Ludo Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Eerste foto : zo moeten ze worden. Deze zijn twee jaar geleden gedroogd op rooster in de zon met een afdekking van plastiek. - Tomaten afspoelen. Zaden verwijderen - Schikken op rooster.Bestrooien met oregano, basilicum en zeezout - Afdekking erop en ventilatortjes aan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Wauw! En dan in potten met olie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Hoe lang laat je die op deze manier zo drogen? Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Ik vind ze eigenlijk niet lekker... maar dit ziet er zo gaaf uit Dat ik ze ook wil maken! Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Met volle zonneschijn duurt het ong twee dagen. Maar morgen geven ze regen, dus het zal een dagje langer worden. Ventilators blijven toch dag en nacht draaien, anders komt er schimmel op gedurende de nacht.Qua smaak : alle smaak van die halve tomaat in iets dat 10 maal kleiner is, dus geconcentreerde smaak en zeer lekker.Ze worden niet op olie gezet want dan zou ik "liters" nodig hebben. Als ze klaar zijn, in een zak in de diepvries, zo kunnen we elke keer enkele uithalen voor gebruik op de pizza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
freggel Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 2 Dagen bij zonnig weer?! Joh, ik dacht dat zoiets veel langer duurde! Ik vind het een ontzettend leuk idee, maar heb helaas geen ventilatoren... Quote blog/freggel/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 het zijn zeker van die computer-ventilatoren Ludo? Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Ja en nee Jorieke. Het zijn ventilatoren van mainframes, ong 15cm x 15 cm, 11watt en 115 V. Twee in serie gezet. Niet die ik zie op de website die je vermeldt.Elk klein ventilatortje kan er voor dienen hoor. Bedoeling is dat er steeds een luchtstroom over gaat. Voor de ventilatoren zijn twee openingen die ik kan dichtschuiven. Hoe minder opening hoe warmer het wordt. Bij zonneschijn, zoals vandaag (en niet superwarm), haalt het iets meer dan 40°, geventileerd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Wat een gave bak Ludo! Net zoals Jorieke vind ik ze helemaal gedroog niet zo, halfgedroogd echter wel, ik doe het altijd in mijn oven, die is daar goed geschikt voor en dan vind ik ze wel erg lekker! Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annette Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Ik heb het ook voor het eerst gemaakt, met van die kleine tomaatjes.Ze zijn in de oven gedroogd en dan in de olie. Quote http://www.doudou-creaties.nlhttp://www.epipen-tas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Margareth Posted August 29, 2011 Share Posted August 29, 2011 zijn er nog tomatenrassen die beter geschikt zijn om te drogen dan andere? Ik vind tomaat niet lekker maar gedroogde tomaat weer wel.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted August 29, 2011 Author Share Posted August 29, 2011 De hier gedroogde tomaten zijn San Marzano's. Die die ze in Italie het meest gebruiken voor pasta omdat ze zeer weinig sap bevatten en veel "droogstof". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Margareth Posted August 29, 2011 Share Posted August 29, 2011 thanks! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joke81 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 ik heb een soort die ook heel goed is om te drogen, langwerpige vormde soort is: Dix Doight de Naplesze zijn hol van binnen en bevatten weinig vocht en pitjes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 joke81, heb je foto's van de tomaten? Ik heb San Marzano, misschien kunnen we ruilen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joke81 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 heb niet zo veel duidelijke foto'sheb wel nog geen zaadjes geoogst van de tomaten, ben dat nog van plan, er staan nog veel tomaten in de serreals je wil zend ik er op(die foto van de tomaten op tafel, het zijn die dichtste tomaten) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joke81 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
natvantos Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Ik heb het ook voor het eerst gemaakt, met van die kleine tomaatjes.Ze zijn in de oven gedroogd en dan in de olie.Hoelang moeten de tomaatjes dan drogen in de oven en op hoeveel graden ?Kan je ze ook bewaren? En hoe ga je juist te werk? Ik wil dit ook wel eens proberen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annette Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 Ik heb het ook voor het eerst gemaakt, met van die kleine tomaatjes.Ze zijn in de oven gedroogd en dan in de olie.Hoelang moeten de tomaatjes dan drogen in de oven en op hoeveel graden ?Kan je ze ook bewaren? En hoe ga je juist te werk? Ik wil dit ook wel eens proberen! Ik heb ze uren in de oven op 50 graden gedaan. eerst de oven hoog zetten en zodra het heet is de tomaten erin en dan laag draaien naar 50 graden. Quote http://www.doudou-creaties.nlhttp://www.epipen-tas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Kijk er is gewoon al een topic over Vanochtend om 6 uur door de warmte uit mn bed geplaagd.....alle ramen en deuren open....buiten is het nog 22 graden Dus aan de slag: Krat ingesmeerd met olie, tomaten gesneden en omdat iedereen op vakantie gaat en ikke niet, heb ik het zeezout uit Lanzarote gepakt om er overheen te strooien....Vakantie in je eigen keuken...heerlijk toch?!! Het worden zo echte zuidelijke zongedroogde tomaatjes Zout in de vijzel ff gemalen oregano en peper en zeezout eroverheen vliegengordijn eromheen et VOILÁ De tomaatjes in de witte krat van gisteren zijn puur natuur en gaan vandaag voor de 2e (en ik denk ook de laatste) ronde in de zon drogen Op de achtergrond zie je de enige echte Limburgse zongedroogde Heiligenboontjes hangen te drogen....dat gaat ook als een trein met dit weer! Inmiddels is het 7.30 uur en de thermometer loopt al weer op naar 23 graden....alle ramen, gordijnen en deuren weer dicht en zandzakken voor de deur!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prettig gestoord Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Ik neem aan dat dezelfde droogwijze ook voor bv paprika's of appelschijven gebruikt kunnen worden, de laatste uiteraard ingesmeerd met citroensap zodat de verkleuring niet TE word? Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dennis29 Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 Ja dat kan, ik droog m'n pepers ook doormidden gesneden in het zonnetje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karamanliali Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Hallo iedereen,Het is me niet gelukt om san marzano tomaten te drogen, ze zijn geschimmeld. Wat doe ik fout.Ik heb ze in vier lange stukken gedeeld, in een metalen dienblad gelegd en onder de zon gelegd.Na twee dagen waren ze geschimmeld.Ik had geen zout of niets gestrooid en 's nacht heb ik ook buiten laten staan.Het was overdags 30 plus graden, normaal zou ze met deze weer moeten drogen dacht ik.Wat doe ik fout? Ik lees ook tomaten drogen in de oven maar mijn oven begint bij 50 graden, gaat dat ook?Moet ik oven deur beetje open laten tijdens drogen? En hoe lang duurt in een oven tomaten te drogen?Kun je andere dingen ook drogen in de oven b.v. kruiden enz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Je moet de tomaten in dunne schijfjes snijden en op een rooster leggen (ik gebruik het wasrek met een klamboe eroverheen tegen vliegen) zodat aan beide zijden de lucht eraan komt. Verder moeten ze snachts naar binnen indien ze in 1 dag niet droog zijn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bit Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 @karamanliali. Als je helemaal terug gaat naar het begin van dit topic, dan worden daar tips gegeven om de kans op schimmel te beperken. succes ! ( ik ben zelf ook bezig ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.