Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Planten van de bouwmarkt of liever de vakman?


Thinkpad

Recommended Posts

Regelmatig komen hier acties van bouw en supermarkten voorbij.

Dan zijn het zaden van de Lidl, dan heeft de Action een aanbieding, afgelopen week had Karwei fruit in de aanbieding.

De prijzen zijn dan wel laag, maar is het ook echt verstandig?

Zelf heb ik kruiden gekocht bij Action, na 3 weken nog geen enkele kiem te zien.

Voor mij de volgende keer maar beter de vakman.

 

Hoe kijken jullie hier tegen aan?

Link to comment
Share on other sites

Ik dacht dat het muntzaad heel fijn was........ maar misschien was die van mij ook leeg dus.

er is nog steeds niets opgekomen. Ik ben dus ook een beginner

 

Ik vind die kleine prijsjes een lagere drempel voor een beginner om toch ook eens te proberen. Zo heb ik toch allerlei kruiden gezaaid terwijl ik het niet van plan was. En ook die fruitboompjes/struikjes zou ik anders niet doen!

 

Over de fruitboompjes weet ik nog niet wat het wordt maar de zaadjes zijn (behalve de munt en rosemarijn (schijnt moeilijk te zijn) goed opgekomen.

 

Edit: De munt is vandaag toch opgekomen.....

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Eigenlijk ben ik hier nogal fel in. Ik vind het eigenlijk 3x bagger om een rode bes bij de Gamma te halen. Ik geef wel gelijk toe dat ik het wel ooit eens gedaan heb, vooral dan omdat het ook 3x niks kostte. Bleek de witte bes een rode te zijn. Ik doe dat niet meer. Veelal staat de voorraad er ook wel erg zielig bij hoor, tenzij je er erg vlot bij bent.

2 jaar terug een Hedelfinger ( kers ) bij de Appie meegenomen. Kostte ook 3x niks, net leuke takstand voor mijn doel en het ís een lekkere kers. Ik neem zoiets dan wel mee ja. Maar ik blijf het iets van een ongerijmdheid vinden: kopen van zulke zaken, die je 20 jaar hebt, alléén maar voor de goedkoopte, bij een tankstation of Lidl.

 

Ik draaf even door: Ik kan me dus ook klem ergeren aan mensen die een topic volpraten met ach en wee's over grote multi-nationals die de zaadhandel willen monopoliseren, maar dan wel er als de kippen bij zijn om voor 19 cent zakjes zaad aan te schaffen bij de Lidl of de Praxis. Ik mag me niet klem ergeren natuurlijk, ik beschuldig ook helemaal niemand, want ik snap het ook best ( waarom voor je sla-zaad 1.29 uitgeven , als je het voor 19 cent kunt krijgen ? ), maar érgens klopt het dan toch niet. Komt ook een hoop gevoel; weinig ratio, bij kijken hoor: geef ik toe. Zaad zal veelal hetzelfde zijn.

Voor tomaten koop ik overigens liever bij een kleine website in binnen of buitenland ( of ook via-via hier op het forum trouwens ), dan de smakeloze eeuwige moneymakers van de Lidl.

 

Ik denk dat het vooral een kwestie van 'kunnen beoordelen' is. Wil je meer op zeker gaan bij dingen die je 20 jaar in je bezit gaat hebben, koop dan liever bij een vakman.

Link to comment
Share on other sites

Zaden koop ik gewoon bij de Lidl, Action of waar ze iets hebben wat me aanstaat maar dat kan ook net zo goed bij een vakman zijn.

Over het algemeen komt alles op wat ik zaai.

Mijn fruitbomen of struiken koop ik liever bij de specialist, al die iele frutsel boompjes en struikjes bij de diverse supermarkten vind ik persoonlijk niks, ieder zijn ding natuurlijk en alle waar naar zijn geld, maar ik heb liever een iets voller en groter exemplaar.

Je zou maar een èèndags vlieg zijn en je dag niet hebben.....

Link to comment
Share on other sites

Op zich is het ook raar, wat moet ene Praxis, Gamma, Karwei en dergelijke met perkgoed, fruitbomen en struiken, kerstbomen ed.

Naar mijn idee moeten zij zich concentreren op hun business, verkoop van verf, bouwmateriaal, sanitair, gereedschap en dergelijke.

Eens een hele discussie gehad met de bedrijfsleider van een Gamma, ik vroeg hem wat ze met kerstbomen en perkgoed aan moeten, het is gewoon op dat moment hot en daar springen we op in.

Moet ik dan voor hang en sluitwerk naar Intratuin, vroeg ik hem, wan je hebt bijna niks in je assortiment.

Heel boos liep hij weg, zonder nog een antwoord te geven.

Link to comment
Share on other sites

Tja ik ben zo'n tut die liever ietsje meer betaalt, maar dan wel zeker weet dat

de koopwaar goed is.

Bovendien kom ik graag in winkels (of in dit geval tuinders) die weten wat ze verkopen, en

die je eventueel advies kunnen geven, of je verder kunnen helpen, als je een probleempje hebt met het

gekochte artikel . Maar dat is ieders keus hoor ik kan natuurlijk niet in de portemonnee van een ander kijken,

noch in zijn tuin qua grootte of ligging of grondsoort. Bij bouwmarkten hebben ze volgens mij alleen maar verstand van planken

en dergelijke ,en niet van tuinplanten . Laten ze dan gewoon planken en gereedschap verkopen, en laat

de tuinderij dan planten verkopen en geen planken en dergelijke ,simpel zat

Link to comment
Share on other sites

De struikjes en boompjes die je in de supers e.d. kan kopen is vaak niets mis mee behalve dat het vaak een net ietsjes mindere partij kan zijn(b keusjes). Je kan er enkel maar de meest bekende soortjes kopen en niet echt iets aparts en de prijs is laag o.a. door de mega aankoop en erg jonge struikjes. Die prijzen dat is iets waar een zelfstandig tuincentrum niet aan kan mee doen(ze verkopen vaak ook al wat grotere bessenstruikjes en die zijn duurder). Daar komt ook nog eens bij in de Lidl, Aldi en dat soort zaken kunnen ze je ook niets aan tips geven hoe je je nieuwe aankoop het beste plant en waar.

 

De prijs tsja als je bij de vakman voor gelijk het zelfde product 3,50 betaald en bij een van boven genoemde maar 99 cent dan is denk ik de keus voor veel mensen simpel(zeker als je niets hebt of het je niets uit maakt waar het vandaan komt(producent)). Om als v.b. de poot uitjes en rabarber maar eens te noemen die je bij de vakhandel en supers kan kopen. Zelf heb ik ietsjes meer betaald voor mijn rabarber(5x meer maar dan wel bio en een echte pol)

 

Maar eerlijk is eerlijk ook bij de vakman kan je een domper krijgen van je aankop dus denk altijd na voor je iets impulsief gaat kopen(makkelijker gezegt dan gedaan hoor). Het valt mij erg op dat paprika's en pepers die je bij de vakhandel koopt slechter kiemen wil dan eigen oogst van de Capsicum soorten maar, voor enkele zaden best een stevige prijs vragen.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Vorig jaar bij de intratuin een "loganberry" gekocht plant sloeg niet aan en overleed, uit de grond gehaald mee genomen naar het tuincentrum en kreeg zo een nieuwe mee, die service verwacht ik bij een tuincentrum maar weet zeker dat ik er naar kan fluiten bij de bouwmarkt.

Link to comment
Share on other sites

Ik vind het juist leuk dat je in de bouwmarkt ook tuinspullen en planten heeft. We gaan bijna elke week naar Hornbach. Ik kijk naar plantjes en mijn vriend naar de bouwmaterialen. Iets voor iedereen. De prijzen zijn ook beter dan bij Intratuin en eigenlijk is dat ook de enige winkel in mijn buurt met tuinspullen en planten (ook BoerenBond maar dat vind ik heel duur).

Overal is prijs voor mij best belangrijk. Ik heb veel zaden van Lidl, want als ik met zaden kan besparen, dan kan ik meer investeren in grond bijvoorbeeld. Ik zie al nu, dat tuinieren is een dure hobby, want uiteindelijk krijg ik nooit zoveel oogst terug als alles kost (grond+zaden+water+mest+ materialen voor kassen/rekken/bakken). Misschien is het anders als je meer ruimte hebt.

Zaden van Action vind ik niet fijn. Ik heb daar vorige jaar ook kruiden gekocht en ze kwamen nooit boven.

Bomen/struikjes uit supermarkt heb ik ook eens gekocht. Een kiwi uit Lidl 4 jaar geleden, hij ging dood, maar het was misschien mijn eigen fout (te druk met verhuizen). Meestal zie ik een boom als een investering, terwijl tomatenzaden dat niet zijn. Als ik die Moneymaker tomaten van Lidl niet lekker vind gaan ze in een tomatensaus en koop ik volgende jaar iets anders voor 1EUR, soorten zijn er genoeg. Bomen en struiken kosten wat meer geld (ook die van 5eur in de Aldi) en dan heb ik liever een goede en duurdere boom/struik. Maar nog steeds ben ik niet klaar om meer dan 20eur voor zoiets betalen. Andere probleem met bomen is dat ze veel ruimte nodig hebben in de auto en transport kost ook wat (want we hebben volgens mij geen goede kwekers hier in Tilburg en ik moet altijd ver rijden). Dan moet je soms juist kiezen voor een kweker wie is misschien niet zo goed, maar woont dichtbij of kan je planten goedkoop naar je toe versturen.

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Bij keten tuincentra als Intratuin of Life & Garden of ook Boerenbond/Welkoop is de kwaliteit en het assortiment ook vaak om te huilen. Ook dat is vaak grootschalig-ingekochte mooi-ogende rommel zonder goede informatie.

 

Het idee dat een vakman (dus) duur is, klopt lang niet altijd. Er zijn kleinere winkels, plaatselijke kwekers of specialisten waar de prijzen van goed eigen spul ronduit goedkoop en goedkoper zijn dan bij de grote winkels en zelfs allerlei stunt-markten. Zeker als je ook nog het goede advies en garantie krijgt. Ja hoor: dat bestaat nog...een boompje dat niet aansloeg: "Hier heb je een nieuwe"...op mijn brave gezicht.

 

Vaak betaal je de overhead in de organisatie, de reclame, de gelikte internetsite.

 

En als je zelf met kennis van zaken koopt...de spullen die je koopt kunt bekijken en vergelijken, kun je op meerdere adressen iets goeds kopen en bepalen wat het waard is. Ik durf niet te zeggen: Daar is het altijd beter of slechter. Kwaliteit van Aldi hoeft niet de kwaliteit van Gamma te zijn. Bij Gamma zag ik laatste jaren alleen troep...en niet eens goedkoop, terwijl bij Lidl en Aldi soms ook mooie, gezonde rassen of planten te vinden waren. Toch is het juist vaak bij de (kleine, plaatselijke) liefhebber/vakman dat ik voor relatief weinig uitstekende kwaliteit in huis haalde.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Wat ik niet zelf zaai koop ik op de markt van een kweker, die vertelt tenminste welke soort plantjes ge koopt en zijn materiaal is steeds van véél betere kwaliteit dan in gelijk welke winkel. Bij hem staan alle plantjes in de koude kas en niet in een half donkere winkel of een andere plaats waar er te weinig licht is.

Dan heb ik het nog niet over het laten verdrogen van de plantjes.

Dus zou ik zeggen, koop bij de vakman of zaai zelf.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Bij keten tuincentra als Intratuin of Life & Garden of ook Boerenbond/Welkoop is de kwaliteit en het assortiment ook vaak om te huilen. Ook dat is vaak grootschalig-ingekochte mooi-ogende rommel zonder goede informatie.

Die ervaring van mindere kwaliteit planten bij Intratuin kan ik wel beamen.

 

Kwaliteit van planten heeft veel met planning, ketens hebben een jaarplanning met hun kwekers.

Je kan mee maken dat het groeiseizoen af wijkt waardoor planten nog niet "klaar" zijn op geleverd te worden aan het tuincentrum, of door omstandigheden dat er te weinig planten beschikbaar voor de tuincentra. De folders zijn er, dus de winkels moeten wat.

Dan kun je het treffen dat er planten aangeboden worden die ze normaal niet zouden verkopen.

Link to comment
Share on other sites

als een product goed is , is het uiteindelijk niet duur, want je hebt er jaren plezier van.

Ik heb daarom ook zo'n hekel aan die gelikte tuinprogramma's ,die van alle in de tuin zetten en het bloeit ,en ziet er prachtig

uit , maar je leert de consument niet dat je voor een mooie tuin ook werk moet verrichten .

Echt duurzaam bezig , daar doen ze niet aan in zo'n programma .Dan geef je toch een verkeerde

boodschap mee aan de lieve kijkbuiskindertjes ??

Link to comment
Share on other sites

Idealiter koop ik al mijn spullen, en dan bedoel ik ook boodschappen enzo, bij lokale middenstand of gespecialiseerde tuinders, iig; mensen met hart voor de zaak. Omdat ik dat soort bedrijfjes belangrijk vind voor een goede samenleving, en omdat ik denk dat mensen met hart voor de zaak waarschijnlijk beter hun best doen om een goed product te leveren, en goede service als dat een keer mislukt. En daarnaast vind ik het ecologische aspect belangrijk; dus lokaal geproduceerd, biologisch geteeld etc.

 

Maar helaas, daar heb ik geen geld voor. En dus koop ik mijn boodschappen bij de appie (als je alleen basismerk koopt is dat serieus goedkoper dan de aldi), en mijn tuinspul bij de So Low Budgetstore of de lidl, of waar ik het dan ook maar tegen kom voor weinig geld.

 

Daarnaast is er nog een vrij simpele 2e reden dat ik mijn spullen niet bij leuke tuincentrumpjes en kwekerijen haal: ik moet alles op de fiets doen, en er zit bij mijn weten gewoon simpelweg niet zoiets op fietsafstand van mijn huis.

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link to comment
Share on other sites

Goedemiddag,

 

voor het huis-tuin en keukenspul kun je best bij de Action, Lidl, Praxis, Gamma en Aldi,voor het betere spul en goed advies bij een goed gesorteerd tuincentrum of een kwekerij.

 

m.v.g.

Hans.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...