Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hulp bij snoeien appelboom


Nervii

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik heb begin dit jaar een appelboom gekocht en in de tuin geplant:

2014-05-20-1941361408035038.38

 

Nu heb ik al veel opzoekwerk gedaan en menig artikel en youtube filmpje bekeken over appelbomen snoeien.

(veel) snoeien is blijkbaar bepalend voor het succes van de appelboom.

 

Het is zo dat aan de linkerzijde op 1.5 m onze gevel en groot raam staat (hopelijk heb ik hem niet te dicht geplant?)

Recht is wel de zuidkant, dus hij zal van nature naar daar trekken (en hij krijgt dus veel zon).

De vertakking die te zien is op de foto bevind zich op 40cm van de grond.

Zouden jullie mij als leek kunnen helpen aan de hand van onderstaande afbeelding?

ik zou persoonlijk de kleine twijgen nr 8 & 9 zeker verwijderen.

Alles wegsnoeien behalve nr 3, 5 en 6 ?

Snoeien zal ik doen maart - april.

Graag jullie hulp aub

 

snoeien-appelboom15201408035059.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dag.

 

Eerst je eigen idee om sowieso 8 en 9 weg te snoeien. Heb je een reden om dat te willen doen ?

Op 8 wil het boompje volgend jaar bloeien. Je ziet de bloemknop in aanleg al zitten. Lekker laten zitten denk ik, is ook geen concurrent voor de andere takken.

 

De foto is erg van dichtbij genomen dus zien we de verdere kruin niet goed.

Maar de wat dunnere: 1 , 4 , 7 takken zijn goed wat uit te buigen denk ik . Zou ik doen.

 

Misschien de overige dikkere takken en / of iets uitbuigen, of 1/3 deel in de winter wegsnoeien op een naar buiten wijzend oog.

Volgend jaar in de zomer de sterke groei iets begeleiden ( uitbuigen en of bijsnoeien )

 

Maar beter ook een foto van iets meer afstand, waardoor we alles zien.

Link to comment
Share on other sites

Er zijn meer topics over (appels) snoeien op dit forum. Gebruik de zoekfunctie rechtsboven ook eens!

 

Ik ben geen deskundige, dus die zullen hierna ook wel reageren

 

Heb je een "struik" ofwel laagstamboompje? (Ik kan hoogte niet bepalen, maar zo op het oog wel; misschien hangt er nog ergens een 2e kaartje aan waarop een code voor de onderstam staat?? daar kun je dat aan zien ofwel: Hoe hoog zit de laagste 3-deling van de grond. Bij minder dan 1 meter, en dat lijkt wel zo, is het een struik.). Laat ik daar even van uitgaan.

 

Het boompje ziet er nu uit alsof het met een kroon met 3 hoofdtakken is voorgesnoeid door de kweker. 3 + 5 en 6. Als je die gelijkwaardig laat opgroeien wordt het resultaat een vrij brede bol, bijna ook de vorm van een struik. Als je dat wilt (ik vind dat wel mooi en de boom ook al mooi zo verdeeld) dan zou ik die wat inkorten (wordt de stam wat dikker) en eventueel met een haring en een touwtje (tijdelijk)wat verder opentrekken, zodat de kroon wat breder en opener wordt. De andere takken ver of geheel inkorten en de zijscheuten wegdoen. Dat komt dus wel ongeveer overeen met wat je zelf al zegt.

 

Ik denk dat je het best nu al doet, althans het inkorten en opentrekken van de hoofdtakken, zodat er voor de winter nog wat groei kan komen (en de wortels zich ook kunnen aanpassen/gestimuleerd worden). De rest van de snoei kan ook van de winter, mits het niet vriest.

 

Zo zou ik het doen, met een gedrongen brede en volle boom voor ogen. Ook de uiteindelijke grootte/hoogte kun je met geregeld (bij-) snoeien goed in de hand houden. Voor een laagstam is rond de 2,5m a 3 m prima en handzaam. Ik verwacht bij een laagstam ook geen problemen vanwege de afstand tot het huis. Mochten takken gaan schuren, dan is alles gelijkmatig wat terugsnoeien niet moeilijk.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Het boompje ziet er nu uit alsof het met een kroon met 3 hoofdtakken is voorgesnoeid door de kweker. 3 + 5 en 6. Als je die gelijkwaardig laat opgroeien wordt het resultaat een vrij brede bol, bijna ook de vorm van een struik. Als je dat wilt (ik vind dat wel mooi en de boom ook al mooi zo verdeeld) dan zou ik die wat inkorten (wordt de stam wat dikker) en eventueel met een haring en een touwtje (tijdelijk)wat verder opentrekken, zodat de kroon wat breder en opener wordt. De andere takken ver of geheel inkorten en de zijscheuten wegdoen. Dat komt dus wel ongeveer overeen met wat je zelf al zegt..

 

 

Dat lees ik toch wél uit dit advies, Loes, ik zou voor hetzelfde gaan in elk geval en dan 3,5 en 6 voor de helft tot 2/3 inkorten, tot op een naar buiten gerichte knop. De boom "trekt' dan vanzelf op den duur open.

Link to comment
Share on other sites

Nervii heeft het echter over tak 1, 2, 4 en 7 volledig snoeien en de rest enkel opentrekken.

 

Als ik het goed begrijp snoei ik tak 1, 2, 4 en 7 best volledig af en trek ik de rest wat open ?

 

ligt er misschien ook aan welk advies je het meeste volgt. maar dat is bijna het tegenovergestelde van wat bit zet en ook niet volledig wat weknow aanraad.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ja....deze boom vraagt nu of gedurende dit seizoen om wat snoei. De basisvorm is overigens best wel mooi en gelijkmatig! Door nu een lichte snoei toe te passen heb je volgende jaren een betere basis voor een vruchtbaar en mooi boompje.

 

Ik tel 4 a 5 zijtakken die vaak langer of even lang zijn als de hoofdtak. Die zijtakken zou ik allemaal inkorten tot 1/2 of zelfs 1/3 (zodat het er regelmatig uitziet) op een oog dat naar buiten is gericht en de zijtakjes hieraan die dan nog overblijven weer allemaal terugsnoeien op 2 a 3 knopjes. De naar binnen gerichte takjes achteraan en de tak die rechtsachter vlak langs de stam omhoog groeit zou ik helemaal wegsnoeien. Waarschijnlijk is het beter en mooier om 4 zijtakken te laten staan in plaats van 5, maar ik kan niet goed zien op de foto hoe de 5 die er nu uitgegroeid zijn, zijn verdeeld. Als de 2 links echt onder elkaar zitten, dan zou ik de onderste geheel wegknippen...zitten ze wat gespreid dan zou ik het laten afhangen van hoe de andere 3 zijtakken zitten...zodat het zoveel mogelijk gelijkmatig verdeeld is als de 4 wieken van een molen......dat kun je zonodig zelfs wat bijsturen door een van de takken dan wat opzij uit te buigen en een jaartje vast te zetten met een haring in de grond, waardoor ze meer in de gewenste richting groeit.

 

Door deze snoeiaanpak zorg je a. voor een mooiere en overzichtelijkere vormgroei en b. stimuleer je alvast de vorming van vruchttakjes in de kroon die dan ontstaat: een hoofdtak in het midden en 4 gelijkmatige zijtakken rondom.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Hi, hi....ik zie een paar bloemknopjes op dat takje naast de hoofdstam, dat ik adviseer weg te snoeien.

 

Waarschijnlijk geen verdere bloei en als bloei, dan is (evt...als ie dat is...(zelf-)bestuiving met zo weinig bloesem niet waarschijnlijk. Dus ik verwacht "Neen". Echte fanatieke appelaars zullen van zo een klein boompje de bloei en evt. eerste vruchtjes sowieso weghalen, omdat je nu goede groei wilt en zo een vroege dracht dat tegenwerkt. Dat is lonend op langere termijn...betere boom...betere en meer vruchten dan. Zelf ben ik van het ietsje minder fanatieke en laat bij zo een jong boompje, als ie zou dragen, tegen de regels in, toch enkele appeltjes hangen om in ieder gevel een proefje te hebben.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...