Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Mollen verjager!


Jeroen81

Recommended Posts

Hallo,

 

Even een vraagje: vorig jaar heeellll veeelll last gehad van mollen/woelmuizen/ratten.mollen klemmen gezet helaas maar 1 gevangen. Maar wel heel veel gangen.

Nu zag ik net een mollen verdrijven in het Lidl krantje staan van deze week.

Iemand daar ervaring mee?

 

image53251393765357.jpg

Link to comment
Share on other sites

Als het zonnepaneeltje wat er in zit net zo groot /Klein is als in een led tuinlampje die ik vorig jaar had dan kan je het geld beter ergens anders aan besteden.

Een half uur na zonsondergang ging het lampje al weer uit , En de tijd dat het brandde leek het meer op een gloeiende spijker dan op een lamp

Link to comment
Share on other sites

Ik heb er jaren een gehad en ben van plan er 3 te bestellen. Diegene die ik had ging na een jaar of 3 de pijp uit. Het apparaat werkt dmv een vervelende pieptoon de mol( in mijn geval de woelmuis) een eindje verderop. Ik gebruik ze voornamelijk als rampbestrijder..zet ze daar in ( vaak bij de aardappelen) waar er plots een woelmuisaanval is.

Ze werken in tegenstelling tot wat er beweerd wordt misschien een meter of twee in de rondte afhankelijk van je grondsoort.

 

Ze staan overdag in het licht en dan werken ze..en inderdaad snachts piepen ze niet meer..tenminste zo was het met mijn vroegere apparaat.

Edited by Guest

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Jawel, werkt wel een tijdje. De dingen echt regelmatig verplaatsen om het effect te behouden. De woelmuis went er aan. Es een keer een dag helemaal weghelpen enzo.

Werkt bij mij inderdaad in een kleine straal, zover ik kan checken. Maar ze werken wel. Ik heb wat duurdere dan deze van de Lidl, maar zal dezelfde werking hebben verder.

 

Ik vind ze bij het tuinieren heel vervelend piepen trouwens. Ik zet ze dan uit. Op 20 meter afstand hoor ik ze niet meer.

Link to comment
Share on other sites

mollenklemmen zetten op de juiste manier!!

Dan vang je ze wel. Er zitten er eigenlijk altijd meerdere.

 

met klemmen voor woelmuisen heb ik geen ervaring.

 

Maar ook daar ben ik voorstander van in plaats van zo'n wonder machientje

Link to comment
Share on other sites

In Frankrijk zijn slaghoedjes te koop tegen mollen. Die zet je in een mollengang en als de mol daar weer komt ontploft hij en doodt de mol. Ik vermoed dat deze in Nederland verboden zijn maar wie merkt dat als je tijdens je vacantie wat van dat spul in een tuincentum koopt. Let op het woord "anti taupe" (taupe = mol.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 years later...

Even dit draadje opgezocht omdat ik wil kijken naar info over de elektronische mollenverjager. Het exemplaar op de foto in #1 lijkt me niet zo handig voor mijn/ ons doel, er steekt namelijk een gedeelte boven het maaiveld uit. Hij komt in de dierenweide op de kinderboerderij, er wordt ook regelmatig gemaaid. Ook lijkt me de kleine zonnecollector niet voldoende om regelmatig stroom te leveren.

 

Er zijn betere types in de handel, waar batterijen in moeten. Die moet je eens per half jaar vervangen. Deze types moet je ingraven tot vlak onder het maaiveld. Ze geven genoeg geluid om mollen over een opp. van 1200 m² te verjagen. Ze zijn ook duurder, rond de 30 euro. Ik ge er eerst een bestellen om te zien of het werkt.

 

Je moet de mollen de eerste paar weken de tijd geven om uit te zoeken waarheen ze moeten vluchten voor het geluid. Dat heb ik uit de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Vandaar dat we een apparaat een paar maanden op een plek gaan zetten. Wanneer ze echt vertrokken zijn, kunnen we kiezen of we het apparaat verplaatsen, óf er een of meer bij gaan kopen. Het zou kunnen dat als je het verplaatst, de mollen weer terug komen naar de oude plek.

Link to comment
Share on other sites

Het verjaagpiepje is wel heel erg irritant hoor, hebben de dieren (in de dierenweide) daar geen last van?

 

Ik zie verschillende resultaten met die dingen. Bij sommige mensen op ons complex is hun prachtige grasveldje één pokdalige bende met molshopen, ondanks de mollenverjager, bij anderen lijkt het dan wel weer te werken.

 

Bij mijn buren mag ik het ding uitzetten als ik er teveel last van heb, dat is erg fijn en daardoor is het geluid weer wat beter te verdragen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb er zojuist een besteld. Er zit een motortje in en dat draait eens per ½ minuut eventjes en dan geeft het een frequentie af van 300 Hz. Dit is zeker geen piepje en voor de mens niet hoorbaar. Het apparaat geeft bovengronds, waar de boerderijdieren leven, geen geluid. Ondergronds vernemen alleen mollen, woelmuizen en ratten het.

 

Veel mensen lezen de gebruiksaanwijzing vaak niet goed, waardoor ze denken dat het apparaat niet werkt als de mollen de eerste weken actiever lijken te worden. In de gebruiksaanwijzing staat waarom dat kan gebeuren. Ik geloof erin dat het zeker kan werken, mits je je goed aan de gebruiksaanwijzing houdt. Het lijkt me zeker de moeite waard om eens een kans te geven. Het resultaat zal ik hier t.z.t. laten weten.

Link to comment
Share on other sites

Nu is ook niet echt een goeie tijd om mollen te verjagen, het is nog net paartijd (ik heb dit jaar stervensveel mollen in de achtertuin en is gewoon mollenporno zoals ze de grond laten bewegen ), en er zullen wellicht ook al zwangere dames bezig zijn met een nestje te maken.

 

Mijn ervaring met mollen is dat het straks in juli/augustus op zijn ergst is, dan verlaten de jonge mollen het nest en gaan op zoek naar een eigen territorium. Ze zijn heel conflictvermijdend, dus komen ze elkaar tegen dan gaan ze direct recht omhoog, en daar krijg je dan al die molshopen van. In het najaar stabiliseert de boel, en als je echt van alle mollen af wil moet je dan dus (tussen september en januari, terwijl ze precies geen overlast geven), gaan verjagen. Je hoeft er dan, afhankelijk van de grootte van je tuin, ook maar een of twee weg te jagen. En als die eenmaal elders een territorium hebben gevonden, ben je van alle ellende af tot er volgend jaar nazomer een jonge mol in je tuin komt wonen die zich dan nog koest houdt tot de lente.

 

Ik heb zelf besloten dat ze wel mogen blijven. Ze vreten best veel jonge naaktslakken en emelten, mijn grasmat heeft echt nul kale plekken meer. Ik loop overdreven hoge gangen wel even plat en geef extra water aan planten die omhoog geduwd zijn. Het ziet er af en toe uit als een maanlandschap in mijn achtermoestuintje,, maar alle planten staan er vrolijk en ongeschonden bij, dus okee, leven en laten leven.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor het stukje extra informatie. Dat was ik nog niet tegengekomen bij de leveranciers. Misschien geen goede redenatie van mij maar ik steek dat ding de grond in zodra ik hem heb en zet hem aan. Tijdens het nestelen zullen ze de trillingen ook bemerken en een andere plek op gaan zoeken.

 

Ze eten ook onze regenwormen op en daar ben ik dan weer zuinig op. Leven en laten leven, maar liever niet in onze weide en tuinen.

Link to comment
Share on other sites

Huub, ze eten inderdaad ook regenwormen, maar dat is precies waarom regenwormen bij trillingen in de grond naar boven komen, want er kan een mol aankomen. Een slimme worm kan echt binnen no-time ontsnappen. Jonge naaktslakjes niet, die zijn supertraag , en je wil dat die opgegeten worden.

 

Ik heb in mijn mollenmaanlandschap nul slakken op dit moment, dat vind ik ook wel wat waard.

Link to comment
Share on other sites

Leven en laten leven. OK dan. Mollen kunnen ook nuttig zijn; ze zorgen voor structuur en lucht in de bodem, vreten veel ongedierte weg en roven ook nesten van woelmuizen leeg. Maar de gatenkaas in mijn gazon is gewoon niet acceptabel, en daar helpt geen lidl-verjagertje-lief aan. De beste manier om van mollen af te komen is ze dood te maken helaas. In het koude seizoen vang ik hier alle mollen weg met klemmen (zoek op youtube maar eens hoe het wel moet) en gooi die op de dijk voor de Buizerds. Elk jaar opnieuw. De woelmuizen hou ik kort met balletjes 50/50 pindakaas/pleisterkalk bij de holen en ratten durven gelukkig niet meer in de buurt te komen sinds onze katten de grootste oproerkraaiers hebben gearresteerd. Die zijn namelijk best lastig te bestrijden zonder gif.

 

Maar zo'n verjager van de lidl is echt niet afdoende, de mollen gaan gewoon een paar meter verderop zitten. Er bestaan wel goede verjagers met een grotere actieradius die goed schijnen te werken; de dieren kunnen niet meer goed horen of er gevaar dreigt en vertrekken dan maar. Ze hoeven niet eens de hele dag aan te staan want mollen moeten voortdurend eten zoeken. Je kan mollen verder nog levend vangen met een val en ergens anders uitzetten, of verjagen met carbid.

Wat je ook doet is van geen enkel belang, maar het is erg belangrijk dát je het doet

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@ Jeroen,

 

er is vanalles te koop in de markt om mollen te verjagen; hoe groter de ergernis of het probleem, hoe meer geld er te verdienen valt. Zo ook hiermee. Mollen laten zich helaas niet verjagen met rommelapparaatjes uit China.

Levend een mol vangen lijkt misschien vriendelijk maar als je 'mama mol' vangt en wegbrengt en het nestje jonkies sterft van de honger en kou..dan heb je niks bereikt met je goedbedoelde manieren. Een klem is natuurlijk vreselijk, de kans dat de mol niet in één klap dood is, is erg groot. Een misschien wel beste methode om van de mollen in je tuin af te komen is ze te laten inslapen met een koolstofmonoxide apparaat. Dit apparaat laat koolstofmonoxide in de gangen lopen en de beestjes slapen pijnloos in. Er zijn hoveniers die het doen met een apparaat dat ze huren.

Link to comment
Share on other sites

@VergetenGroente, hier gaat het over het verjagen van de mollen.

Vergassen of op andere manieren om zeep helpen is weer een ander onderwerp, maar als je even Googelt met trefwoorden als mollen killen kun je er genoeg over lezen en plaatjes zien.

 

Sorry, kon het niet laten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...