Jump to content

Zongedroogde tomaten


Ludo
 Share

Recommended Posts

Eerste foto : zo moeten ze worden. Deze zijn twee jaar geleden gedroogd op rooster in de zon met een afdekking van plastiek. - Tomaten afspoelen.

 

resized_913_07ca3078158be4dfe65b0b69eb43b015.jpgresized_913_ccb91598ef881a6ce8d41642535c08a1.jpg

Zaden verwijderen - Schikken op rooster.

resized_913_266385f6e32e1307835471fcc6c619ab.jpgresized_913_8da29a381d11633925a64a263f82932c.jpg

Bestrooien met oregano, basilicum en zeezout - Afdekking erop en ventilatortjes aan.

resized_913_dd6d5ec4c6cfc4fa570d206713e0c910.jpgresized_913_5be89ff8cd4141129e06527d185d7032.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Met volle zonneschijn duurt het ong twee dagen. Maar morgen geven ze regen, dus het zal een dagje langer worden. Ventilators blijven toch dag en nacht draaien, anders komt er schimmel op gedurende de nacht.

Qua smaak : alle smaak van die halve tomaat in iets dat 10 maal kleiner is, dus geconcentreerde smaak en zeer lekker.

Ze worden niet op olie gezet want dan zou ik "liters" nodig hebben. Als ze klaar zijn, in een zak in de diepvries, zo kunnen we elke keer enkele uithalen voor gebruik op de pizza.

Link to comment
Share on other sites

Ja en nee Jorieke. Het zijn ventilatoren van mainframes, ong 15cm x 15 cm, 11watt en 115 V. Twee in serie gezet. Niet die ik zie op de website die je vermeldt.

Elk klein ventilatortje kan er voor dienen hoor. Bedoeling is dat er steeds een luchtstroom over gaat. Voor de ventilatoren zijn twee openingen die ik kan dichtschuiven. Hoe minder opening hoe warmer het wordt. Bij zonneschijn, zoals vandaag (en niet superwarm), haalt het iets meer dan 40°, geventileerd.

Link to comment
Share on other sites

Wat een gave bak Ludo! Net zoals Jorieke vind ik ze helemaal gedroog niet zo, halfgedroogd echter wel, ik doe het altijd in mijn oven, die is daar goed geschikt voor en dan vind ik ze wel erg lekker!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

heb niet zo veel duidelijke foto's

heb wel nog geen zaadjes geoogst van de tomaten, ben dat nog van plan, er staan nog veel tomaten in de serre

als je wil zend ik er op

(die foto van de tomaten op tafel, het zijn die dichtste tomaten)

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het ook voor het eerst gemaakt, met van die kleine tomaatjes.

Ze zijn in de oven gedroogd en dan in de olie.

Hoelang moeten de tomaatjes dan drogen in de oven en op hoeveel graden ?Kan je ze ook bewaren? En hoe ga je juist te werk?

 

Ik wil dit ook wel eens proberen!

Link to comment
Share on other sites

ik heb een soort die ook heel goed is om te drogen, langwerpige vorm

de soort is: Dix Doight de Naples

ze zijn hol van binnen en bevatten weinig vocht en pitjes

Hé joke zou ik ook wat zaadjes kunnen krijgen? ik zou volgend jaar ook eens willen proberen om gedroogde tomaatjes te maken!!

 

Heb enkele soorten tomaat en paprika om eventueel te ruilen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het ook voor het eerst gemaakt, met van die kleine tomaatjes.

Ze zijn in de oven gedroogd en dan in de olie.

Hoelang moeten de tomaatjes dan drogen in de oven en op hoeveel graden ?Kan je ze ook bewaren? En hoe ga je juist te werk?

 

Ik wil dit ook wel eens proberen!

 

Ik heb ze uren in de oven op 50 graden gedaan. eerst de oven hoog zetten en zodra het heet is de tomaten erin en dan laag draaien naar 50 graden.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Kijk er is gewoon al een topic over

 

Vanochtend om 6 uur door de warmte uit mn bed geplaagd.....alle ramen en deuren open....buiten is het nog 22 graden

 

Dus aan de slag:

 

Krat ingesmeerd met olie, tomaten gesneden en omdat iedereen op vakantie gaat en ikke niet, heb ik het zeezout uit Lanzarote gepakt om er overheen te strooien....Vakantie in je eigen keuken...heerlijk toch?!! Het worden zo echte zuidelijke zongedroogde tomaatjes

pict409241901345363141.JPG

 

Zout in de vijzel ff gemalen

pict409626441345363148.JPG

 

oregano en peper en zeezout eroverheen

pict409713371345363151.JPG

 

vliegengordijn eromheen

pict409934351345363159.JPG

 

et VOILÁ De tomaatjes in de witte krat van gisteren zijn puur natuur en gaan vandaag voor de 2e (en ik denk ook de laatste) ronde in de zon drogen

pict410058081345363164.JPG

 

Op de achtergrond zie je de enige echte Limburgse zongedroogde Heiligenboontjes hangen te drogen....dat gaat ook als een trein met dit weer!

pict409840331345363154.JPG

 

Inmiddels is het 7.30 uur en de thermometer loopt al weer op naar 23 graden....alle ramen, gordijnen en deuren weer dicht en zandzakken voor de deur!!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...