appelvrouw Geplaatst: 23 februari 2014 Geplaatst: 23 februari 2014 Yep ik ben blij met de foto`s van Bit. Zo gaan mijn moeren ook goed. Ik ben blij dat ze het allen goed doen, en dat ik niet voor niets mee ben gaan vissen op die koude dag.Ik giet de wijnazijn aan zoals Nynke, maar ik wiebel daarna met een houten lepelachterkant de moer weer wat ophoog. De moer gaat inderdaad heel goed, de azijn heb ik nog niet geproefd. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Nynkef Geplaatst: 23 februari 2014 Geplaatst: 23 februari 2014 heel de kast waarin de potten staan ruikt heerlijk zuur Quote
Erny Geplaatst: 23 februari 2014 Geplaatst: 23 februari 2014 Nynke, ik heb hetzelfde als jij, giet de wijn ook voorzichtig langs de rand bij. En heb dus ook moer in laagjes... Ga haar volgende keer ook maar een beetje ophijsen... En Jet, dat hele avontuur (prachtig verhaal was dat) was zéker niet voor niets gezien de pret die we hebben met die moeren! Quote
Nynkef Geplaatst: 3 maart 2014 Geplaatst: 3 maart 2014 De moer die ik van rode wijn overgezet heb naar witte wijn, deed wekenlang helemaal niks en ineens, toen ik vanmiddag keek, was hij/zij helemaal rondom gegroeid nu maar even een wit wijntje scoren om bij te vullen Quote
appelvrouw Geplaatst: 3 maart 2014 Geplaatst: 3 maart 2014 Goed zo Nynke! Het is wel duidelijk dat de wijnmoeren gewoon tijd nodig hebben Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Nynkef Geplaatst: 3 maart 2014 Geplaatst: 3 maart 2014 Ja, klopt !!! Ik moet mezelf ook dwingen om niet elke week te gluren, maar het gewoon te laten rusten Quote
appelvrouw Geplaatst: 11 maart 2014 Geplaatst: 11 maart 2014 Op mijn blog een stukje geschreven over de azijnmoer, met link naar dit topic. Iemand nog aanvullingen/verbeteringen?http://www.bloggen.be/appeljam/ Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Nynkef Geplaatst: 11 maart 2014 Geplaatst: 11 maart 2014 Goed verhaal en mooie foto's Jet !! Misschien moet/kun je nog aangeven dat je de appelsap eerst laat vergisten tot appelcider ? Quote
appelvrouw Geplaatst: 11 maart 2014 Geplaatst: 11 maart 2014 Is dat zo? Nee toch: appelsap persen en hup de moer erin Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
thea Geplaatst: 11 maart 2014 Geplaatst: 11 maart 2014 En witte wijn azijn kan je maken met rozijnen en water. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Nynkef Geplaatst: 11 maart 2014 Geplaatst: 11 maart 2014 Is dat zo? Nee toch: appelsap persen en hup de moer erin Misschien ligt het aan mij, maar naar mijn idee wordt de azijn gemaakt van een vloeistof waar alcohol in zit, en moet daardoor het sap eerst vergisten tot cider voor het azijn kan worden Henk of Bit, help !!! Quote
Bit Geplaatst: 11 maart 2014 Auteur Geplaatst: 11 maart 2014 Nouww.... Nynke. Alleen mijn helft van het verhaal dan, mijn gedachtegang dan. Zeker weten doe ik het eerlijk gezegd niet. Het lijkt mij, dat op zich, de alcohol een vijand is van de moer. De azijnmoer ontstaat op oude wijn, waar de alcohol al uit verdwenen is leek mij. Op onze appelap gaat zelfs de moer het snelst toch ? Daar zit in het geheel geen alcohol in, nooit in gezeten ook.Henk had wel een heel verhaal over vergisting enzo, maar ik moet zeggen, dat naar mijn idee, dat maar zijdelings vergelijkbare processen zijn ( dacht ik ) Ik was het ook eerlijk gezegd niet zo met zijn bijdrages met betrekking tot de moer, eens. Maar ik kan het absoluut mis hebben. Ik weet weinig tot niets over chemie of scheikundige zaken. En wat bedoel jij Thea ? . Witte wijn azijn maken met rozijnen en water ? Ik snap dat rozijnen ingedroogde druiven zijn, maar .... ? Quote
henkg Geplaatst: 12 maart 2014 Geplaatst: 12 maart 2014 Mijn eerdere berichten waren steeds met de toevoeging "theorie, geen ervaring mee". Geldt ook voor dit bericht. Toch blijf ik erbij dat azijnzuur ontstaat door de azijnbacterie die alcohol eet, en zo azijn produceert.Zonder alcohol geen azijn. Nu kan het zijn (gok ik) dat in de pot ook een beetje gist zit die toegevoegd suikerwater (bv appelsap) omzet in alcohol. En die alcohol wordt weer azijn. Ik vond o.a.: http://www.vinimare.nl/contents/nl/d830.htmlDaar wordt zelfs gesteld dat je beter geen zoete wijnen gebruikt. Die zouden leiden tot ongewenste bijproducten. Het lijkt me dat toevoegen van bv appelsap hetzelfde genoemde bijeffect heeft. Een moer die groeit op alleen appelsap? Nu ga ik zonder kennis fantaseren: misschien groeit de moer wel, maar azijn produceren zal ie niet. Misschien kan appelvrouw eens navragen bij haar moer-leverancier of toevoegen van ongegist vruchtensap ook werkt. Verder -jullie kennen me een beetje- vraagt dit om een experiment. Twee flessen, eentje appelsap, eentje gegist appelsap. Wordt vervolgd ... Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
RobO Geplaatst: 12 maart 2014 Geplaatst: 12 maart 2014 hier ook geen ervaring maar even gezocht op vruchtenazijn nu gebruiken wij maar 1/2 l azijn per jaar, naast de inmaak voor zoetzuur, dus ik vraag me af wat ik met zo'n hele pot lekkere azijn kan doen? Quote
thea Geplaatst: 12 maart 2014 Geplaatst: 12 maart 2014 Het lijkt mij, dat op zich, de alcohol een vijand is van de moer. En wat bedoel jij Thea ? . Witte wijn azijn maken met rozijnen en water ? Ik snap dat rozijnen ingedroogde druiven zijn, maar .... ? De appelsap moet eerst wijn worden,maar dat kan met de moer erin.Vandaar in de zon en warm staan. Witte wijn azijn krijg je in 2 mnd 1liter water op 500gram rozijnen. Azijn van appelsap is meer een drankje/siroop die je puur kan gebruiken op sla/komkommer/bietjes enzEn als siroop 1/4 in een glas en daar water op,heerlijk. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
appelvrouw Geplaatst: 12 maart 2014 Geplaatst: 12 maart 2014 Thea zou wel eens gelijk kunnen hebben.In ieder geval is deze moer waar we mee aan de slag zijn gegaan al 30 jaar minimaal in leven op appelsap. en de appelsap wordt azijn. Echte azijn. Appelazijn, zonder eerst cider te zijn geweest. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
thea Geplaatst: 12 maart 2014 Geplaatst: 12 maart 2014 TIP voor frambozen azijn te maken-100gram framboos en daar 500ml water op de volgende dag de frambozen eruit halen.dan weer nieuwe frambozen erin.enz enz elke dag. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Bazarie Geplaatst: 12 maart 2014 Geplaatst: 12 maart 2014 Ik heb niet alles doorgelezen. Haakte al bijna af bij die codering . Maar ik heb een paar flessen appelwijn staan. Al een jaartje of 20 30. Die ik ooit zelf gemaakt heb. De flessen zijn dicht en waarschijnlijk zuur. Daar zou dus een moer in kunnen zitten? of zou die al dood zijn? Of de wijn smaakt nog perfect (kan natuurlijk ook) Na jullie post gelezen te hebben ben ik van plan om de flessen eens nader te inspecteren. Ben benieuwd wat er in zit. Quote
Nynkef Geplaatst: 12 maart 2014 Geplaatst: 12 maart 2014 Waarom denk je dat ze zuur zijn?? Is er lucht bijgekomen ?? Ik ben erg benieuwd !!! Quote
Erny Geplaatst: 7 april 2014 Geplaatst: 7 april 2014 Moer inspectie gedaan. Was weer een tijdje geleden. Expres met rust gelaten. Eerst een overlijdensbericht van moer FR-0-AS/J1/B2/E3-RW. Oftewel... de helft van het stukje oer-moer dat van Jet via Bit kwam en gelijk op rode wijn is gezet zónder "oer-moer-sap".Laatste keer dat ik keek gebeurde er nog niets... geen moer en geen schimmel. Toen ik net keek zag ik dit: Dus die is weggemikt. Dan de moer die wel was aangeslagen. FR-0-AS/J1/B2/E3-RS-RW. Deze had dus het oermoersap wel meegekregen én rode wijn erbij én een glaasje rosé een tijd later, waarna ze goed op gang kwam met de moerproductie. Bijgevoerd met rode wijn. Met een lampje er dicht op... vandaar dat licht-rode... Bovenkant, vormt zich alweer een laag moer... Overgegoten in schaaltje... Zijn duidelijk allemaal aparte plakjes... En het stukje oermoer bestaat ook nog... Voor Piroska is er nu dus ook een moer geboren.En we noemen haar: FR-0-AS/J1/B2/E3-RS-RW/P4 Quote
Piroska Geplaatst: 7 april 2014 Geplaatst: 7 april 2014 Ohhh wat een schatje! (lijkt wel een overblijfsel van een nare operatie) Maaruh ikke blij! edit, ik moet wel even oefenen op de uitspraak van haar naam. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
appelvrouw Geplaatst: 7 april 2014 Geplaatst: 7 april 2014 Mooi Erny, die ik goed gegroeid. Fijn dat jij moer meeneemt naar de mtfd, ik denk niet dat het vanuit mij gebeurd..ik ben nogal "onderweg"voordat het Pasen is. Piros, ik zou haar gewoon viertje noemen.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Nynkef Geplaatst: 7 april 2014 Geplaatst: 7 april 2014 Mooie moeren !! Ik ga die van mij morgen eens kritisch bestuderen, ze staan alweer een maandje onaangetast. Quote
Nynkef Geplaatst: 8 april 2014 Geplaatst: 8 april 2014 Bij deze: De NO-AS-RW-AS doet het geweldig. een hele mooie glanzende dikke moer. De azijn hiervan is lekker zuur, die ga ik overgieten zodra ik nieuw appelsap heb. De FR-O-AS-J1/B2/N3-RW die ik voor Henk in een apart potje gedaan heb, doet weinig tot niks, hoewel de wijn waarin hij drijft al een beetje zurig smaakt. Zo ook voor dezelfde die ik op een flesje Cabernet Sauvignon 13,5% alc. gezet heb. Er drijft wel iets bovenop, maar dat lijkt geen moer in wording Dan de NO-AS-RW. Die ligt na het overzetten nog steeds op de bodem, maar de wijn smaakt al een beetje zuriger. Van dezelfde heb ik nog een pot, daar zit een prachtige dikke moer op. De azijn daarvan is al lekker zurig. Dan de NO-AS-RW die ik heb overgezet op een fles Sauvignon Blanc 13% alc. De moer drijft onderin, aan de oppervlakte zijn wel een paar kleine vlokjes te zien en het vocht smaakt vooral waterig. Quote
Indy Geplaatst: 21 april 2014 Geplaatst: 21 april 2014 Ik heb dit: " Zou dit nog wat worden???? Hoort dat niet te drijven? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.