoeg dat de pootjes niet bij de plantjes kunnen (zie mijn moestuinseizoen van vorig jaar).

Link to comment

haha die laatste foto

je kat heeft het echt geweldig bij jou, hij weet wel wie hij als baasje uitzoekt

 

klinkt volkomen normaal wat je verteld. allemaal heel herkenbaar. ook de manier van corrigeren trouwens. hier is als eerste waarschuwing met de vingers knippen meestal genoeg (soms met 'eh' of 'nee'). werkt dat niet dan net als bij jou met een vinger de neus aanraken als corrigerende tik (al klinkt dat direct zo heftig).

Edited by loes
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...