Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Over de bloemetjes en de bijtjes


essiebes

Aanbevolen berichten

Ik las net een antwoord van Frank, over dat hij steeds meer hommels ziet nu het slecht gaat met de bijen.

 

Ik moet zeggen dat ik in mijn tuin nog geen bijen en/of hommels zie. Maar ik heb dan ook nog niet echt veel bloemen hier. Iemand met een andere tuininrichting zal ze waarschijnlijk wel tegenkomen.

 

Ik had inderdaad al begrepen dat het niet goed gaat met de bijen. Geen goed nieuws natuurlijk. Zijn hommels de enige diertjes (in elk geval in NL) die ook zorgen voor bevruchting? Stomme vraag misschien

Link naar reactie
Delen op andere sites

was dacht ik ookal bewezen in een onderzoek dat het niet voor het grootste deel door giffen komt.

 

Kan nu ff niet meer vinden, wel dit kleine dingetje;;

 

'Landbouwgif niet grootste bijenkiller'

http://www.nu.nl

 

Tot nu toe is er geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden dat het landbouwgif imidacloprid de belangrijkste oorzaak is van de massale bijensterfte in heel Europa.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Brief Bleker aan Tweede Kamer over Moties Ouwehand bijensterfte en neonicotinen

di, 03/22/2011 - 15:59

 

Datum: 22 Maart 2011

Betreft: uitvoering aangenomen moties 32372 nrs 19 en 24 nav debat wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden

 

Geachte Voorzitter,

 

Naar aanleiding van uw verzoek u te berichten over de uitvoering van de moties 19 en 24 van het lid Ouwehand (ref 2011Z03129/2011Z03137), stuur ik u, mede namens de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, deze brief.

 

Uitvoering motie 32372, nr. 19

Ik heb ter uitvoering van deze motie het College ter Beoordeling van Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) verzocht een plan van aanpak op te stellen voor de herbeoordeling van neonicotinoiden op de effecten voor bijen, met speciale aandacht voor sublethale effecten.

 

Het Ctgb stelt in haar plan voor, van de 6 neonicotinoiden alleen de stoffen met een grote toxiciteit voor honingbijen, opnieuw te beoordelen. Het betreft de werkzame stoffen imidacloprid, chlothianidin en thiamethoxam. Daarnaast wordt voorgesteld ook de stof fipronil, dat geen neonicotinoide is, maar wel toxisch voor bijen, te herbeoordelen. Er zijn op dit moment 27 gewasbeschermingsmiddelen toegelaten op basis van een van deze vier stoffen. Van deze 27 middelen zullen alleen die toelatingen worden herbeoordeeld, die eerder niet volgens de laatste normen zijn beoordeeld. Het gaat dan om middelen die al langere tijd een toelating hebben. Het Ctgb zal deze herbeoordeling op mijn verzoek met hoge prioriteit uitvoeren. Ik zal uw Kamer informeren over de uitkomsten

 

Uitvoering motie 32372, nr. 24

In motie 24 vraagt de Kamer de regering om zich er voor in te zetten dat probleemstoffen zo snel mogelijk aan de Europese toetsingslijst worden toegevoegd. De Europese Commissie is al geruime tijd bezig met de voorbereiding van de herziening van de richtlijn prioritaire stoffen, een dochterrichtlijn van de Kaderrichtlijn Water. Bij die herziening kan het gaan om wijziging in status of normstelling van de stoffen die nu op de lijst staan, maar ook om een toevoeging van nieuwe stoffen aan de lijst. De lidstaten hebben hiervoor meetgegevens aan de Commissie gestuurd. Eén van de criteria die de Commissie voor plaatsing van een stof op de lijst hanteert, is dat de stof in minstens 3 lidstaten een probleem vormt. Binnenkort wordt een voorstel van de Commissie verwacht.

 

Overigens is de Europese prioritaire stoffenlijst niet het enige kader om een stof extra in de aandacht te plaatsen. Op stroomgebiedniveau worden ook lijsten van probleemstoffen vastgesteld. Nederland zal de stoffen die in Nederland een probleem zijn, onder de aandacht brengen van de internationale stroomgebied¬commissies.

 

Hoogachtend,

 

dr. Henk Bleker

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

 

http://www.bijensterfte.nl/nl/node/453

 

 

 

Bijensterfte.nl: http://www.bijensterfte.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...
was dacht ik ookal bewezen in een onderzoek dat het niet voor het grootste deel door giffen komt.

 

Kan nu ff niet meer vinden, wel dit kleine dingetje;;

 

'Landbouwgif niet grootste bijenkiller'

http://www.nu.nl

 

Tot nu toe is er geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden dat het landbouwgif imidacloprid de belangrijkste oorzaak is van de massale bijensterfte in heel Europa.

 

Lees dat dit artikel eens. Nu zijn er dus wel wetenschappelijke bewijzen

 

http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=Q43O5MJC

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat inderdaad niet goed met de bijen, hoorde ik ook al van een kameraad van mij die zich bezig houdt met bijen houden. Stond laatst ook nog een artikel over op nu.nl http://www.nu.nl/wetenschap/2775821/pesticiden-mogelijk-oorzaak-massale-sterfte-bijen.html. Heb gister zelf ook een bijenhuisje gemaakt moet verder nog wat bij vriendelijke planten in de tuin zetten zodat ze hier in de tuin voedsel en onderdak kunnen vinden. Einstein heeft destijds gezegd: "Als de bijen sterven, heeft de mens nog 4 jaar te gaan"

“Observe Nature thoroughly rather than labour thoughtlessly” - Masanoby Fukuoka

 

"De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht." - Gandhi

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is een aflevering van Zembla die hierover gaat: Moord op de honingbij. Ik heb hem vorig jaar gezien, kan me herinneren dat het vrij uitgebreid was.

 

http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews[tt_news]=40025&cHash=fd75dae

 

(sorry, hij maakt er geen link van door die rare haken die in de url zelf staan)

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

omdat de populaties van de bij drastisch afnemen ,niet alleen in nederland maar ook op werelds niveau vond ik het nodig hier een onderwerp over te openen!

 

toestel-lies-2-01055011339017671.jpg

deze foto geef ik bij deze copy-vrij! gebruik hem als kaartje, deel van etiket maakt niet uit!

zelf ik heb niet 'n plek bij huis voor een hotel voor ze zoals beschreven bij "doe het zelf", zag dit via 'n tip van erny! thnx dus de kreet doe het zelf gaat in deze niet helemaal op.........

maar ik denk dat we wel kunnen zorgen dat we genoeg bloemen hebben (onbespoten) waar ze hun voedsel kunnen halen en mee kunnen nemen naar een plek waar ze wel kunnen verblijven, dus welke bloemen, planten zijn gunstig voor hun behoud en kunnen we buiten onze eigen tuin zaaien op braakliggend grond of dergelijke.....

wie heeft tips, leuke weetjes of foto's van de zo belangrijke BIJ!

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou Jet, dat valt me nog mee! Ik heb ooit een onderzoek gelezen (op internet, dus je weet t nooit zeker), waarin werd geschreven dat binnen 3 weken het lot al bepaald is! En de mens in industriële gebieden binnen een jaar verdwenen (lees: doodgehongerd, uitgemoord) zou zijn!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het schijnt dat je al een hoop kunt doen door je eigen tuin bij-vriendelijker te maken. We zitten in een akkerbouwgebied waar ook het nodige gespoten wordt. Ik probeer nu planten zoveel mogelijk uit te zoeken op hun bij- en vlindervriendelijkheid. Want elke bij die bij mij op mn onbespoten bloemen duikt in plaats van op gespoten gewassen is er één. Misschien wat makkelijk gedacht, maar het is een beginnetje denk ik dan.

Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...