Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:
is het niet de bedoeling van die site dat het gaat om eetbare dingen plukken?

 

Er staat ook rietsigaar op, is dat eetbaar? en egelantier en klaproos ??

 

rietsigaar is idd eetbaar, staat in het overlevingshandboek van de marine. Klaproos is ook eetbaar. Egelantier ken ik niet. Maar dat mensen er niet-eetbare planten op zetten, betekent natuurlijk niet dat dat ook de bedoeling is

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Geplaatst:

Precies, ik hou het ook zo! Er staat al lekker wat ingemaakt wild fruit op de planken.

Elke morgen weer een verwondering in de tuin.

Geplaatst:
  • Auteur

Is het ook niet voor niet eetbare dingen, oa om b.v. wol te wassen, of iets dergelijks of inderdaad boerenwormkruid, deed ik vroeger ook voor de kippen, maar maakte er een brouwseltje van waar je niet vrolijk van werd zodra de emmer open ging....

Geplaatst:

Toch maar even op de site zelf gekeken wat nou precies de bedoeling is, en dit zeggen ze er zelf over:

 

over de wildplukwijzer

Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Het is een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.

 

De site is in samenwerking met Oogstenzonderzaaien tot stand gekomen (ik las dat er iemand van hen op het forum actief is, misschien kan die de boel aanvullen/verbeteren?). Op hun site staat:

 

De Slow Food werkgroep “Oogsten Zonder Zaaien” heeft tot doel het vergaren, uitwisselen en verspreiden van kennis over eetbare producten die in de natuur te vinden zijn.

 

 

Lijkt me vrij duidelijk allemaal toch? Ik zou persoonlijk dus de niet eetbare producten er weer af halen. Voor je het weet is iemand enthousiast aan het wildplukken, en stopt ie per ongeluk iets heel verkeerds in zijn mond. Misschien dom om het niet even te dubbelchecken, maar een foutje kan iedereen overkomen. Ik zou het niet op mn geweten willen hebben iig

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Geplaatst:

Wat goed dat je het even nagekeken hebt !!! Ik zal het er dan maar weer afhalen

Geplaatst:

Het risico dat iemand iets plukt wat je dus niet kan eten is er altijd. Ik heb de kleuters van de buren vandaag een rijpe snacktomaat gegeven. Even niet opletten echt maar 2 seconden en de kleinste vond ze zo lekker dat die al groene stond te snoepen( thuis eten ze geen tomaat, lusten ze niet ! hoor ik nog zeggen. En zo kan iemand dus ook de giftige vlierbes e.d. gaan plukken puur om dat ze de planten niet herkennen. Dus is en blijft het een ieders eigen verantwoording om iets te plukken en op te eten.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:
  • Auteur

Helaaml gelijk stan, ik pluk daarom ook alleen als ik er honderd procent van ben wat ik zoek.

Geplaatst:
schreef Stan:
En zo kan iemand dus ook de giftige vlierbes e.d. gaan plukken puur om dat ze de planten niet herkennen.

 

Giftige vlierbes?

Geplaatst:

Jawel. Naast de algemeen voorkomende gewone vlier, die niet giftig is natuurlijk , heb je een minder algemeen voorkomende vlier ( ik dacht dat die heette : kruidvlier ) die is giftig. Niet dat je er dood aan gaat. Die komt in ieder geval bv in Z.Limburg meer algemeen voor. Ik dacht ook in de duinen. Kalkliefhebber.

Geplaatst:
schreef mijke:
De site is in samenwerking met Oogstenzonderzaaien tot stand gekomen (ik las dat er iemand van hen op het forum actief is, misschien kan die de boel aanvullen/verbeteren?). 

 

Ja dat ben ik, van het groepje Oogten zonder zaaien. Ik hou mij niet bezig met de wildplukwijzer, vooral ook omdat ik in Hongarije woon, dus ik kan er niet veel over zeggen. Ik hou mij meer bezig met de wildplukwiki, waar ik eerder in dit topic een link van doorgaf. Het gaat inderdaad om eetbare planten en paddenstoelen, noten en kruiden.

 

Overigen is boerenwormkruid ook eetbaar hoor! Je kan er omeletten mee bakken, koekjes en pannenkoeken, niet te veel gebruiken vanwege de sterke smaak..

Geplaatst:

Het is de kruidvlier idd en is te herkennen aan wat zijn naam al aangeeft geen hout vorming maar deze blijkft kruidachtig. De normale Sambucus nigra heeft houtige takken het heeft wel wat weg van iets kurkachtigs. de sambucus racemosa ziet er echter heel anders uit en zal welicht niet eens als vlier worden herkend door leken.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:
Jawel. Naast de algemeen voorkomende gewone vlier, die niet giftig is natuurlijk , heb je een minder algemeen voorkomende vlier ( ik dacht dat die heette : kruidvlier ) die is giftig. Niet dat je er dood aan gaat. Die komt in ieder geval bv in Z.Limburg meer algemeen voor. Ik dacht ook in de duinen. Kalkliefhebber.

 

De gewone vlier is ook giftig hoor! De gifstoffen verdwijnen door koken, je mag de bessen dus nooit rauw eten. Bij de kruidvlier verdwijnen de gifstoffen niet door koken, die blijft dus inderdaad giftig.

Geplaatst:

@ Stan. Toch wel hoor Stan. Als de kruidvlier bloeit en /of vruchten draagt, wordt de plant / struik echt vaak verward. Mensen kijken dan niet verder dan naar wat ze gratis willen oogsten bv.

@ Piroska. Kijk , en dát wist ik dan weer niet. ( wel vaak jam gemaakt van de bessen. Vlierlimonade ( zonder koken ) kan wél ??

Geplaatst:

@Bit, of ik heb iets raars getypt of je hebt niet gelezen dat ik aangeeft dat de racemosa vaak niet wordt herkend door hen die deze struik/heester niet kent. Ik heb allen aan willen geven dat je de kruidvlier zou kunnen/moeten herkennen aan het feit dat deze niet verhout. Zo duidelijker

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Jam kan prima, dat doe ik ook altijd, de limonade kan ook met de sappan (heet zat) maar is niet aan te raden van rauwe bessen die je alleen maar perst zonder hitte.

Ik maak wijn van gedroogde bessen, daar giet ik dan kokend water over dat werkt prima ook. De bloemen hoeven niet verhit te worden voor gebruik.

Geplaatst:

Sorry , maar ik bedoelde vlier-bloesem-limonade. Daar komt toch geen verhitting aan te pas ?

Geplaatst:

Nee die kan en mag je gewoon koud maken, geen probleem. Ik verhit hem wel altijd dan gaat hij heet in de fles en is hij jaren houdbaar, maar giftig is de bloem niet.

Geplaatst:

@Bit ik verhit de vlierbloesemsiroop wel al is het maar voor de houdbaarheid.

 

Edit : Piroska was veul sneller

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

ow. oké. Ik geloof je op je blauwe ogen

 

( sorry voor de onderbreking in dit topic over wildplukken )

Geplaatst:

Overigen is boerenwormkruid ook eetbaar hoor! Je kan er omeletten mee bakken, koekjes en pannenkoeken, niet te veel gebruiken vanwege de sterke smaak..

 

Dat wist ik dan weer niet, ik moet er ook niet aan denken trouwens, het is echt een heftige lucht

Geplaatst:

Interessant dat er ook een vlierbes is die je niet kunt eten, maar hoe zie je dan het verschil? Ik pluk al jaren vlierbessen en vlierbloesem en heb me hier nog nooit druk over gemaakt eigenlijk

Geplaatst:

Dan heb je waarschijnlijk nog nooit bij een kruidvlier gestaan en je afgevraagd of dit nou een vlier was of niet....

 

Marijke.

Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.

Geplaatst:
  • Auteur

Na een hele nacht op suiker gestaan te hebben, net klaar met de bramen jam... Bij moeders uit de tuin de laatste kruisbessen geplukt en die staan nu in de suiker, die zijn morgen aan de beurt.

 

Als de rozenbottels zo door gaan kan ik eind van de maand de eerste al plukken.

Geplaatst:

Even terug komen op die vlierbessen..ik ben wel allergies voor de limonade als het tot aan de kook gebracht is. Pas na minstens 5 minuten koken zijn de stoffen waarvan ik ga braken weg.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Joepie, heb op mijn gebruikelijke hondwandelrondje eens goed opgelet en ik heb in ieder geval al een vlier, rozebottels, hazelaars, bramen en prunussen gespot! De bramenstruiken droegen helaas erg weinig vrucht en waren nog langggggg niet rijp, de enige zwartjes die wel klaar leken waren nog verdomde zuur. De mirabellen (in rood) waren volgens mij wel al goed rijp en zo te zien was ik niet de eerste die kwam plukken, maar sodemieters wat hingen die takken vol zeg! Heb een klein kilootje meegesjouwd. Ik vond de smaak wat tegenvallen dus ik ga er jam van maken met 2 appeltjes denk ik. Er hingen ook gele mirabellen, maar daar was de hele onderkant helaas al van leeggeplukt. Met flink rekken en strekken wist ik er nog precies 1 te vangen

 

 

1174968_10151823514661967_1039184725_n.jpg

 

 

 

Verder kwam ik in het algemeen een overschot aan mij onbekende bessen en zaken tegen (als je goed oplet heeft bijna elke struik of boom wel iets vruchtachtigs!). Van een aantal heb ik foto's gemaakt, als ik ze op mn computer krijg zal ik ze eens posten, ben toch wel benieuwd inmiddels of er nog meer eetbaars staat op de route. Leuk zeg, dat wildplukken!

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.