Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Muskaatpompoen heeft vreemde kleur? foto


DennisUtrecht

Recommended Posts

Ik heb in het voorjaar van de markt wat zaden van de muskaatpompoen gekregen van een marktkraam. Dit waren vrij licht gekleurde

pompoenen, veel groenteboeren hadden ze. Nou heb ik 8 planten gehad, ieder met 1 joekel van een pompoen. De planten doen het niet

goed meer, en de pompoen op de foto is bijna 12kg, maar de kleur is veel te donker. Hoe komt dit? Onrijp? En gaat het nog bijtrekken?

Is hij zo ook lekker denken jullie? Ik durf hem nog niet aan te snijden zonder meer info

1379883337.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dat geeft niet denk ik, hij ziet er toch al aardig volgroeid uit? het steeltjes was misschien nog niet ver verkurkt. Als het mijn pompoen was legde ik hem nog buiten om na te drogen ( pas op met nachtvorst sowieso straks..dat geldt voor alle pompoenen)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Rijpen pompoenen nog na van de plant af ja? Dat is goed nieuws. Heb mijn (welgeteld 3, van 2 planten) pompoenen geoogst voordat de steel echt verkurkt was, ze zijn echt gi-gan-tisch (banana Selby blue, op de foto zagen ze er heel subtiel uit maar ik heb jetsers van zeker 7 kilo t stuk) en de planten werden al slecht. En kunnen ze dan beter licht liggen? Heb ze nu donker gelegd namelijk.

elizabet.nl

Link to comment
Share on other sites

Ik heb dit jaar ook voor het eerst muskaat pompoenen, deze liggen nog buiten aan de plant.

Ook mijn oudste en grootste pompoen (met eigen plastic afdakje) is nog donker groen en lijkt sprekend op de jouwe. Ik heb begrepen dat deze pompoenen pas laat verkleuren naar oranje. Het is ook een andere soort dan de gangbare pompoen, ik vermoed dat het rijpingsproces wat anders loopt. In ons klimaat lijkt het me niet raar als ze pas weken na de oogst verkleuren. Geen idee of ze groen ook smaken, maar ik wacht op oranje .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik heb mijn pompoenen geoogst. De Uchi kuri (30 stuks van 7 planten) zijn direct rijp voor de pan (behalve de laatste gele jonkies), de muskaatpompoenen (7 stuks van 5 planten) zijn echter nog steeds diep groen.

Zie mijn grootste, die veel zwaarder is geworden dan ik had verwacht: 28 kg...èn groen!

Ik blijf wachten op oranje.

DSCN09421024x76817291381589386.JPG

Link to comment
Share on other sites

De planten zien er sowieso anders uit, zie foto (medio augustus): turquoise omrand was mijn musquee de provence, oranje omrand was mijn uchi kuri (het zijn alleen die 2 soorten).

Ze groeiden door elkaar, over het gras, over en door de schuttingen naar 3 buren, door mijn struiken en bomen...gekkigheid .

Ik had ze tegelijk gezaaid en uitgeplant. De muskaat kwam een stuk later in bloei. Toen ik al tevreden was met het aantal uchi kuri vroeg ik me nog af of er überhaupt 1 muskaat zou gaan lukken.

Uiteindelijk hadden we in augustus en begin september dat warme weer met veel zon. Ik heb toen veel water gegeven (vrijwel dagelijks) en wat bij gemest. Dat gaf een mooie eindsprint.

DSCN0913y81031381777313.JPG

Intussen in de garage bij het raam: de bleke in het midden is 10 kg, die zat klem tussen 2 schuttingen. Voor de rest zijn ze egaal groen.

DSCN09441024x76878321381777909.JPG

Ik wacht rustig op de verkleuring.

Link to comment
Share on other sites

Ok, ik vond het er al gek uitzien . Pas je op dat de steel niet afbreekt , anders zijn ze nog maar kort houdbaar. Misschien kan je proberen de volgende keer de pompoenen met een groter stuk steel te oogsten, dat is beter voor de houdbaarheid.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Na 3 maanden in huis heeft ze uiteindelijk wat meer kleur gekregen, maar waar de zon niet scheen bleef ze zo groen als buiten. Een volledig oranje muskaatpompoen kost kennelijk een berg tijd en licht.

Door schimmel bij de steel was ik genoodzaakt een einde te maken aan dit experiment.

Een diep oranje, fruitig geurend en smaakvol einde, dat wel .

DSCN09801067x80081951388969451.JPG

DSCN09861067x80023691388969468.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dat ziet er inderdaad smakelijk uit van binnen. En daar gaat het uiteindelijk om, toch? Mijn ouders hadden van vrienden zo'n flinke muskaatpompoen gekregen en waren hoogstverbaasd dat je die kon eten "want ze zien er zo mooi uit" Beste van 2 werelden

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...