Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Suikermais zaaien


barb

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Dit jaar moet het nou echt eeens lukken,mais in mn tuin !

 

Vorig jaar zijn de zaadjes niet eens opgekomen.

 

Hebben jullie tips/ervaringen, wanneer moet ik zaaien en eerst onder glas of meteen in volle grond?

 

Alvast bedankt

 

Groet Barb

Link to comment
Share on other sites

Barb, ik heb mijn mais vorig jaar 18 april binnen in potjes gezaaid,

DSC_2914.JPG

 

toen ze zo'n 15cm hoog waren heb ik ze buiten geplant.

 

DSC_3331.JPG

 

De opbrengst was uitstekend, helaas was een rat me voor met oogsten. Heb de helft van de oogst daardoor verloren maar desondanks eten we nog steeds lekkere mais uit eigen tuin

 

20130804_153632.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik zaai ze begin april, samen met meloen, pompoen en courgette....binnen.

In mei, als het warm genoeg is, na ijsheiligen, gaan ze naar buiten.

Ik had slechts één dubbele rij dus ik heb de bloemen handmatig bestoven.

Mais staat, voor een goede zelfbestuiving, het best in groep bijeen...in volle zon.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Welke soort gebruiken jullie? ik had vorig jaar zo'n 'oud ras': Zoete Jan. Kwam heeeel slecht op en gaf daarna twee kolven per plant, die niet eens echt lekker waren. Ik hoor van buurtuinders dat zelfs voedermais op drie kilometer afstand de zoetheid van de suikermais kan aantasten. Hoe is jullie ervaring? Ik ben wel dol op mais dus ik wil het dit jaar weer proberen...

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorig jaar de Maïs SWEET CORN Lark F1 geteeld.

Die was veel productiever dan ik had verwacht.

4 tot 5 vrouwelijke bloemen per plant

De meeste planten hadden 3 volwaardige kolven en ik had 15 planten.

 

Heel zoete, sappige, knapperige kolven....heerlijk zo uit het vuistje.

Nog beter was om de kolven 20 minuten te koken en er dan een klont boter en wat suiker op

Na zolang koken zijn de maiskorrels heel mals...ik at vaak verschillende kolven als ontbijt.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Ik hoor van buurtuinders dat zelfs voedermais op drie kilometer afstand de zoetheid van de suikermais kan aantasten. Hoe is jullie ervaring? Ik ben wel dol op mais dus ik wil het dit jaar weer proberen...

 

vlgns mij wordt de smaak van de mais bepaald door de soort, niet door de bestuiving

alleen als je zaden wilt overhouden voor het volgend jaar heb je zelfbestuiving nodig

 

we hebben hier een heirloom stowell's evergreen, een lichtgroene zoete mais, die lekker romig smaakt

wel plukken en meteen klaarmaken of invriezen

 

tegen de vogels een net, tegen de muizen doen we gladde ronde schijven rond de stengel zoals hier

:

5956011390800907.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben zoals vele hier, de mais in huis voorgezaait, en toen in mei in de vole grond gezet. tegenover ons huis ligt de grond van onze boer die voedermais heeft, ieder jaar wer. Onze mais smaakt echt heerlijk en bijna ieder jaar hebben we veel zoete kolven.

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

zopas het ganse filmpje bekeken, amai das bijna een dagtaak om die correct te laten bestuiven.

wel een perfecte uitleg van die man, zeker eens het proberen waard en dan eens zien ofdat er effectief een verschil zit in de smaak....

Link to comment
Share on other sites

Smaak word bij suikermais wel degelijk beinvloed door de aanwezige bestuiver,

 

ja, sorry, foutje , heb het opgezocht bij de wur: het gen dat de omzetting van sukers remt wordt onwerkzaam als er een andere bestuiver is, bij de extra zoete suikermais dan

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorig jaar de Maïs SWEET CORN Lark F1 geteeld.

Die was veel productiever dan ik had verwacht.

4 tot 5 vrouwelijke bloemen per plant

De meeste planten hadden 3 volwaardige kolven en ik had 15 planten.

 

Heel zoete, sappige, knapperige kolven....heerlijk zo uit het vuistje.

Nog beter was om de kolven 20 minuten te koken en er dan een klont boter en wat suiker op

Na zolang koken zijn de maiskorrels heel mals...ik at vaak verschillende kolven als ontbijt.

 

Is dit zaad wel in Nederland te koop? Ik heb Google er overheen gegooid.. alleen buitenlandse leveranciers...

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het via tuinadvies gekocht:http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=2886

Er zijn enkele nederlandse webshops, zoals seedsfromholland.com en deoosteindeonline.nl

 

Ik vraag me ook af hoe ze die in de winkel zoet houden

Vers is hij altijd het best, maar je kan hem wel een tijdje (enkele dagen) in de frigo bewaren.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik Tasty Sweet (Zea Mays). Heel erg lekkere zoete mais. Na het oogsten kook ik ze meteen een kwartier en vries ze dan in. Om ze te eten gooi ik ze uit de vriezer in een pan kokend water en 10 minuten later zijn ze klaar. Zo kan ik een heel jaar lekkere verse mais eten.

 

Ook ik zit naast een boer met voedermais, maar heb daar nog nooit last van gehad, geluk gehad????

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik Tasty Sweet (Zea Mays). ...

Ook ik zit naast een boer met voedermais, maar heb daar nog nooit last van gehad, geluk gehad????

 

nee, ik denk dat jouw soortje geselcteerd is zodat het gen dat ervoor zorgt dat de suikers in de korrel niet omgezet worden werkzaam blijft

Link to comment
Share on other sites

Gewoon veredelen is wat anders dan de genen manipuleren van het DNA. Veredelen is kruisen, en veel tijd... oogst na oogst selecteren op de planten met het meest gewenste resultaat, en daarmee verder gaan.

 

DNA strengen uiteenrafelen en herstructureren is gmo.

 

Jij had het over selecteren van een gen in de mais.

 

Maar ach... ik ga verder niet mieren***..

 

Ik heb nog wel een andere gedachtenspinsel: als je nou verschillende types mais zo zaait dat de bloeitijd niet tegelijk zal plaatsvinden... om kruisbestuiving te voorkomen. Ik heb nl zwarte mais en gele mais. Heeft iemand dat ooit gedaan? Heeft dat zin, of gaan ze toch ongeveer tegelijk bloeien, ondanks verschil in zaaitijd??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...