Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wildplukken


Eveline68

Recommended Posts

Kon niet echt een aparte topic vinden, dus hier maar geplaatst.

 

Ik heb zo juist maar even een rondje gelopen en met bakje op zak op jacht naar bramen.

Ik moet zeggen sommige waren echt mooi groot en sappig, maar per struik toch ook weer verschillend.

Ben op twee plaatsen geweest en moet zeggen de eerste pluk plek daar waren ze mooi en groot, de tweede pluk plek klein.

Maar voldaan met een bakje waar ruim 400 gram in zit (voldoende voor een pot jam), weer richting huis gegaan.

 

Aankomende week kunnen we weer op jacht want ze waren nog niet allemaal zwart en niet alle bramen lieten los bij aanraking.

 

En....! De onderste laten hangen je weet maar nooit of er een viervoeter langs is geweest....maar die verleiding....was wel heel erg groot.

 

Zo nu even her en der dorens verwijder uit duim, vingers en broek...

Link to comment
Share on other sites

in t wild is meer te plukken, jam kun je maken van rozenbottels, even wat werk om de pitjes er uit te halen maar goed te doen met een zeef.

Zoals jij al aangaf, braam in t wild, lekker,, en de nadelige bijverschijnselen van doorns hoort daar bij..

veel succes, vul je provisikast er mee.

Link to comment
Share on other sites

Ja rozenbottels pluk ik ook, maar die zijn nog niet rood, dus daar wacht ik nog mee.

Dan ook nog de hazelnoot en de vlierbes. Verder ben ik nog op zoek hier in de buurt voor andere gewassen. Oooh ja hier bij een buurman staat een walnoot, en alles wat op het pad val raap ik altijd snel op want er zijn er meer.... Een voordeel moet altijd vroeg naar mijn werk dus mijn fietstas heeft soms nog wel eens een verdwaalde walnoot....

Link to comment
Share on other sites

Ik doe zelf ook wel vlierbes e.d. plukken maar let niet alleen voor de hondjes op maar ook op de bodemgesteldheid. Ik doel dan op gif in de bodem. kijk hier maar eens naar het is een bodemkwaliteits kaart van Amsterdam. http://ftp1.prod.dro.amsterdam.asp4all.nl/DRO/plannen/NL.IMRO.0363.B1105BPGST-/NL.IMRO.0363.B1105BPGST-OW01/t_NL.IMRO.0363.B1105BPGST-OW01_12.3.html.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Ja heb er zelf ook wat neer gezet, helaas moet ik er een weg halen want daar heeft de gemeenten drastische gesnoeid. En geen braam meer te bekennen. Ik woon tegen een park gedeelte aan, geen vergiftigde grond, woon hier al 45 jaar dan zou ik dat wel moeten weten, weet ook niet beter dat hoe het nu is zo altijd geweest is. Vroeger was het moeras. En dan bedoel ik echt vroeger .

Link to comment
Share on other sites

Ik pluk alles uit de natuur het hele jaar door maar vooral paddenstoelen (als het nu maar weer eens zou gaan regenen zucht...)

 

Ik geef ook wildplukworkshops in Hongarije

 

hier nog een linkje van een werkgroepje waar ik in zit, oogsten zonder zaaien. Je kan zien per maand wat je kan vinden in de natuur..

 

http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Hoofdpagina

Link to comment
Share on other sites

Leuk piroska ik ga dat eens verder en beter door lezen, en dat krenteboompje ga ik eens zoeken, woon tussen twee parken in dus moet hier wel te vinden zijn, blijk dus een gewilde boom te zijn die door de gemeenten her en der geplant worden ... Maar nu moet ik er eerst een zien te vinden.

 

Volgens plaatjes / foto's kleuren de bessen zwart/blauw en blijven deze niet rood....!

 

Want dan kan ik al een struik afschrijven, moet er wel bij vertellen dat er mensen zijn die van dat boompje ook de bessen afhalen, dus dat gaan we even uit zoeken wat dat voor soort is

Link to comment
Share on other sites

In verband met het plukken van bramen ook oppassen voor de vossenlintworm. Zolang je de vruchten kookt vormt die wel geen probleem, wel bij rauwe vruchten.

Als je daar echt op wilt letten, kun je ook geen andere rauwe groenten uit de tuin zoals sla en aardbeien eten want vossen kunnen in principe ook in de meeste tuinen wel komen.

Volgens het voedingscentrum geldt dit alleen voor Oost-Groningen en Zuid-Limburg. Het risico is ook daar bijzonder klein.

Link to comment
Share on other sites

Het zou nooit zo schadelijk voor ons kunnen zijn als al die E stoffen die in ons eten gestopt worden

 

Maar heb er jaren geleden al van gehoord en weet dat er wormpjes in bramen en frambozen kunnen zitten. Als ik dit thuis zou zeggen mag ik alle potten jam zelf op eten ...

Link to comment
Share on other sites

Dit is een erg mooi en ook modern boek over wild plukken , van oppervlakkig tot wat diepergravende achtergrondinfo. gevaren , mogelijkheden en valkuilen.

Echt een aanrader, al heb ik het boek zélf niet ( een vriend van me heeft het al een tijdje ).

Er zit ook eventueel een app aan vast, wat je kunt installeren op je phone en de 1e info geeft voor als je onderweg bent en het boek dus niet bij je hebt. Van determinatie tot veel meer.

 

Je kunt er ook een e-book van kopen. Schijnt wel zo makkelijk te zijn voor als je in het veld staat.

 

Daarnaast schijnt de schrijver veel meer op dit gebied te doen, van workshops tot weet ik wat allemaal. Stadsboeren en windowgrowing-potten-dingen. Maar ook leven van je landje.

 

http://wildplukwijzer.nl/blog/het-grote-wildplukboek/

Link to comment
Share on other sites

Dan had je je braam maar binnen je schutting moeten houden me dunkt

 

OF het is iemand die het gewoon leuk vindt dat iedereen van zijn plantje kan snoepen Ik zat er zelf ook over te denken om wat guerilla gardening in de straat te gaan doen. Er zijn nog wel wat plekjes waar makkelijk wat fruitboompjes of struikjes kunnen staan. Leuk toch!

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link to comment
Share on other sites

Dat over de schutting mag er eigenlijk niet op. Als je daar plukt en de bewoner belt de politie zou je een procesverbaal kunnen krijgen voor diefstal los er van of de bewoner er iets meedoet. Alle vruchten/noten die op de grond liggen mag je wel weer mee nemen. Of bel even aan en vraag of je zou mogen plukken. Dan mag het gewoon heel vaak van de bewoners.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...