Jump to content

Aardamandel


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Ik heb 5 aardamandel knolletjes liggen, en wil ze graag gaan telen. Vorig jaar had ik ze besteld, en toen zijn ze nooit opgekomen. Ik had ze in pot, en op een gegeven moment heb ik de boel maar weggegooid. Ik kon amper meer een knolletje terug vinden in de grond.

 

Nu heb ik weer een stel knollen, en ze weer in een potje staan. In de kas, en ik zorg ervoor dat ze genoeg water krijgen.

Ze staan er nu al weeeeeeeeeeeken (2 maand denk ik), en er is nog niets te zien.

Ik heb ze net heel voorzichtig opgegraven, om te kijken of er al een teken van leven is. Maar nee: de knollen hebben geen uitlopers, geen wortels. Ze zien er nog wel mooi en dik uit.

Helaas zag ik wel mijn grootste vijand: de witte wormpjes. Zijn dat de larven van die ieniemienie zwarte vliegjes die van vochtige potgrond houden? Die aten altijd mijn pompoenzaden op in de vensterbank.

Dat is nu in de kas heel goed gegaan, en de aantasting van de aardamandelen is eigenlijk niet te zien (ben bekend met hoe een verloren zaadje er uit ziet )

 

Heeft iemand ervaring met het opkweken van de aardamandel? Moet ik ze misschien maar gewoon buiten in de vollegrond poten? Ze kunnen niet tegen vorst....

Link to comment
Share on other sites

dat soort dingen graaf ik in in een grote bloempot in de tuin, dat is makkelijk met oogsten en volgens mij moet je je nog helemaal geen zorgen maken over het niet uitlopen, want kun je vergelijken met een zomerbol en die gaan pas in mei de grond in en uitliopen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Aardamandel

De aardamandelen goed wassen en een tweetal nachtjes in lauw schoon water laten staan.

Met een blender de aardamandelen zeer fijn malen, er telkens een kleine hoeveelheid water aan toevoegen zodat er een pasta ontstaat.

Door deze pasta heen een zelfde hoeveelheid rietsuiker spatelen en het geheel ongeveer vierentwintig uur in de koelkast laten staan om de flavours goed vrij te maken.

De volgende dag wordt aan de koude pasta ongeveer 2.5 keer zoveel gewicht aan water toegevoegd. Het geheel zeer goed mengen.

Vervolgens het geheel filtreren door kaasdoek of een theedoek. De melkwitte drank die nu ontstaan is, voorzien van een kaneelstokje en nog enkele uren in de koelkast op smaak laten komen.

En klaar is de Horchata de Chufa, een verfrissende zomerse drank.

Kan geserveerd worden met verse muntblaadjes.

 

Yacon

We prefer to eat yacon raw. First remove the outer brown skin and inner white skin by peeling with a knife as the skin has a resinous taste, to reveal the amber coloured sweet crunchy flesh. Like all tubers there are no seeds to remove, so it is quick and easy to prepare. Chop the tuber into chunks and add it to green salads where they impart a great flavour and texture. It can also be used in potato salad and Waldorf salads. When cut into long strips, they make an interesting addition to a plate of raw vegetable crudites for dipping into your favourite guacamole or cream cheese dip. It can also be boiled, steamed or baked with other vegies. In cooking they stay sweet and slightly crisp. If boiled “in the jacket” the skin separates from the flesh and can be peeled off like a boiled egg. Yacon can also be used in a dessert crumble or pie with apples, pears or choko. The tubers juice well in an electric juicer and can be used to sweeten other juices or used in juice combinations. In the Andes, they are grated and squeezed through a cloth to yield a sweet refreshing drink. The juice can also be boiled down to produce a syrup. In South America the juice is concentrated to form dark brown blocks of sugar called chancaca. The young stem can be used as a cooked vegetable. Nutritionally yacon is low in calories but it is said to be high in potassium.

 

@Jorieke en @Hans Kunnen jullie niet gewoon raapstelen telen of boerenkool, dat kun je tenminste na de oogst gewoon door je eten stampen! Maar nee, deze mensen hebben nog niet genoeg te doen, na al dat geploeter in de moestuin moet er ook na de oogst genoeg te doen zijn! Je zou je eens kunnen gaan vervelen tijdens die lange wintermaanden

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Komt goed met dat soort dingen is het wonderlijk eenmaal aan de groei hoe hard ze gaan.

had jij alweer yakon gekocht jorieke, die vergeet ik steeds te kopen.

die heb ik wel gekocht maar het grootste gedeelte van de ogen is weggerot!

ik hoop dat het restje het gaat doen...

 

de aardamandel zoek ik ook nog...

dat wordt waarschijnlijk iets voor volgend jaar...

laat je ons weten of het gelukt is met je aardamandel?

dan weet ik alvast wat te doen volgend jaar

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hier ook alleen maar teleurstellende ervaringen met aardamandel. Inderdaad netjes gezaaid volgens de verpakking maar knolletje nooit meer teruggevonden Mocht het jou lukken dan hoor ik graag, wie weet probeer ik het dan ook nog een keer.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...

Vorig jaar heb ik ze in pot gehouden, en heb ik er een paar knolletjes van kunnen oogsten. Genoeg om er wat te proeven (lekker knapperig!) en er wat te bewaren in wat vochtig zand.

Ze liepen in dat zand zo ergens rond juni alweer uit, ik heb ze toen in potjes geplant. En een paar weken later in de vollegrond gezet. En het zijn nu al flinke bossen! Ik ben benieuwd wat er onder de grond groeit, maar zo te zien kan ik voorlopig nog niet oogsten. De planten lijken nog lang niet klaar met groeien. 1 van de planten bloeit, ik weet verder niet of dat wel of niet de bedoeling is. We zullen zien.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hallo Jorieke, vorig jaar heb ik ook de aardamandel geprobeerd. Van de 5 knolletjes die ik had, kwamen er 2 op en die leverden massa's aardamandelen op. Ik heb ze eerst binnen gepoot, in een kweekbakje. Vervolgens verplant in een wc-rolletje met aarde. Daarna naar buiten in mijn m2-tuin, met lekker rulle compost en tuinaarde. Dat was voldoende los om verder te groeien. De 2 planten werden enorme bossen. Afgelopen december heb ik ze met mijn dochtertje geoogst. Dat was een feest, want we kwamen er veel tegen in de grond, het hield maar niet op. Vervolgens gezeefd en gedroogd. Er blijft echter wat grond om zitten. Ik wil proberen er horchata van te maken.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ik had gedacht, dat het wel even ging duren voordat deze boven zouden komen. Maar de eerste scheuten staan inmiddels boven de grond.

 

Ik kwam trouwens deze oude verhandeling tegen over de aardamandel uit 1807. https://books.google.nl/books?id=F-tdAAAAcAAJ&hl=nl&pg=PA5#v=onepage&q&f=false. Erg informatief.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 2 months later...

Ik vind de kastanje ook leuk. Het is een erg mooi plantje en op de rode lijst dus altijd goed die in de tuin te houden.

Hij staat mooi op de Keyhole naast de Brave Hendrik en die speciale Agastache van Anna
.image.thumb.jpg.ae7d820a653bb5f9d717576537fbd14d.jpg

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...